Thursday, June 18, 2015

~ Tempat Cari Tiles ~

.: SALAM :.

Hai hai hai....
Selamat menyambut Ramadan Almubarak bg semua umat Islam....
Marilah sama2 kt tingkatkan amalan kt di bulan yg penuh barakah ni...hhee

Harini nak share dgn uols, satu tempat yg menjual pelbagai jenis tiles yg menarik utk dibeli....
Kedai itu ialah "Super Ceramic Tiles" beralamat di Lot 1, Persiaran Sungai Buloh, Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Utk renovation, kami beli tiles dan cat sndiri.......bukan x percaya pada kontraktor, tp En SuamiSayang lebih suka survey jenis2 tiles dan decide sendiri.....tiles tu kami cari utk wet kitchen (lantai dan dinding), drying area (lantai), bilik air (lantai).


Lantai toilet tu asalnya toilet cangkung, tp kami tukar jadi toilet duduk, so dia org kena pecah balik lantai toilet tu utk timbus lubang yg sedia asal....pasal tula kami kena repair balik lantai toilet tuu.....































Memang kalau uols tgh mencari tiles, seriously rambang mata dalam ni.....mcm2 patern sgt.....pastu salesman dia org sgt friendly....dia org akan assist korg sampai habis, bg nasihat semua....

Oklah, tu je sempat share harini....

Selamat mencuci mata....

.: DAA ~~~ :.

Wednesday, June 10, 2015

~ Kitchen Cabinet ~

.: SALAM :.

Hai hai hai....
Harini nk share pasal design Kitchen Kabinet pulak.....
Company yg sama, Eevrskill Design yg beralamat di Setia Alam....
Before ni saya cerita pasal TV Cabinet kan, harini jom kt tgk hat dapur plak....
Sekali dgn wardrobe bilik..... :D

Dari segi material dan warna, tu semua adalah kami yg pilih, keputusan kami...
Datang ke kedai dia, dan discuss dgn dia.....
So, mari kita lihat hasilnya.....
Mcm kami, kami buat utk 2 dapur, dry kitchen dgn wet kitchen...

Actually kami extend bagi habis area belakang rmh, so xde dah tanah nk bercucuk tanam kat blkg rmh tu...
Aku plan nk wat post lain utk renovation process ni...
Tgkla nnt sempatnya bila..... :D

Extension tu luas dalam 20 x 10....
Tapi kami amik half je utk dapo...12 x 10...
So dry kitchen = dapur rmh yg asal...
Wet kitchen = dapur rmh yg baru di extend...

Ni lah kitchen kabinet utk dry kitchen.....ni dapur rmh yg asal.....yg kami jadikan dry kitchen....
Sorry, aku mmg peminat purple yg tegar.... :D
Kabinet yg jenis kilat mcm cermin ni namanya 3G....3G murah sikit dari 4G...
Bezanya aku x taula pulak apa dia...tp mesti 4G lagi bgus.....lubang yg paling kanan sekali tu actually lubang utk microwave....x pasang lg....oven je yg dh pasang kat bawah tuu....ni gambar masa baru pindah, x kemas lg...(padahal sampai skrg x berkemas)

Konsep cemin2 ni aku la yg nak......dekat sini ada 1 dish rack.....dan bawah dia kami letak 1 granite sink.....kaler cream....lupa plak nk snap....tp lebih kurang cam gambar bawah ni la....cuma kami punya 1 lubang je....
Sumber : Google


Fridge pon terkeluar.....buruk sikit.....alignment lari....haha

Ni pula wet kitchen, tempat masak....bahagian dapo yg telah di extend....untuk wet kitchen, kami pakai material melamine saja....lebih murah tp x byk choice of colour....

Nampak tak tu tingkap asal rmh.....
Dalam kabinet ni, salah satu bahagian tu ada bottle rack....mcm kat bawah ni ..

Sumber Google


Dan sekali dengan kabinet sabun2 yg terpisah ni.....
Rumah kami pakai blind di kebanyakan tingkap...hanya tingkap utama je yg pakai langsir....
Antara faedah pakai blind ialah, setiap kali bertukar tahun, xde la terfikir nk ganti langsir kaler apa....haa pakailah dikau blind tu sampai ia rosak...huhuu....(ni pon aku plan nk bukak post lain)..
Banyak betul plan aku yg tiada berkesudahan ni....

