Thursday, May 5, 2016

~ Pakai Blind Ganti Langsir ~


.: SALAM :.

Ok, post ni rasa hampir setahun dah pending.....
lol

Actually, dulu masa baru2 pindah rmh, aku nk share pasal idea ni....
So, harini actually dh hmpir setahun pun idea basi aku ni diperam diperap dijeruk dlm blog berhabuk ni....

Tp xpela, aku habiskan jgkla sbb dh paste gmbr masa baru pindah dulu....muehehe....
Sbnrnya dah ramai dah pun org yg pakai blind bg menggantikan langsir....
Aku ni pun setelah di brain wash oleh En SuamiSayang supaya pakai blind bg menggantikan langsir, last2 aku pun setuju....
Dia kata, dpt jimat byk benda.....tiap tahun aku x payah fikir pasal hal langsir, pastu x payah cuci, tahan lama, moden, dan lain2.... :D

Betul jgk katanya....aku ni dahla pemalas tahap gaban baja hitam kalau nk suruh basuh langsir semua....
Tapi tapi tapi, xdela semua tingkap kami pakai blind...
Kang org kata, ni rmh ke opis ni....
Kami still pakai langsir utk ruang tamu dan master bed room...
Tu pon nampaknya raya bertemu raya lah langsir x berganti...
Nak tukar selalu costly sgt....byk lg benda lain nk pakai duit...
Huhuu.....

So, vendor blind ni kalau x salah aku, kami dah booked masa pi expo2 rmh....x ingat dah booked kat mana....pwtc ke, klcc ke, sacc ke.....

Jom lah kt layankan gambar2 blind rmh aku.....
Mana tahu uols boleh dapat idea jgk utk menggantikan langsir kat rmh....


Ni blind kat dapur.....ni jenis Wooden V Blind - Clascenex..yg ni mahal sikit berbanding lain sbb dia kayu kot....so utk dapur sesuai pakai yg cmni....boleh lap kalau minyak2 ke apa....

Eh xde plak gmbr bila blind ni dibukak.....

Ni jenis Zebra Blinds - Haze brown Clascenex...
ni bila ditutup...

Ni bila bukak......

Kt org letak kaler ni kat bilik bawah....

Ni letak kat dalam bilik atas......

Ni Louis Green Zebra Blind Clascenex....

Ni pun dalam bilik atas....

Ni kaler purple jenis zebra line....kiranya semua blind dalam bilik kami pakai zebra line....


Kt org kiranya pakai blind utk 4 tingkap jela.....tingkap dapur, n 3 tingkap bilik.......total semua2 dgn kt org ada beli curtain rod set utk ruang tamu dalam 2k plus gitu....

Oklaa, utk long term plan, berbaloi2 la jgk.....hehe

Vendor blind kt org :
Window House Sdn Bhd dari Batu Caves....servis dia ok, xde masalah...recommended lah....

Ok, tu je dulu nk share....
Semoga memberi sedikit idea utk korang....

.: DAA ~~~ :.

Tuesday, March 29, 2016

~ Ayat Lucu Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Lama gilerr x menulis dlm blog.....bz mengalahkan org politik.....
Bila dh start x menulis, makin lama makin xde idea nk luah apa dlm blog ni.....

Tp harini saje nk share ayat2 Zuhayr yg aku rasa kelakar pulak...
Zuhayr dah 2 tahun setengah....mulutnya kalau menjawap mmg no 1...
Cakap pon dh petah.....
Setiap apa yg aku buat, yg dia rasa pelik, mesti dia akan tanya "Mama, mama buat apa tuuuuu....."
Kdg2 sampai letih nk melayan.....hhuu

Antara moment2 yg aku rasa nk share kat blog pasal ank sulong yg sorg ni....

1. Nak tidur....
Zuhayr : Mama, nyanyi la cpt....(kdg klu dia boring or ssh nk tido, dia suruh aku nyanyi)
Mama  : Gendang gendut tali kecapi......(saje aku jual pantun malam2)
Zuhayr : Apa ni mama, bkn tali kecapi laa....nk tido kena Astgahfirullahalazim.....
Mama : Ok foinnneee......(Mama pon kembali kepada lagu2 nasyid)

2. Dalam panggung bawak dia tgk BoBoiboy...
Selepas iklan di awal2 tu, n sebelum start movie...Suasana tgh sunyi, gelap gelita...
Zuhayr : Mana BoBoiBoy ni mama?? Dia dh balik ke?? (masa tu tgh btul2 sunyi, maka bergelak lah semua org yg mendengar)...
Mama : Sssshhhh.....Zuhayr, slow sikit ckp tuu..... (-____-!)

3. Mama ajar ABC....
Mama : Ok ni plak apa....(sambil tunjukkan huruf H)
Zuhayr : Ni B...
Mama : Zuhayr, kan mama dh ajar byk kali ni.....xkan x dpt lg....
Zuhayr : Mama, byk laaa mama ajar.....mana Zuhayr nk ingat semuaaa.....
Mama : Ok foiiinnnneeeee......

4. Sesi Zuhayr makan nasi....
Zuhayr : Mama, nak nasi lg....amik sikit je taauuu....jgn byk2.....sikiiiittt je......
Mama : (Excited, amikla lebih sikit....)
Zuhayr : (tengok je nasi, terus x nak)...byk ni mama...kan Zuhayr dh ckp, sikittttttt jeee......x naklah makan....
Mama : gediknyaaa....ok foiinneeee......

