Friday, June 24, 2016

~ Berbuka Puasa di Grand Seasons KL ~

.: SALAM :.

Haritu, cuti Nuzul Quran Rabu 22 Jun 2016, aku berkesempatan berbuka di Grand Seasons KL.
Saje En SuamiSayang belanja sebelum aku berpantang...
Dah minggu 37 pun masih bernafsu besar ok terhadap makanan...kehkeh
Jom kt layan suasana dan juadah yg disediakan pihak hotel utk Buffet Ramadan....
Harga per head x tahu sebab aku dibelanja org.... :D


Kami sampai kul 7pm, blm ramai lg masa ni...

Beraneka booth tersedia....makanan Johor Nasi Ambang pon ada....sedaaapp....


Live performance gitttuu......






Kambing golek dimakan bersama pelbagai jenis sos.....sedap kambing dia....




Kuah sate ni mmg terbaikkkk.......



Haa ni kambing golek....


Ni baru first round.....lol

Nasi Kandaq....



Tempat makan yg luas dan selesa......








Ayam golek pon ada.....






Pelbagai jenis kerabu dan sambal.....marveles....


Kesimpulannya, mmg puas hati.....kalau bayar mahal sikit pon x ksh asalkan sedap kan...so mmg recommended sgt kat korang yg nk wat gathering ke apa kat sni sbb tempatnya luas.....so, sgt selesa....nk smbhyg sume pon senang.....

Pelbagai aneka juadah berbuka....dari nasi sampai ke mee sampai ke ketupat palas....lauk jgn ckp la nth berpuluh jenis kot....mmg byk giler juadah aku x rasa sbb perut rasa nk meletup dah....hehe...

Next time, boleh try lg....

Ok tu je dulu....

Terima kasih En SuamiSayang sbb blanja berbuka kat sini.....xoxo

.: DAA ~~~ :.

Tuesday, June 14, 2016

~ Tips Membeli Baju Raya Online ~

.: SALAM :.

Hye2 uols.....
Salam Ramadan Kareem....
Pejam celik sedar tak sedar harini dah pun masuk 9 Ramadan 1437H...
Dah 9 hari kt berpuasa.....
Camne puasa anda2 semua....harap sama2 lah kt dpt tingkatkan amal ibadah dalam bulan mulia ni....

Ok, bila dah masuk bulan Ramadan, pastinya akan disusuli dgn bulan Syawal selepasnya kan...
Dan bulan Syawal, ialah bulan yg paling happy utk kt semua...di mana bulan kita berhari raya, berkunjung kunjungan sesama sanak saudara dan jiran tetangga....
Dan semestinya bulan Syawal ni sgt sinonim lah dgn pakaian hari raya yg cantik2 kan....di mana masa ni, semua org sakan nk berbaju baru mengikut trend2 terkini.....muehehe...


Ramai je antara kita yang dah start shopping sejak beberapa bulan yg lalu lagi dan ramai juga yang belum membuat apa-apa persiapan..maklumlah, selalunya diskaun dan promosi akan bermula pada pertengahan bulan puasa...betul tak? tu yang ada org mmg suka shopping last minit....

Bagi mereka yg kaki shopping online pula, sekarang merupakan masa yang paling sesuai untuk membuat pembelian koleksi baju raya online. Mengapa?

Yang pertama, kebanyakan stok masih tersedia or org putih kata 'still available' dan saiz pun masih ada pelbagai...x perlu risau kt dah minat kat design tu, tp dah hbs, sold out semua...

Yang ke dua, kebanyakan portal online sudah mula menawarkan promosi istimewa sempena raya dan pastinya anda boleh menikmati tawaran harga baju raya yg jauh lebih murah dari harga biasa...

Jadi, adakah anda rasa pembelian koleksi baju raya secara online merupakan langkah yang bijak, mudah dan berbaloi? Jawapannya semestinyalah YA. Berikut saya sertakan tips-tips bagi anda yang mungkin baru pertama kali membeli baju raya secara online.