Haa....ni lah ruang ampai kami yg half dari extension tu.....dalam 10x8....dapo tu 10x12 rasanya...
ampai pesen tu beli kat ikea.....boleh lipat jadi mengecil....
Nama Brabantia Wallfix Dryer.

Sumber Google

Haa kalau dah lipat jadi sebatang gittuu.....ingat ampaian ni kecik je, tp bila dh bukak bsr gak sbnrnya....kalau 2 3 round basuh baju tu kira muat lagi lah.....

Ini lah kawasan drying area tuu....Tp agk bsr utk ampai baju...so maybe boleh la buat tmpt Zuhayr main basikal ke, or tempat dia mandi kat pool pam tu ke (berangan dah nk belikan dia tp x terbeli2 lg)... so bad...


Drying area ni kami pakai bumbung polycarbonate...
So cahaya boleh masuk....
And dinding pon x tutup full....kami tutup pakai kayu 1/4 dari dinding...
Ni semua idea deco deco En SuamiSayang lah ni....

Bumbung jernih polycarbonate....ni masa amik gmbr ni malam, so pasal tu la nmpk gelap atas tuu....tp kami amik ada kaler sikit bumbung ni.....bukan putih lutsinar tuu....ada kaler perang sikit....

Dan idea ni sbnrnya aku x terfikir pon...
Kalau dapat kat aku yg soh design, mesti aku buat tempat ampai baju kat depan, sekali ngan porch kereta.....kihkih

Aku cuma amik bahagian dalam pilih material n kaler utk kabinet dapo je.
So, kalau rasa buruk, idea aku mmg teruk....haha



Ni pulak, wardrobe bilik....full sampai syiling.....design ni, kt lukis, n dia org buatkan.....dan material dia pon melamine....

So itulah serba sedikit yg dpt dikongsikan.....semoga dapat memberi idea kpd uols semua.....

Oklah, tu je dulu.....

.: DAA ~~~ :.

Monday, June 8, 2015

~ Kabinet TV Part 2 ~

.: SALAM :.

Seperti post 'Kabinet TV' yg lepas, aku ada ckp nk share hasil design dan hasil kerja dari Everskill Design kan....

Moh le kt tgk gambarnya....
Taraaaa........... :D

Abaikan aku yg gomokss itu...

TV Kabinet ni panjang actually, kira amik full dinding living hall tuu...

Ukuran dia dalam 10ft lebar x 8ft tinggi rasanya.....sekarang dah letak tv weols, nampakla tv tu kecik je kat tgh2 tu.....
Kalau korang ada tv 60' ke, agaknya xdela nmpk tv tu cecoet sgt kat tgh2.... :D


Bagi kami, aku dan En SuamiSayang puas hati je dgn company ni.....sbb aku dok wat research, ramai gak org yg ada bad exp ngan dia org ni....tp aku Alhamdulillah, deal dgn salesman yg ok je, xde byk masalah n cekadak.....hhuu...

So, okla...ada cermin memenuhi kriteria aku, dan besar memenuhi kriteria En SuamiSayang....Everskill buat jgk aku punya Kitchen Kabinet dgn Wardrobe bilik.....nnt aku bukk post lain lah ya.....

Ok tu je dulu utk harini....

Ni FB Everskill Design : https://www.facebook.com/everskilldesign
Boleh usha2 fb dia utk tgk design2 yg dia org dah buat n install kat customer...then bolehla dptkan idea bg korg yg ada rmh baru tuuu......cuci mata sambil cari idea....hikhik

.: DAA ~~ :.


Thursday, May 28, 2015

~Update May 15 ~

.: SALAM :.

Saje nk update....
Pagi tadi pergi Yoga Talk, 28 May 2015.
Habis talk, instructor ajar sikit cara2 nk beryoga....
Serius seronok sgt....hehe
Dan Dr yg bg talk tu sgtlah cun melecun...
Aku x taula aku fokus kat muka dia ke, fokus kat apa yg dia cakap... :P

Alhamdulillah, 23 May 2015, kami officially dah berpindah....xdelah nk official sgt sbb barang2 hari Isnin tu baru clear betul dari rmh sewa...Kami booked lori tu Sabtu 10 am.....Jumaat mlm Sabtu tu sempat tdo sejam je sbb kemas rmh....rasa dh hbs all out dah tenaga nk kemas rmh tu....yela, hari biasa keje balik dah malam....kemas pon dapat sikit2 je.....

