Thursday, April 9, 2015

~ Kabinet TV ~

.: SALAM :.

Hai....
Harini mcm nk share 1 cerita iaitu tentang TV Cabinet...
(atau lebih detailnya TV Cabinet rmh kami).... :D
Sebenarnya, Vendor utk TV Cabinet dgn Kitchen Cabinet rmh kami dtg dari company yg sama iaitu Everskill Design yg beralamat di Setia Alam...

Vendor ni kami booked terlebih dahulu masa kat expo...x ingat expo Home Living ke apa bertempat samada kat PWTC or KLCC...x ingat dah....
Sebenarnya aku ada beberapa gambar....gambar dalam kedai ni semua...
Tapi skrg ni SD Card aku problem...semua gambar2 dalam tu x boleh nk retrieve....sedih bebeno...
Gambar2 anak la paling byk....termasuk gambar2 progress rmh....aduhaii....

So, wat masa ni x boleh nk share gmbr2 dlm kedai Everskill Design ni....
Bercerita pasal TV Cabinet ni, mula2 ingat nk custom-made je....So, kami pun try lah design n then staff Everskill akan draw kan balik dalam bentuk 3D image....
Dapatlah a few design....
Tapi agaknya mmgla otak kami laki bini ni x kreatif, bila dia org tu dh buat 3D image, tgk TV Cabinet kami mcm pelik je....haha

Ni cth2 nya....




Aku mmg suka konsep cermin....tp apa ke hal nth mcm pelik je....hahaha

Kalau korang rasa design ni buruk, bukan salah Everskill....sebab dia cuma tiru apa yg kami dah design....so, kami lah yg x reti buat sbnrnya.....lol

Entahla, sebab rasa mcm pelik.....so En SuamiSayang kata, "U cari jela mana yg u suka kat gugel pastu bg dia org n try tgk brp quotation dia....x payah la u design sndiri.."
(nampak x di situ sbnrnya aku yg design.....x kreatif betul otak aku ni....)

So bila aku google, mmg semua cantik2 la kan....baru rasa mcm "Wahh, semua cantik...takut harga kat poket aku yg x cantik.... ". :'D

Ni antara yg paling aku suka :




(Resource : Google)
Cantik2 kan.....tp macam lebih sesuai utk rmh yg bsr2 je konsep cmni....suka tgk design2 dia org....

Kalau aku, aku suka simple je....ada cermin sikit, kaler hitam putih sudah....
Kalau korang gugel pon, mesti rambang mata.....tp kalau bsr2 sgt cabinet tu, mahal la pulak nnt....
lagi2 yg ada cermin byk....mahai....
aku cermin sikit sudah la....haha

Last2 sekali, kami dua decide biar dia org (staff Everskill) tu jelah yg design kan utk kami.....senang cerita....camana hasilnya....aku pun x tau lg...hopefully memuaskan hati la.... :)

Ok tu je nak story.....

*Nanti kalau dh siap TV Cabinet dgn Kitchen Cabinet, boleh la aku share kat sini...


.: DAA ~~~ :.

Friday, March 20, 2015

~ Babies Talk ~

.: SALAM :.

Haii....
Rasa nak share 1 perkara yg sgt melucukan dan menggembirakan rasanya semua ibu bapa kat dunia ni....

Apabila baby makin membesar, makin lama baby dah ada bahasa yg dia org saje yg faham....kan?
Dalam umur belum setahun selalunya dia dh boleh sebut suku yg sama....mcm "ababababa" "mamamamama".
Makin lama, makin dia bsr, makin mcm2 dia boleh sebut...
Mcm aku yg ada anak, kdg2 aku tergelak bsr tgk ank aku sebut perkataan yg dh jadi perkataan lain bila dapat kat dia....

Selalunya kalau baby tu sebut x berapa jelas, lama2 kt leh faham sebab dia akan sebut beserta dia akan tunjuk dgn tangan dia, apa yg dia maksudkan....comel sgt rasanya....

Zuhayr dalam usia dia 14 bulan camtu dia dh blh sebut beberapa perkataan...mungkin ada baby yg lagi awal boleh sebut mcm2.....antara perkataan yg terawal Car, Ball, Papa, Kakak, Mama, Ayah, Baju, Lorry, Nak Air. :D
Sekarang Zuhayr dah nk masuk setahun 6 bulan....mulut becok ya amat....mak bapak becok, turun ke anak agknya....kihkih