1. Apa yang paling penting, anda harus tahu ukuran anda dan saiz yang paling tepat....kan kita selalu beli baju lebih kurang je saiznya kan...kalau dah terbiasa pakai M, M lah yg kita akan beli...tapi kalau anda ingin membeli koleksi baju raya secara online tetapi anda tidak yakin, anda boleh mengambil ukuran badan anda dan membandingkan dengan carta ukuran yang disediakan oleh penjual online.

2. Baca dengan teliti butiran yang disediakan oleh penjual online. kenal pasti jenis fabrik yang digunakan dan cara-cara penjagaan fabrik tersebut....yela kan, takut2 kena dry clean ke apa...

3. Buat pembelian anda daripada penjual online yang anda percayai serta menyediakan kaedah pembayaran yang selamat dan terjamin. Ingat, kalau boleh pergi ke website yang dah 'establish', tidak meragukan....kang x pasal2, wang anda lesap, pagi raya terpaksa pakai baju tahun lepas pulak.... :'D

Hehe, wat masa ni...ni jela tips-tips yang saya boleh kongsikan dengan anda.....tidak perlu sesak2 cari parking, tidak perlu buang tenaga jalan jauh2, tidak perlu keluar peluh hadap panas matahari, anda hanya perlu survey dan semuanya hanya di hujung jari....

Seronok kannnn shopping online ? (^____________^)

Semoga kali ni, tips yang diberikan dapat memberi 1001 manfaat kepada anda semua....
Happy shopping everyone!!!!
Dan selamat berpuasa.....

.: DAA ~~~ :.

Thursday, May 5, 2016

~ Pakai Blind Ganti Langsir ~


.: SALAM :.

Ok, post ni rasa hampir setahun dah pending.....
lol

Actually, dulu masa baru2 pindah rmh, aku nk share pasal idea ni....
So, harini actually dh hmpir setahun pun idea basi aku ni diperam diperap dijeruk dlm blog berhabuk ni....

Tp xpela, aku habiskan jgkla sbb dh paste gmbr masa baru pindah dulu....muehehe....
Sbnrnya dah ramai dah pun org yg pakai blind bg menggantikan langsir....
Aku ni pun setelah di brain wash oleh En SuamiSayang supaya pakai blind bg menggantikan langsir, last2 aku pun setuju....
Dia kata, dpt jimat byk benda.....tiap tahun aku x payah fikir pasal hal langsir, pastu x payah cuci, tahan lama, moden, dan lain2.... :D

Betul jgk katanya....aku ni dahla pemalas tahap gaban baja hitam kalau nk suruh basuh langsir semua....
Tapi tapi tapi, xdela semua tingkap kami pakai blind...
Kang org kata, ni rmh ke opis ni....
Kami still pakai langsir utk ruang tamu dan master bed room...
Tu pon nampaknya raya bertemu raya lah langsir x berganti...
Nak tukar selalu costly sgt....byk lg benda lain nk pakai duit...
Huhuu.....

So, vendor blind ni kalau x salah aku, kami dah booked masa pi expo2 rmh....x ingat dah booked kat mana....pwtc ke, klcc ke, sacc ke.....

Jom lah kt layankan gambar2 blind rmh aku.....
Mana tahu uols boleh dapat idea jgk utk menggantikan langsir kat rmh....


Ni blind kat dapur.....ni jenis Wooden V Blind - Clascenex..yg ni mahal sikit berbanding lain sbb dia kayu kot....so utk dapur sesuai pakai yg cmni....boleh lap kalau minyak2 ke apa....

Eh xde plak gmbr bila blind ni dibukak.....

Ni jenis Zebra Blinds - Haze brown Clascenex...
ni bila ditutup...

Ni bila bukak......

Kt org letak kaler ni kat bilik bawah....

Ni letak kat dalam bilik atas......

Ni Louis Green Zebra Blind Clascenex....

Ni pun dalam bilik atas....

Ni kaler purple jenis zebra line....kiranya semua blind dalam bilik kami pakai zebra line....