Tapi masa lori dtg hari Sabtu tu, serius mmg x siap packing....aku baru nk bkk fridge nk kluarkan barang2 makanan dari fridge....x___x
Sampaikan org lori tu tlg bukak kotak, selotep n masukkan barang2 utk kami...
Tapi tula, brg kami mmg byk...nth apa yg byk pon x taula...
Walaupun dia org dh tlg, tp ttp x siap jgk....so angkat mana yg besar2 n yg dh dlm kotak jela....
Kotak, aku amik kat kedai baby kat Setia Alam dengan ibu papa carikkan....dapat dlm 15-20 kotak jgk la....ada kecik ada bsr....

Sabtu tu lepas lead lori pergi rmh baru, kami balik PJ sambung kemas.....angkut tung tang tung tang kul 2 pagi baru sampai rmh....fuhhh....

Ahad, En SuamiSayang pergi kerja pagi2, dia drop aku kat rmh sewa utk aku mop lantai dan kemas sikit2....maklumla, Sabtu tu x sempat nk mop.....last2 aku terbongkang kepenatan mcm kucing kehausan.....

Semalam Papa ngan ibu datang hantar Zuhayr....excited sgt jumpa dia setelah seminggu lebih dah x jumpa.... :D :D :D

Sampai ke hari ini, 28 May, barang semua masih dalam kotak....x tau nk start kemas dari mana nth....cari iron haritu pon sampai rasa nk mengamuk...habis semua kotak dipunggah padahal aku ingat aku dah label kotak yg ada iron.....hampeh betul.....

Masa aku setelah berpindah ni pon byk jgk yg kena rombak....dulu kluar rmh, kul 8 pon boleh...skrg, kena kluar rmh kul 7 am...so malas2 pon kena bangun kul 6 jgk....jarak antara rmh dulu dan skg sama je, dalam 21km....tp dulu lalu hiway...skrg lalu jalan biasa, so ada byk traffic light...aku kira2 smlm dekat 10 traffic light aku kena tempuh....so aku amik masa dalam sejam skrg....dulu setengah jam dah sampai....

taman perumahan aku dh start ramai gak yg duduk....tp row aku baru 6 fmily yg duduk.....hehe...

mcm biasa, aku nk share byk gmbr...tp usb cable ni prob, x tau nape x leh detect hp ni kat pc....emm so tu hold dulu lah..... :D

Oklah, nk wat keje...

.: DAA ~~ :.

Friday, May 15, 2015

~ Pindah Pindah ~

.: SALAM :.

Belum pindah aku dah rasa mcm 1 badan ni sakit2.... T.T
Tgh cari lori...
Plan nk pindah minggu dpn, 23 May 15..
X pernah pakai lori, mahal rupanya...
X jumpa lg yg bawah RM500... T.T
Hari ni hantar kesayangan balik kampung, atok nenek jaga skjp sementara kt org nk mengemas rmh yg skrg lagi bersepah dari kapal pecah....

Tinggal sikit2 belum siap...
Kitchen kabinet belum fully siap...
Semalam pasang kitchen kabinet, alarm system, econ...
Rmh tu x tau lah dh brp kali pekerja kontrak tu mop....mop je, kotor balik, mop je kotor balik....
Org masih kluar masuk...

Kotak dah dpt sikit2....
Barang 1 pon belum kemas....
Start nex week, kena paksa diri hari2 kemas sikit2...
Balik keje boleh kemas masuk kotak barang2...
Baju dah hntr 2 trip ke sana...
Beg baju x cukup...kena angkut sikit2...
kihkih

Semoga sempat dan dipermudahkan semua urusan...
Nanti update lain...

.: DAA ~~~ :.

Saturday, April 25, 2015

~ Mandi Manda di KLCC ~

.: SALAM :.

Post ni memang dah basi....tp saje nk tepek gambar sementara Zuhayr tgh tido ptg... :D
24 Jan 2015, kami pi expo kat KLCC....x ingat samada Living Home expo ke, Renovation House expo ke...saje jalan2 cuci mata...x reti dok diam kat rmh...

Pastu bila dh habis tawaf dalam tu, sajelah lepak kat taman KLCC tepi tu sambil2 tgk org dating lah, sambut birthday lah, makan aiskrim lah....dah habis cuci mata kat taman tu, sebelah tu kan dia ada public pool kan....