Ni antara word2 yg aku rasa comel sgt bila Zuhayr dah pandai sebut tp salah sebutan pulak :
Kipas = Pipah
Dah habis dah (siap dgn gaya tgn dh hbs)
TV - PB
Lukis - Kis
Baby - BB
Pampers - Pipih
Kismis - Kish
Shoes - Sssshhhh
Lampu - Ampu
Roti - Loti
Biskut - Kut
Pewwiitt - Pipit
Bas - Bah
Moto - Naik (ni sbb kalau nmpk motor je tanya dia, nak naik ke)
Nasi - asyik
Bebear - bebe
Fish - Pish
Chicken - Chicken (ni betul sbb feveret dia) lol
Susu - musykil sbb x pandai sebut lg...kalau nk susu, amik botol bg kt...pelik2 Zuhayr ni... :D

Byk lagila, x boleh nk recall semua...x ingat....huhu
Tapi kesimpulannya, babies talk ni sangat menghiburkan dan melucukan...
Subhanallah~

Ok tu je nk share...

.: DAA ~~~ :.


Wednesday, March 18, 2015

~ Rumahku Syurgaku ~

.: SALAM :.

Tak tau nk start dari mana cerita ni...
Tapi nk share jgak dalam blog sndiri....

20 Jan 2015, Alhamdulillah kami dapat juga akhirnya kunci rumah kami.
Walaupun rumah kecil sahaja tapi kami sgt happy...
Setelah lebih kurang 2 tahun menunggu, Alhamdulillah rmh siap mengikut jadual yg ditetapkan oleh developer kami, MKH Berhad.

Selepas kunci dah dapat, bermulalah aktiviti memanggil dan mencari vendor2 yg sepatutnya. Tapi mostly vendor kami dah booked awal lagi, sbb selalu pi expo2 home living...
Dan sbnrnya dlm waktu aku menaip ni, badan aku sgt letih..
Tapi aku tahu letih lagi suami aku..dia yg uruskan segala2nya...dia yg sakit kepala mencari vendor2 yg baik....dia yg trpaksa byk kali cuti bila vendor2 dtg nk ukur itu ini....
Setiap kali weekend kami kena ke kawasan rmh baru, bagi memantau keadaan rmh dan progress renovation rmh....
Kami extend sikit dapo rmh kami, so pasal tula kena monitor selalu pak kontraktor pak kontraktor tu...
Jarak rmh sewa skrg dgn rmh baru kami agak jauh....pergi balik dalam 100km juga...pasal tu la agaknya mmg terasa letih tu...

Dahla setiap hari kami berdua pergi kerja awal pagi dan pulang hampir malam, weekend pula x pernah melekat kat rmh....
Aku rasa badan aku dan over exhausted dah ni.....selalu kat opis, aku boleh rasa setiap sendi aku sakit....paling teruk hari isnin...
Tu 1 hal la....masa dgn Zuhayr ya Allah, sangat limited....
Weekend pon terpaksa letak Zuhayr kat rmh pengasuh sbb aku x nak dia kena panas, berdebu kalau ikut kami.... :'(

Aku berharap sangat agar perjalanan renovate rumah dan kerja2 yang lain ni cpt selesai....
Bila dah beli rmh sndiri ni, baru tahu jerit perih ssh senang sebelum dapat pindah....

Ni apa yg kami harus cari :

1. Vendor renovate rmh
2. Vendor grill (Ni harus)
3. Vendor plaster ceiling
4. Vendor bumbung poly (untuk extra awning)
5. Vendor kitchen kabinet
6. Vendor wiring
7. Vendor alarm system
8. Vendor auto gate

Barang2 rumah pulak, nak x nak kena beli sikit2...sbb kami masa kat mh sewa xde barang sgt..
Meja makan pun owner punya.
Tapi ni x berapa penting...kalau hold dulu pun xpe..

Yang penting barang eletrik...kipas, lampu...tu kena ada dulu....
Awal2 pindah, dok atas lantai dulu pon xpela....

Mmg x dinafikan byk duit habis....mmg terasa utk org yg gaji x bsr mcm kami...
Kalau org yg mmg simpanan dia berkepuk2, mesti x rasa sgt sempitnya tuu...
Tapi xpela, biar susah sikit skrg, senang utk anak2 nnt....

Aku rasa nak share siapa vendor2 kami, tp nntla.....kalau rmh dh siap, progress ok, barulah blh share...at least blh tlg sesiapa yg mcm kami, baru nk pindah rmh sndiri tp xde pengalaman lg....sbb info2 ni mmg sgt diperlukan utk kami yg 0 knowledge ni....mana company yg ok, mana yg x ok...mana yg murah, mana yg mahal....En SuamiSayang mmg hari2 dok baca exp org kat forum lowyat tu...dari situlah dia dapat byk info2 berguna, yg org lain share....

Progress renovation agaknya baru 30% kot setakat ni....aku nk tepek gambar, tp nnt lah....