Kt org kiranya pakai blind utk 4 tingkap jela.....tingkap dapur, n 3 tingkap bilik.......total semua2 dgn kt org ada beli curtain rod set utk ruang tamu dalam 2k plus gitu....

Oklaa, utk long term plan, berbaloi2 la jgk.....hehe

Vendor blind kt org :
Window House Sdn Bhd dari Batu Caves....servis dia ok, xde masalah...recommended lah....

Ok, tu je dulu nk share....
Semoga memberi sedikit idea utk korang....

.: DAA ~~~ :.

Tuesday, March 29, 2016

~ Ayat Lucu Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Lama gilerr x menulis dlm blog.....bz mengalahkan org politik.....
Bila dh start x menulis, makin lama makin xde idea nk luah apa dlm blog ni.....

Tp harini saje nk share ayat2 Zuhayr yg aku rasa kelakar pulak...
Zuhayr dah 2 tahun setengah....mulutnya kalau menjawap mmg no 1...
Cakap pon dh petah.....
Setiap apa yg aku buat, yg dia rasa pelik, mesti dia akan tanya "Mama, mama buat apa tuuuuu....."
Kdg2 sampai letih nk melayan.....hhuu

Antara moment2 yg aku rasa nk share kat blog pasal ank sulong yg sorg ni....

1. Nak tidur....
Zuhayr : Mama, nyanyi la cpt....(kdg klu dia boring or ssh nk tido, dia suruh aku nyanyi)
Mama  : Gendang gendut tali kecapi......(saje aku jual pantun malam2)
Zuhayr : Apa ni mama, bkn tali kecapi laa....nk tido kena Astgahfirullahalazim.....
Mama : Ok foinnneee......(Mama pon kembali kepada lagu2 nasyid)

2. Dalam panggung bawak dia tgk BoBoiboy...
Selepas iklan di awal2 tu, n sebelum start movie...Suasana tgh sunyi, gelap gelita...
Zuhayr : Mana BoBoiBoy ni mama?? Dia dh balik ke?? (masa tu tgh btul2 sunyi, maka bergelak lah semua org yg mendengar)...
Mama : Sssshhhh.....Zuhayr, slow sikit ckp tuu..... (-____-!)

3. Mama ajar ABC....
Mama : Ok ni plak apa....(sambil tunjukkan huruf H)
Zuhayr : Ni B...
Mama : Zuhayr, kan mama dh ajar byk kali ni.....xkan x dpt lg....
Zuhayr : Mama, byk laaa mama ajar.....mana Zuhayr nk ingat semuaaa.....
Mama : Ok foiiinnnneeeee......

4. Sesi Zuhayr makan nasi....
Zuhayr : Mama, nak nasi lg....amik sikit je taauuu....jgn byk2.....sikiiiittt je......
Mama : (Excited, amikla lebih sikit....)
Zuhayr : (tengok je nasi, terus x nak)...byk ni mama...kan Zuhayr dh ckp, sikittttttt jeee......x naklah makan....
Mama : gediknyaaa....ok foiinneeee......

5. Di rumah atok....
Zuhayr : Nenek, masak sekarang!!!! Zuhayr nk tolong tumbuk ni.....(padahal nak main lesung).
Nenek : Amboi mengarah kemain lg....

6. Duduk rmh atok, xde aircond....
Zuhayr : (Sambil bisik kat Papa)....Papa, panas sgt laahh.....bukak aircond boleh tak.....

7. Situasi sama kat rmh, tgh x bukak aircond....
Zuhayr : Mama, Zuhayr dah berpeluh2 ni, knp x bukak aircond....??
Mama : Amboiiiihhh.....kemain sgt.....

Ada byk lagilah moment2 yg aku rasa nk tergelak pon ada bila budak seusia Zuhayr dah pandai komplen.....hehehe...

Nanti kalau aku ingat, aku share lg ya.....


Ok, tu je dulu.....

.: DAA ~~~ :.