Tuesday, May 30, 2017

~ Salam Al-Mubarak 2017 ~

.: SALAM :.

Harini dah 4 Ramadhan...
Alhamdulillah masuk hari ke 4 kt berpuasa utk tahun 2017 ni.....
Diharapnya bulan ni kt dapat lipatgandakan amal ibadah kt....
Dah lama beno x tulis blog....
Sumpah rindu....
Skrg ni, kalau nk share pape, medium terpantas yg ada instagram jela...
Kalau ig, mmg aku aktif...haha
x taula, mmg suka nk share gmbr dgn org....
Sejenis penyakit seek attention barangkali....lol

Sepanjang bulan puasa ni, En SuamiSayang masuk kerja 7am-3pm...
So, dia lepas sahur, lepas sembahyang, terus pergi kerja...
Maka aku lah yg bergusti dengan hero2 malaya ku setiap pagi...
Sorang nak pergi sekolah, Subhanallah kalau nk kejut bgn tido kemain ssh lg....
Habis dah kalau tido nya lambat, mmg liat la kan nk bgn pagi...

Yang si kecik plak, asal org bangun sahur, dia pon bangun....
Masuk hari ke 3 puasa ni, kami tido kul 12 lebih, then kul 4.30 pagi bangun sahur tu, terus je bangun....kalau tido, rasanya bangun balik kul 10 pagi....
So, x blh tido....

Tapi, sebelah petang, En SuamiSayang yg akan mengambil anak2 dari sekolah dan rumah pengasuh....and dia jgkla yg kena perah otak nak masak apa utk juadah berbuka....haha...sbb aku sampai rmh pon dkat kul 7 dah...mmg x smpt, Alhamdulillah Allah kurniakan suami yg pandai dan suka memasak...so bende ni small matter je bg dia....kalau aku agknya, lebih kepada bazar la kot kalau ditugaskan utk menyediakan juadah berbuka....ahhahahhaha....

Tahun ni I'Allah raya di Penang....pastu baru di Johor...actually aku dah 2 tahun jgk x beraya.....2015 Zuhayr kena chicken pox......2016 bersalin si kecik....so tahun ni mcm x sabar nak raya....baju dah prepare awal2, biskut byk yg dh ditempah....huhuu....

Emm tu jela kot nk share....act tgh super duper ngantuk ni....mata pon dah jadi mcm mata kpop dah ni.....oklah, panjang umur, tulis lg...

.: DAA ~~~ :.


Tuesday, December 20, 2016

~ Penghujung 2016 ~

.: SALAM :.

Ya Allah lamanya aku x menulis di sini....
Sedar x sedar dah nak penghujung 2016 dah...
Punyalah kejap setahun tu nk hbs...
Tau2 dah bertambah lg sorang anak....
Ehh??

Aku pon x tau la nk wat rumusan je ke apa pasal life aku ni....
Tp sbb dah ke penghujung tahun, kt wat summary jela ye dak...
Kalau awal tahun, blh la nk wat azam...haha

Emm tulis dalam point jela....
1. Kehidupan berjalan seperti biasa....Alhamdulillah, menambah seorang lagi putera yg diberi nama Zubayr....Zubayr Nufayl yg bermakna "The Strongest Gift"...
2. Bersalin yg kedua ni di DEMC Shah Alam pada 30 Ramadan 1436H, bersamaan 5 Julai 2016 secara normal but vacum, seberat 2.67kg jam 02:03 am...
3. Seperti biasa Zubayr pun mcm abgnya Zuhayr, prolong jaundice...tp kali ni, aku dah discaj dari DEMC, balik pantang kat jhr, pastu kena tahan pulak kat hospital batu pahat sbb kuning dia terlampau tinggi...kira dah kluar, masuk balik hospital yg lain.....dulu zuhayr 10 hari dalam hospital x sempat discaj lg....haha
4. Sekarang Zubayr dah 5 bulan....lagi 3 hari ni aku wat Akikah utk dia....sekor dulu di johor...
5. Suka senyum, kalau panggil nama dia je, dia dh blh tersengih2....
6. Suara kuat dan lantang...
7. Zuhayr lepas habis pantang, kami masukkan dia ke sekolah tadika Albaghdadi Playtime Centre, pre-tahfiz school ketika usia dia blm 3 tahun lg....so skrg blh la sikit2 surah dia hafaz....x harap pape pun, just sje suruh dia bersosial lebih sikit....
8. Masih kerja di company yg sama, masih duduk di rmh yg sama...haha
9. Kehidupan yg sgt hectic skrg....pagi hantr anak no 2 ke rmh pengasuh....abg dia, papa dia tlg hntr ke sekolah....balik aku yg amik 2 2 org sekali...setiap hari berkejar amik abg dia kat sekolah, pastu amik adik dia pulak kat rmh pengasuh....ksian anak2 aku...hari2 aku blk keje lmbt so paling awal pon magrib baru dpt amik dia org....
10. Dah turun 14kg sejak bersalin...masa 9 bulan berat 64kg, skrg dah 50kg.....x tau la tu, mcm dah x turun lg je nmpk gayanya...kahkah

Emm tu jela kot yg aku nk catit kat sini...mostly pon xde apa melainkan pasal anak.....kehidupan kt dah tua2 ni xde apa yg interesting sgt.....yg best pon tgk anak2 mmbsr jela.....