Akan bersambung di kemudian hari yg nth bila x tau....

Post ni aku taip pun dah 3 hari.....byk sgt kerja kat opis....

Oklah, tu je dulu.....

.: DAA ~~ :.

Tuesday, February 17, 2015

~ Makna Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Harini hari Selasa, esok hari last kerja sebelum cuti CNY selama 4 hari...
Aku mcm biasala, anak perantauan so ada cuti lebih sikit akan pulang ke kampung...
Harini makin ramai yg cuti esp Chinese..
Rasa lengang pulak kat ofis...

And harini ada kelapangan sikit masa nk taip blog... :P
Tapi xde topik menarik....
Tiba2 aku terfikir nak share apa sebenarnya maksud nama anak sulong kami, 
Zuhayr Nufayl Bin Zulhairy
Sejak dia lahir, ramai yg persoalkan apa maknanya sebab sebab sebab sebab....
"SUSAHNYA NAK SEBUT!!!! "

Mungkin awal2 mcm susah sikit la kot sebab x biasa....tp lama2 ok je...
Mcm mana korang sebut nama kawan2 perempuan yang nama dia Zuhaira, so kalau lelaki jadi Zuhair....tp oleh sebab aku nak similarkan dgn ejaan papanya, aku buat lah ejaan jadi Zuhayr....so senang kan nak sebut...sama je mcm nak sebut nama Zubair...tp ini Zuhayr... :D

Makna Zuhayr dalam Islam ialah Yang Tenang, Yang Bercahaya, Keindahan, Cemerlang.

Alhamdulillah, nampaknya Zuhayr anak kami seorang yg sgt cool.....jarang nangis...mungkin sebab org kata nama tu kan doa...bila panggil 'Tenang, Tenang...", lama2 tenang je budak tu....haha

Nufayl pula selalu agaknya org eja dgn 'fael'....mcm Awi Rafael....tp ni Nufael....tp oleh sebab aku nak similarkan ejaan dgn Zuhayr td so aku eja sebagai Nufayl....tp sebutannya sama je....ini pulak, selalu sgt org tukar jadi Naufal....haha....Zuhayr Naufal jadinya....sedap jgk ye dak...kihkih....
Aku rasa ejaan aku yg ada byk 'Y' ni menyebabkan org confuse sikit....tp xdela semua....kalau Zuhayr pergi klinik ke, nurse2 selalu je boleh sebut dgn betul....

Nufayl ni pula dalam Islam maksudnya Pemberian, Anugerah, Hadiah....
Kami bersyukur Allah berikan rezeki anak kepada kami awal, so kami plan namakan anak kami dgn nama anugerah, means anugerah / hadiah dari Allah S.W.T utk kami...amanah dan tanggungjawap yg harus dijaga sebaik mungkin.... :')

So kesimpulannya, makna 'Zuhayr Nufayl' ialah 'Anugerah yang Tenang / Cemerlang'.

Ok tu je nak share.

.: DAA ~~~ :.

Sunday, January 25, 2015

~ Majlis Setahun Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Lagi 2 hari Zuhayr Nufayl nak masuk umur 16 bulan....setahun 4 bulan....
Ya Allah kejapnya masa berlalu....
Sekarang dah macam2 perkataan dia boleh sebut, dan mostly arahan dia dah blh paham....
Kalau kt kata "Jom, nak keluar ni... ", dia pandai dah pergi amik slipar dia....Alhamdulillah...hihi..

Tapi masa umur dia dh setahun 4 bulan ni lah mak dia baru nak update bufday dia masa dia setahun....boleh? :D

Bz sgt dik non....dan yg paling sadis, masa Zuhayr dah setahun 4 bulan ni jgk lah mak bapak dia baru dapat gmbr kawin..itu pun soft copy je...bayar dh hmpir full payment...itu paling sedis tahap **&&^%%** lah kan....

Sakit hati nak cerita bab tu....xpe....kalau kau rasa kat dunia ni kau x salah, kt jumpalah di alam lagi 1 ya.....and kalau kau rasa kau x menganiaya org, xpe xpe....Allah tu maha adil...hari ini hari kau.....kau makanlah duit aku tuu.....

Ok, malas nk tulis panjang2 bab tu....

**********************************************

Bufday Zuhayr 27 Sept 2014, jatuh pada hari Sabtu....so Jumaat malam Sabtu 26 Sept 2014 tu, kami anak beranak plan nk buat kenduri doa selamat dan kesyukuran utk Zuhayr....lepas tu baru ada potong kek la sikit2....Alhamdulillah majlis walaupun ringkas dan sederhana tetapi meriah....dapat berkumpul saudara mara ramai2 kan.....

