Tuesday, June 25, 2013

~ Makanan Hamil Saya ~

.: SALAM :.

Hye3.....
Harini saya rasa saya nak share dgn uols apa yg saya consume dan amalkan ketika saya mengandung sekarang....saya ni jenis yg mmg liat giler + degil + x reti sgt nk makan pil.....kalau suruh makan pil yg kecik, boleh tahan lg...tp kalau disuruhnya saya makan pil yg bsr sikit, even sebesar panadol pun....saya dh x boleh....either saya termuntah terus masa try nk makan tu, or sy mmg kena pecah2kan dia kasi kecik sikit, then baru leh makan....nth kenapa lah tekak saya ni x leh terima pil2 yg bsr....mungkin sbb x dibiasakan dari awal kot.....

So, sebagaimana yg kt tahu, bila mengandung mmg byk supplement yg dtg dalam bentuk pil la kan....mcm kalsium, zat besi, obimin, folic acid.....tp yg saya boleh mkn hanya folic acid je, sbb pil tu kecik.....miahahha....yg lain, kena cari alternatif lain la nmpk gayanya utk kita ada nutrisi tu....x semstinya dgn makan pil je kan kt dpt khasiat tu....errkk...


Google Image

Haa......ni la pil folic acid....kecik saya boleh la makan.....kihkih.....

Selain daripada tu, susu juga sgt perlu utk ibu hamil.....yela, baby kan serap kalsium ibu.....and baby kan memerlukan kalsium yg byk dan mencukupi...kalau kt x ckup kalsium, nnt gigi kt leh terkopak2 or tertanggal terus.....and tulang kita pon jadi rapuh nnt......so minumlah susu sebanyak yg anda mampu.....saya mmg personally bkn peminum susu putih...tp bila dh pregnant ni terpaksa la hadap jgk....tp saya minum gak susu perisa lain.....hoho

Stok susu kat rmh yg kena ada.....
Dutch Lady - coklat, strawberry, susu putih low fat...
Marigold HL - Susu putih, coklat....
Anmum Materna - susu putih....
Seasons - susu soya...
Gulsan - Jus delima....

Susu putih yang paling saya suka, susu putih HL Marigold tu...sedap, rasa mcm vanilla2 sikit....minum pulak sejuk2..mmg leh masuk gak la kat tekak.....yg susu Anmum, sampai skrg, sekotak tu pon x habis2 lg....huuu....x suka sgt la minum susu suam2.....cepat loya....

Then, saya minum jugak Horlicks ngan Milo......Milo 3 in 1 je saya wat...tp sbnrnya x elok sgt kan 3 in 1..gula byk katanya.. :D
  
Google Image

Selain daripada tu, saya jgk makan kekacang dan kurma.....tp ni kadang2 makan, kadang2 x.....lagi2 yg kekacang tu....klu dok depan tv, leh la kunyah2 sikit....tp kurma mmg paksa gak diri ni makan.....utk kekacang, saya beli ada 3 jenis.....Honey Roasted Almond, Roasted Almond, dgn Pistachio.....tp tula, kekacang ni harga dia agak mahal sikit kan....so carila mana2 kedai yg jual murah2 sikit....selalu kedai2 Arab jual murah sikit berbanding supermarket2 besar.....

Kurma

Sabda Rasulullah S.A.W : "Berilah makan kurma kepada isteri2 kamu yg hamil, kerana sekiranya isteri kamu yg hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yg bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun, serta cerdas pemikirannya...."

Kesimpulannya, Kurma mmg byk khasiatnya.....utk sesiapa yg berusaha mendapatkan zuriat pun disarankan memakan buah kurma.....saya makan x byk pun....3 biji je sehari....

Kekacang

Orang kata, makan kekacang ni boleh menyebabkan anak cerdas akal fikirannya....itulah rahsia kaum Yahudi....org Yahudi yg hamil akan makan kekacang terutama Badam, Kurma dan susu.....Kajian menunjukkan khasiat kacang tu sgt bagus dalam pertumbuhan otak bayi....kacang badam mempunyai kandungan folat yang tinggi yg mana boleh mengelakkan kecacatan pada bayi dalam kandungan....

Minum air zamzam pun bagus kan.....tapi saya x minum pun lagi....mana tau nanti ada org nak bagi air zam zam ke, boleh la saya minum....kat kedai Arab pun ada kot air zam zam.....

Oklah, tu je saya nak share harini......kita berusaha je......apa2 yg terjadi pada baby kt tu, urusan dan ujian Allah.....bukanlah kita makan makanan2 ni pastu percaya makanan2 tu akan menyebabkan anak kita genius ke apa.....kita hanya berusaha, Allah yg menentukan.....

USAHA, DOA, TAWAKAL..... :)



*Hobi En SuamiSayang skrg ialah mengacau baby dalam perut ni tido.....sbb perut saya skrg kalau baby gerak2, dah leh nampak...tu dia suka sgt kacau baby.....elok2 diam, tgh tido...dicucuk2, digerak2 nya perut saya ni....dah baby pon bangun...pastu susah plak tu nk tido balik..senak perut dibuatnya bila dia meronta2 tu....x taula dia mengamuk ke, dia ajak main ke apa......aiiihhh.....nakal betul....sabar jelaa...

Oklah, dari saya yg makan biskut tiger....

.: DAA ~~~ :.


7 comments:

Saya Disini said...

nnti bby dah kelua boleh la main ps3 ngn ayahnye...tp sy rasa akan berebut nnti

KATHY said...

hai baby!! cikjah ni... hehehe

Norhazrina Abdul Hamid said...

rina xmkn pun folic acid n obimin liza..cuma sebulan pertama je amek..pastu stop..sbb dari 2mgu kehamilan dah amalkan kurma, kismis, madu, jus qaseh, badam..susu marigold mmg fav rina..yg tu plg sedap..susu lain rs nak muntah minum..haha

haLyZaQiut said...

Saya Disini - errkk...habislah mak dia x leh tgk tv...di konker dia org....mak dia dahla x suka men game...huhuu...

Kathy - tergelak kt baca komen awak ni lahh....ahhahaha

haLyZaQiut said...

Rina - ohhh x amik ea....ala, sbnrnya x kisah pon kan....dalam susu pon ada folic acid dah....asalkan kt makan makanan yg berkhasiat, I'Allah ok la baby....hehe...ohh rina amik Jus Qaseh tu ea...femes gak jus tu kan...yup3, kalau susu putih, Marigold paling sedaaappp..... :D

nini said...

Nini nak try higoat....tapi takut panas....wat do u think sis....

haLyZaQiut said...

nini - hee...akk pon masa prgnnt minum hi-goat sbb org kata blh elak anak jaundice kan...tp sedihnya x jadi laa...anak akk kena jaundice sebulan...sobbss...maybe hi goat kat badan akk x sesuai kot...