Tuesday, February 17, 2015

~ Makna Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Harini hari Selasa, esok hari last kerja sebelum cuti CNY selama 4 hari...
Aku mcm biasala, anak perantauan so ada cuti lebih sikit akan pulang ke kampung...
Harini makin ramai yg cuti esp Chinese..
Rasa lengang pulak kat ofis...

And harini ada kelapangan sikit masa nk taip blog... :P
Tapi xde topik menarik....
Tiba2 aku terfikir nak share apa sebenarnya maksud nama anak sulong kami, 
Zuhayr Nufayl Bin Zulhairy
Sejak dia lahir, ramai yg persoalkan apa maknanya sebab sebab sebab sebab....
"SUSAHNYA NAK SEBUT!!!! "

Mungkin awal2 mcm susah sikit la kot sebab x biasa....tp lama2 ok je...
Mcm mana korang sebut nama kawan2 perempuan yang nama dia Zuhaira, so kalau lelaki jadi Zuhair....tp oleh sebab aku nak similarkan dgn ejaan papanya, aku buat lah ejaan jadi Zuhayr....so senang kan nak sebut...sama je mcm nak sebut nama Zubair...tp ini Zuhayr... :D

Makna Zuhayr dalam Islam ialah Yang Tenang, Yang Bercahaya, Keindahan, Cemerlang.

Alhamdulillah, nampaknya Zuhayr anak kami seorang yg sgt cool.....jarang nangis...mungkin sebab org kata nama tu kan doa...bila panggil 'Tenang, Tenang...", lama2 tenang je budak tu....haha

Nufayl pula selalu agaknya org eja dgn 'fael'....mcm Awi Rafael....tp ni Nufael....tp oleh sebab aku nak similarkan ejaan dgn Zuhayr td so aku eja sebagai Nufayl....tp sebutannya sama je....ini pulak, selalu sgt org tukar jadi Naufal....haha....Zuhayr Naufal jadinya....sedap jgk ye dak...kihkih....
Aku rasa ejaan aku yg ada byk 'Y' ni menyebabkan org confuse sikit....tp xdela semua....kalau Zuhayr pergi klinik ke, nurse2 selalu je boleh sebut dgn betul....

Nufayl ni pula dalam Islam maksudnya Pemberian, Anugerah, Hadiah....
Kami bersyukur Allah berikan rezeki anak kepada kami awal, so kami plan namakan anak kami dgn nama anugerah, means anugerah / hadiah dari Allah S.W.T utk kami...amanah dan tanggungjawap yg harus dijaga sebaik mungkin.... :')

So kesimpulannya, makna 'Zuhayr Nufayl' ialah 'Anugerah yang Tenang / Cemerlang'.

Ok tu je nak share.

.: DAA ~~~ :.

Sunday, January 25, 2015

~ Majlis Setahun Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Lagi 2 hari Zuhayr Nufayl nak masuk umur 16 bulan....setahun 4 bulan....
Ya Allah kejapnya masa berlalu....
Sekarang dah macam2 perkataan dia boleh sebut, dan mostly arahan dia dah blh paham....
Kalau kt kata "Jom, nak keluar ni... ", dia pandai dah pergi amik slipar dia....Alhamdulillah...hihi..

Tapi masa umur dia dh setahun 4 bulan ni lah mak dia baru nak update bufday dia masa dia setahun....boleh? :D

Bz sgt dik non....dan yg paling sadis, masa Zuhayr dah setahun 4 bulan ni jgk lah mak bapak dia baru dapat gmbr kawin..itu pun soft copy je...bayar dh hmpir full payment...itu paling sedis tahap **&&^%%** lah kan....

Sakit hati nak cerita bab tu....xpe....kalau kau rasa kat dunia ni kau x salah, kt jumpalah di alam lagi 1 ya.....and kalau kau rasa kau x menganiaya org, xpe xpe....Allah tu maha adil...hari ini hari kau.....kau makanlah duit aku tuu.....

Ok, malas nk tulis panjang2 bab tu....

**********************************************

Bufday Zuhayr 27 Sept 2014, jatuh pada hari Sabtu....so Jumaat malam Sabtu 26 Sept 2014 tu, kami anak beranak plan nk buat kenduri doa selamat dan kesyukuran utk Zuhayr....lepas tu baru ada potong kek la sikit2....Alhamdulillah majlis walaupun ringkas dan sederhana tetapi meriah....dapat berkumpul saudara mara ramai2 kan.....

Majlis dibuat di sebelah atok Johor....xpe I'Allah umur panjang boleh buat di sebelah Penang pula....