Masa tu Zuhayr tgh tido lagi, so saje lah kami lepak2 sambil tgk anak2 kecil mandi manda keseronokan kat situ...

Bujang kecik sedapnya tidoq....

Pastu tgh kt org cuci mata tgk org berbikini (ok tipu), tiba2 bangun la pulak hero remaja sorg ni.....

Isshhh ramai jgk awek2 cun ni....

Papa pulak menghasut aku supaya bg Zuhayr mandi...dahla x bwk baju mandi pon..nsb baik dalam beg mmg ada baju dgn sluar spare..so mandi jela dgn baju dan sluar yg ada... :D

Uncle, x kan dh siap mandi....?

Yeayyy, seronoknya mama bg kt mandi dgn sluar jeans ni.....tp x dapat nk tunjukkan 6pax kite....
(-____-!)

Ramai jgk org ptg2 cmni....

Zuhayr jgn asyik tgk org je...pi main air cpt!

Thanks mama, padan muka mama x dpt join....

Hehe....seronok sgt Zuhayr dpt main air....kali ni dia dh bsr sikit, so nmpk la dia happy....b4 ni kalau bawak pool, dia kecik lg...so mcm xde perasaan je....

Ok tu je dulu nak share....

.: DAA ~~~ :.


Thursday, April 9, 2015

~ Kabinet TV ~

.: SALAM :.

Hai....
Harini mcm nk share 1 cerita iaitu tentang TV Cabinet...
(atau lebih detailnya TV Cabinet rmh kami).... :D
Sebenarnya, Vendor utk TV Cabinet dgn Kitchen Cabinet rmh kami dtg dari company yg sama iaitu Everskill Design yg beralamat di Setia Alam...

Vendor ni kami booked terlebih dahulu masa kat expo...x ingat expo Home Living ke apa bertempat samada kat PWTC or KLCC...x ingat dah....
Sebenarnya aku ada beberapa gambar....gambar dalam kedai ni semua...
Tapi skrg ni SD Card aku problem...semua gambar2 dalam tu x boleh nk retrieve....sedih bebeno...
Gambar2 anak la paling byk....termasuk gambar2 progress rmh....aduhaii....

So, wat masa ni x boleh nk share gmbr2 dlm kedai Everskill Design ni....
Bercerita pasal TV Cabinet ni, mula2 ingat nk custom-made je....So, kami pun try lah design n then staff Everskill akan draw kan balik dalam bentuk 3D image....
Dapatlah a few design....
Tapi agaknya mmgla otak kami laki bini ni x kreatif, bila dia org tu dh buat 3D image, tgk TV Cabinet kami mcm pelik je....haha

Ni cth2 nya....




Aku mmg suka konsep cermin....tp apa ke hal nth mcm pelik je....hahaha

Kalau korang rasa design ni buruk, bukan salah Everskill....sebab dia cuma tiru apa yg kami dah design....so, kami lah yg x reti buat sbnrnya.....lol

Entahla, sebab rasa mcm pelik.....so En SuamiSayang kata, "U cari jela mana yg u suka kat gugel pastu bg dia org n try tgk brp quotation dia....x payah la u design sndiri.."
(nampak x di situ sbnrnya aku yg design.....x kreatif betul otak aku ni....)

So bila aku google, mmg semua cantik2 la kan....baru rasa mcm "Wahh, semua cantik...takut harga kat poket aku yg x cantik.... ". :'D

Ni antara yg paling aku suka :




(Resource : Google)
Cantik2 kan.....tp macam lebih sesuai utk rmh yg bsr2 je konsep cmni....suka tgk design2 dia org....

Kalau aku, aku suka simple je....ada cermin sikit, kaler hitam putih sudah....
Kalau korang gugel pon, mesti rambang mata.....tp kalau bsr2 sgt cabinet tu, mahal la pulak nnt....
lagi2 yg ada cermin byk....mahai....
aku cermin sikit sudah la....haha

Last2 sekali, kami dua decide biar dia org (staff Everskill) tu jelah yg design kan utk kami.....senang cerita....camana hasilnya....aku pun x tau lg...hopefully memuaskan hati la.... :)

Ok tu je nak story.....

*Nanti kalau dh siap TV Cabinet dgn Kitchen Cabinet, boleh la aku share kat sini...


.: DAA ~~~ :.