Majlis dibuat di sebelah atok Johor....xpe I'Allah umur panjang boleh buat di sebelah Penang pula....

Sekitar majlis....



























Alhamdulillah, dah selesai....rezeki Allah dikongsi bersama..... ;)

Semoga Zuhayr Nufayl terus membesar menjadi ank yg baik.....

.: DAA ~~~ :.

~ Throwback Makan2 Sempena Deepavali ~

.: SALAM :.

Oleh kerana rasa kesian giler blog ni dah lama terabai, meh la aku share gambar2 kat ofis ketika kami (team mate) wat pot luck sempena Deepavali bulan Disember haritu....Ok Disember ke November entah... :D

















Ok tu je dulu....

.: DAA ~~~ :.

Tuesday, December 9, 2014

~ Update ~

.: SALAM :.

Sedar x sedar aku dh jarang giler bukak blog....blog sndiri dh lama x jenguk apatah lagi nk blogwalking..... :(
Mmg jadual harian aku pack giler skrg ni....
Kuar pagi balik malam...
Ksian kat anak, malam je baru dpt jumpa....main 3 4 jam, dia nk tido dah....
Camnelah kehidupan aku kalau anak dah 2 3 org....
Isshh x leh nk bayangkan....
Tapi I'Allah dipermudahkan...

Skrg ni kehidupan aku banyak yg dh berubah....
Esp part kerja....aku dh tukar kerja...
Tempat baru, org baru, env baru, jobscope baru, boss baru....
Semua baru lah bg aku....
Tapi dia org sgt membantu, so aku x amik masa yg lama sgt nk sesuaikan diri....

Aku mmg aim workplace luar dari KL....sbb aku dh x sanggup nk habiskan kehidupan aku atas jalan, ngadap jem....dulu dari rmh aku dh nmpk dh menara opis aku....tp nk sampai kemain lama...
Skrg even dalam 20km, tp sekejap je dh sampai...
Aku mmg berdoa tiap kali smbyg supaya opis baru x jauh dgn rmh baru kami...
Alhamdulillah, Allah S.W.T Maha Mendengar.... :')

Sekarang, xde masalah jem, xde masalah parking....parking sebanyak2 nya....
Sebab aku skrg kerja dalam shopping mall....
So pukul 8.30am, sape je yg dh dtg shopping mall....haha...
Heaven giler....

Anak dah setahun lebih.....
Zuhayr dalam 13 bulan baru pandai jalan....
Hehe lambat sikit....
Cakap dh blh sikit2....
Kalau 1 word cmtu pandailah dia....
Mcm car, air, papa, ni apa, kipas, ayah... (eh apsal mama ngan ibu Zuhayr x pandai ni?? ) :D

Skrg dia dh setahun 2 bulan....kejapnya masa berlalu....
Tu jela aku nk share, dh lama x tulis sampai blur....
Serius xde idea...

Oklah, sampai ju

Wednesday, October 29, 2014

~ Akuarium TAR Batu Maung, Pulau Pinang ~

.: SALAM :.

Haritu balik kampung (10-13 Oct 2014), berkesempatanlah kami berjalan2 ke Pulau Pinang....walaupun rumah mak mertua mmg kat Penang, tapi bukannya selalu kami dapat berjalan2 jika pulang ke kampung....maklumlah, cuti pun bukannya lama sgt...x sempat nak ke mana2....

Kami ke Pulau menaiki feri...ni kira first time kami bertiga naik feri ke pulau...selalu naik jambatan je....balik plak dapatla lalu 2nd bridge yg baru tu.... :D

Zuhayr muka xde perasaan....bangun tido, dikejut....haha

Skrg kat tgh2 ni ada ruang kerusi utk org duduk2....nampak sgt dh lama x naik feri....haha

Jerebu teruk masa ni....


Tengahari makan di Original Kayu Nasi Kandar di Bukit Jambul....1st time aku makan kat sini....huhu...

Tiba2 zuhayr pon kena paksa makan sepinggan nasi.... :D


Lepas makan, x tau nak pergi mana....En SuamiSayang mencadangkan kami pergi ke Akuarium Tunku Abdul Rahman di Batu Maung....masuk RM5 je per head....jom layan gambar....

























Terdapat pelbagai spesis hidupan laut dipamerkan dalam akuarium TAR ni....x rugi bawak anak2....cuma tempatnya agak kecil dan terhad lah.....round kejap je dah sampai ke penghujung...berbaloi lah dgn harganya yg cuma RM5 sorg....hehhehe....



Jauh jugak 2nd link ni....mmg dekat betul entrance dia dgn Akuarium Batu Maung.....


Ok tu je dulu nak share....

.: DAA ~~~ :.