Sekitar majlis....



























Alhamdulillah, dah selesai....rezeki Allah dikongsi bersama..... ;)

Semoga Zuhayr Nufayl terus membesar menjadi ank yg baik.....

.: DAA ~~~ :.

~ Throwback Makan2 Sempena Deepavali ~

.: SALAM :.

Oleh kerana rasa kesian giler blog ni dah lama terabai, meh la aku share gambar2 kat ofis ketika kami (team mate) wat pot luck sempena Deepavali bulan Disember haritu....Ok Disember ke November entah... :D

















Ok tu je dulu....

.: DAA ~~~ :.

Tuesday, December 9, 2014

~ Update ~

.: SALAM :.

Sedar x sedar aku dh jarang giler bukak blog....blog sndiri dh lama x jenguk apatah lagi nk blogwalking..... :(
Mmg jadual harian aku pack giler skrg ni....
Kuar pagi balik malam...
Ksian kat anak, malam je baru dpt jumpa....main 3 4 jam, dia nk tido dah....
Camnelah kehidupan aku kalau anak dah 2 3 org....
Isshh x leh nk bayangkan....
Tapi I'Allah dipermudahkan...

Skrg ni kehidupan aku banyak yg dh berubah....
Esp part kerja....aku dh tukar kerja...
Tempat baru, org baru, env baru, jobscope baru, boss baru....
Semua baru lah bg aku....
Tapi dia org sgt membantu, so aku x amik masa yg lama sgt nk sesuaikan diri....

Aku mmg aim workplace luar dari KL....sbb aku dh x sanggup nk habiskan kehidupan aku atas jalan, ngadap jem....dulu dari rmh aku dh nmpk dh menara opis aku....tp nk sampai kemain lama...
Skrg even dalam 20km, tp sekejap je dh sampai...
Aku mmg berdoa tiap kali smbyg supaya opis baru x jauh dgn rmh baru kami...
Alhamdulillah, Allah S.W.T Maha Mendengar.... :')

Sekarang, xde masalah jem, xde masalah parking....parking sebanyak2 nya....
Sebab aku skrg kerja dalam shopping mall....
So pukul 8.30am, sape je yg dh dtg shopping mall....haha...
Heaven giler....

Anak dah setahun lebih.....
Zuhayr dalam 13 bulan baru pandai jalan....
Hehe lambat sikit....
Cakap dh blh sikit2....
Kalau 1 word cmtu pandailah dia....
Mcm car, air, papa, ni apa, kipas, ayah... (eh apsal mama ngan ibu Zuhayr x pandai ni?? ) :D

Skrg dia dh setahun 2 bulan....kejapnya masa berlalu....
Tu jela aku nk share, dh lama x tulis sampai blur....
Serius xde idea...

Oklah, sampai ju

Wednesday, October 29, 2014

~ Akuarium TAR Batu Maung, Pulau Pinang ~

.: SALAM :.

Haritu balik kampung (10-13 Oct 2014), berkesempatanlah kami berjalan2 ke Pulau Pinang....walaupun rumah mak mertua mmg kat Penang, tapi bukannya selalu kami dapat berjalan2 jika pulang ke kampung....maklumlah, cuti pun bukannya lama sgt...x sempat nak ke mana2....

Kami ke Pulau menaiki feri...ni kira first time kami bertiga naik feri ke pulau...selalu naik jambatan je....balik plak dapatla lalu 2nd bridge yg baru tu.... :D

Zuhayr muka xde perasaan....bangun tido, dikejut....haha

Skrg kat tgh2 ni ada ruang kerusi utk org duduk2....nampak sgt dh lama x naik feri....haha

Jerebu teruk masa ni....


Tengahari makan di Original Kayu Nasi Kandar di Bukit Jambul....1st time aku makan kat sini....huhu...

Tiba2 zuhayr pon kena paksa makan sepinggan nasi.... :D


Lepas makan, x tau nak pergi mana....En SuamiSayang mencadangkan kami pergi ke Akuarium Tunku Abdul Rahman di Batu Maung....masuk RM5 je per head....jom layan gambar....

























Terdapat pelbagai spesis hidupan laut dipamerkan dalam akuarium TAR ni....x rugi bawak anak2....cuma tempatnya agak kecil dan terhad lah.....round kejap je dah sampai ke penghujung...berbaloi lah dgn harganya yg cuma RM5 sorg....hehhehe....



Jauh jugak 2nd link ni....mmg dekat betul entrance dia dgn Akuarium Batu Maung.....


Ok tu je dulu nak share....

.: DAA ~~~ :.