Emm aku sentiasa doa agar semua pasangan yg dah berkahwin tp blm ada rezeki lg utk dikurniakan anak agar cpt2 Allah bg rezeki....dont give up, keep the effort, tawakkal....I'Allah Allah beri tepat pada masa dan keadaan yg mengizinkan.....Amin...

.: DAA ~~~ :.

~ Birthday 2 tahun Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Ok, Zuhayr pon dah 3 tahun lebih, baru nk letak gmbr dia masa birthday dia 2 tahun....
Muehehehhe.....
Saje beli utk makan2 family je....



















Ok tu je nak share....

.: DAA ~~~ :.


Saturday, July 2, 2016

~ Avillion Admiral Cove Hotel di Port Dickson ~

.: SALAM :.

Tarikh 16 - 18 April 2016, aku sekeluarga saje pergi bercuti di Port Dickson...
Sebenarnya En SuamiSayang ada team building kat Hotel Avillion...then dia plan nk bawak aku dgn Zuhayr sekali...
Tapi dia booked Avillion Admiral Cove utk kami berdua....
So memandangkan team building dia 2 hari je, kami extend la lagi sehari sbb aku ajak ibu papa join sekali....dah lama sgt x bercuti sama2 dgn keluarga.....
Tapi mmg kami puas hati sgt duduk kat sini....
Jom tgk gambar2 yg sempat di snap...
(^______________^)


Avillion dengan Avillion Admiral Cove ni kat tmpt yg berlainan....
Avillion Admiral Cove kat Jalan Pantai, Tanjung Tuan...
Avillion dekat Batu 3, Jalan Pantai....

Suasana dari lobi....

Jom round2 kawasan dulu.....

Ni swimming pool dia....

Gym pon ada....


Ni gambar dari dalam bilik....agak luas bilik dia...

Zuhayr mulalah nk explore tuu....

Ada sofa juga utk santai2....

Sementara papa pergi team building, zuhayr makan dulu!!!

Breakfast time.....makanan pon ok, byk pilihan.....

Kat sini byk private2 boat berhenti park n berehat...

Kami x pergi Teluk Kemang, tp kami lepak di Blue Lagoon...

Kejap je Zuhayr dapat kawan dah ya.....

Kalau korang pergi ke PD, boleh try makan malam di Nasreen Songkhla Seafood....
Sedap dan murah....x tipuuu....hhehe....

Berendam time!!!

Sempat juga mengabadikan gambar keluarga.....hehe....




Byk lagi tempat dan kedai makan yg boleh anda kunjungi kat PD ni.....tp time kami agak terhad masa tu, so xde la byk sgt jalan2...sempatla pergi makan cendol, char kuey teow, makan ayam bakar Cowboy, jalan2 sikit.....

Ok lah, tu je nak share....

Jumpa lagi...

.: DAA ~~~ :.



Friday, June 24, 2016

~ Berbuka Puasa di Grand Seasons KL ~

.: SALAM :.

Haritu, cuti Nuzul Quran Rabu 22 Jun 2016, aku berkesempatan berbuka di Grand Seasons KL.
Saje En SuamiSayang belanja sebelum aku berpantang...
Dah minggu 37 pun masih bernafsu besar ok terhadap makanan...kehkeh
Jom kt layan suasana dan juadah yg disediakan pihak hotel utk Buffet Ramadan....
Harga per head x tahu sebab aku dibelanja org.... :D


Kami sampai kul 7pm, blm ramai lg masa ni...

Beraneka booth tersedia....makanan Johor Nasi Ambang pon ada....sedaaapp....


Live performance gitttuu......






Kambing golek dimakan bersama pelbagai jenis sos.....sedap kambing dia....




Kuah sate ni mmg terbaikkkk.......



Haa ni kambing golek....


Ni baru first round.....lol

Nasi Kandaq....



Tempat makan yg luas dan selesa......








Ayam golek pon ada.....






Pelbagai jenis kerabu dan sambal.....marveles....


Kesimpulannya, mmg puas hati.....kalau bayar mahal sikit pon x ksh asalkan sedap kan...so mmg recommended sgt kat korang yg nk wat gathering ke apa kat sni sbb tempatnya luas.....so, sgt selesa....nk smbhyg sume pon senang.....

Pelbagai aneka juadah berbuka....dari nasi sampai ke mee sampai ke ketupat palas....lauk jgn ckp la nth berpuluh jenis kot....mmg byk giler juadah aku x rasa sbb perut rasa nk meletup dah....hehe...

Next time, boleh try lg....

Ok tu je dulu....

Terima kasih En SuamiSayang sbb blanja berbuka kat sini.....xoxo

.: DAA ~~~ :.