Thursday, May 31, 2012

~ Char Kuey Teow Sungai Dua Penang ~

.: SALAM :.


Berkesempatan ke Penang, mestila nk try jugak apa yg special kat sana ye dak....
Sape datang sana x pernah dengar pasal Char Kuey Teow atau Mee Udang Sungai Dua mmg tidak boleh dimaafkan..... :P


Sebab kat Sungai Dua, mmg syurga Char Kuey Teow ngan Mee Udang....sepanjang jalan tu berderet2 org jual 2 menu utama tuu...antara kedai tu sedap atau x je...tp masalahnya semua kedai pon penuh ngan org....
Sebab kedai2 cmtu, dia org bukak petang sampai tgh malam....no wonder la org ramai giler time makan malam kan....time aku g haritu, kebetulan tgh cuti sekolah....mmg sampai berdiri tnggu meja....plat kete kebanyakannya plat luar semua...maybe dia org dtg makan angin kat penang kot...





Aku try kedai first sekali....kira masuk je simpang Sungai Dua tu, ni kedai 1st belah kiri.....(kalau x silap aku la)...
Sg Dua Char Kuey Teow, Telur Ayam Dibasuh......
Siap mention lagi telur basuh tauuu.....hehhe...

Ni pekerja2 kedai yg tgh tunggu char kuey teow dimasak....mmg laju giler dia org wat....dh pro kan....char kuey teow ni dia kena masak sepinggan2 dalam kuali baru sedap....pasal tula tukang masak dia org ramai.....

Tgk api menjulang2......serraammm mak....

Ni dh kul 11pm, tp org tetap ramai lg....

Piece yow......aku tapau je..... :D

Kedai ni opposite ngan signboard Kampung Teluk.....

Aku amik yg special, RM5....

Berdiri tunggu turn nk duduk.....

Source : Google...

Camnilah aku makan...Char Kuey Teow Special...ada udang bsr2 5/6 ekor, ngan telur grg sebijik....
Sorrila aku x sempat snap gmbr char kuey teow aku sebab dh kebuluran malam tu.....


Rasa dia mmg sedap.....pedas2 sikit....patutla org ramai....
Next time aku nk try Mee Udang dia plak....sama x ngan Mee Udang Banjir Meru....(click kalau nk baca k)

Hhehe....Alhamdulillah, dapat gak rasa akhirnya......len kali leh try kedai yg lain plak...wat comparison.... :D




.: DAA ~~~ :.

13 comments:

Saya Disini said...

keowtiaw mana..xnmpk

haLyZaQiut said...

Saya Disini - mestila bawah udang ngan tolur tuu... :P

Afasz said...

sedap nye.....ada telur sekali....mmg favourite...teringat char kuew teow yg di makan di perlis tu. betul2 dekat trafik light....udang dia besar gile...char kuew teow dia bykkkkkkkkk

haLyZaQiut said...

Afasz - ooohh yg kat perlis tu pon sedap gak kan....ni special, so ada telur mata....hehehe...udang mmg byk...kuey teow habis, udang x habis lagi... :D

Anonymous said...

wallahualam..sekadar peringati.
moga lbh berhati2 buat pilihan, kerna charkoayteow nie menggunakan pelaris yg kotor dlm masakan, terpulang utk percaya@x, tp berhati2lah sblm terkena..org yg dh terkena, akan selalu mkn makanan nie..sbb dh mkn benda kotor tue..

haLyZaQiut said...

Anon - oo yeke....dia ada pakai pelaris yg kotor....?? ishh3...kalau betul, Nauzubillah, jahatnya....ok terima kasih atas peringatan... :)

Anonymous said...

Saya pernah makan sekali tapi lepas tu tak teringatpun..jangan buat fitnah berdosa..Allah bagi depa rezeki jangan kita dengki...

haLyZaQiut said...

Anon - yup, saya pun xdela sampai terigau2 pulak char kuey teow tuu...tp mungkin si pengomen just bg peringatan kat kita agr lebih berhati2...hehe...

Anonymous said...

Agaknya KFC McD Pizza Hut Kedai Mamak di Malaysia ni semuanya pakai benda kotor pelaris tu sebab semuanya sentiasa penuh org! Ada org kata sebab servis dan produk diorang bagus dan maintain tapi sebagai org Melayu yg dengki dan kolot kita xptut percaya benda2 saintifik dan realiti macm tu. Kita patut pcya bnda yg tahyul.

haLyZaQiut said...

Anon - hehe...mungkin dia ada pengalaman hitam sebelum ni kot ngan kedai tuu... :)

Anonymous said...

Kalau takde bukti ...mulut tu jangan celupar sangat.....dengki ke kedai depa maju.....ni lah perangai orang melayu kita....patut bangga tengok sama2 melayu Berjaya dlm business char koay teow...bukan kutuk dan tabor fitnah!! Meluat betul perangai orang melayu yg berfikiran negative macam nih....

Chullen Mn said...

ni coordinate yg betul:5.447740, 100.431412 sebelah nasi kandar pon power... kari kambing..

Anonymous said...

Kalau pelaris,tapi xsedap, tak jadi jugak. aku rasa sedap ja sungai dua CKTiaw tu..mmg la jadi laris kalau sedap...

aku penah makan kedai yang dikatakan pakai pelaris kat PErlis.... sebabkan femes, aku try la makan.. tapi makan punya makan, takla sempoi mana..tak sedap, tak guna jugak pelaris tu...