5. Di rumah atok....
Zuhayr : Nenek, masak sekarang!!!! Zuhayr nk tolong tumbuk ni.....(padahal nak main lesung).
Nenek : Amboi mengarah kemain lg....

6. Duduk rmh atok, xde aircond....
Zuhayr : (Sambil bisik kat Papa)....Papa, panas sgt laahh.....bukak aircond boleh tak.....

7. Situasi sama kat rmh, tgh x bukak aircond....
Zuhayr : Mama, Zuhayr dah berpeluh2 ni, knp x bukak aircond....??
Mama : Amboiiiihhh.....kemain sgt.....

Ada byk lagilah moment2 yg aku rasa nk tergelak pon ada bila budak seusia Zuhayr dah pandai komplen.....hehehe...

Nanti kalau aku ingat, aku share lg ya.....


Ok, tu je dulu.....

.: DAA ~~~ :.

Friday, July 24, 2015

~ Tempat Cari Lampu Murah ~

.: SALAM :.

Hye uols...
Post ni x taula dh berapa lama diperam diperap....
Kalau buah, dh lama jadi jeruk Pakli dah... :D

Harini nak share dgn uols di mana kita boleh dapatkan lampu2 dan kipas dgn harga berpatutan...
Bagi siapa yg selalu beli barang elektrik mesti tahu kedai ni...
Houses Lightings Puchong...
Ni link fb dia https://www.facebook.com/pages/Houses-Lightings/139474489514007
Ada 1 lagi kedai femes kat Puchong, iaitu Top Ten..

Memang femes kedai Houses Lightings ni bukan saja among Chinese, Malay pun penuh...
Kalau datang Sabtu Ahad tu, mmg pack giler kedai...
Mmg senggol2an cubit2an lah kiranya....
Kalau x caya, korang try pergi Sabtu Ahad...
Lagi2 masa sehari sebelum GST, makk aiii customer kedai ni.....
Serius mcm pergi warehouse sale...

So ni antara lampu2 yg kami dah beli...
Rumah mmg xde konsep, konsep 'Sebat asal boleh' je yg mampu kami praktikkan...
lol

Lampu bilik air, lampu bilik anak2...(anak2 lah sgt)

Ruang tamu...

Ruang tamu, ni namanya EyeBall...
Lampu ni blh zoom ke arah mana kt nak....cantik kalau kt letak frame ke, so dia leh zoom ke gambar kt tu....

Tmpt dining ada jgk Eyeball ni...

Lampu pasu kerawang di dapo....pening kalau masuk dapo, lampu bercorak...haha

Lampu tangga....sbnrnya lampu ni lebih sesuai letak kat luar rmh ni...kihkih

Ni lampu hall atas...ni pun act lampu outdoor ni....sukahati kt org je letak dalm rmh....

Lampu master bedroom....

Track light juga kat master bed room....En SuamiSayang teringin nak ada bilik tido mcm kat dlm studio....errkk....

Lampu juga dalam master bedroom....nth pape nth kt org ni...dlm bilik pon lampu x seragam...kahkah

Dalam bilik air semua pakai lampu ni......terang...

Lampu rmh kami kebanyakannya kaler day light and soft white kot, yg kuning2 sikit tuu....kaler putih utk bilik tido anak2 ngan toilet je rasanya....(nampak sgt x amik pot kan, sampai bulb kaler apa pun x tau)...huhuuu

Oklah, tu je nk share....

Slmt membeli belah lampu dan kipas....

.: DAA ~~~ :.

Thursday, June 18, 2015

~ Tempat Cari Tiles ~

.: SALAM :.

Hai hai hai....
Selamat menyambut Ramadan Almubarak bg semua umat Islam....
Marilah sama2 kt tingkatkan amalan kt di bulan yg penuh barakah ni...hhee

Harini nak share dgn uols, satu tempat yg menjual pelbagai jenis tiles yg menarik utk dibeli....
Kedai itu ialah "Super Ceramic Tiles" beralamat di Lot 1, Persiaran Sungai Buloh, Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Utk renovation, kami beli tiles dan cat sndiri.......bukan x percaya pada kontraktor, tp En SuamiSayang lebih suka survey jenis2 tiles dan decide sendiri.....tiles tu kami cari utk wet kitchen (lantai dan dinding), drying area (lantai), bilik air (lantai).


Lantai toilet tu asalnya toilet cangkung, tp kami tukar jadi toilet duduk, so dia org kena pecah balik lantai toilet tu utk timbus lubang yg sedia asal....pasal tula kami kena repair balik lantai toilet tuu.....































Memang kalau uols tgh mencari tiles, seriously rambang mata dalam ni.....mcm2 patern sgt.....pastu salesman dia org sgt friendly....dia org akan assist korg sampai habis, bg nasihat semua....

Oklah, tu je sempat share harini....

Selamat mencuci mata....

.: DAA ~~~ :.

Wednesday, June 10, 2015

~ Kitchen Cabinet ~

.: SALAM :.

Hai hai hai....
Harini nk share pasal design Kitchen Kabinet pulak.....
Company yg sama, Eevrskill Design yg beralamat di Setia Alam....
Before ni saya cerita pasal TV Cabinet kan, harini jom kt tgk hat dapur plak....
Sekali dgn wardrobe bilik..... :D

Dari segi material dan warna, tu semua adalah kami yg pilih, keputusan kami...
Datang ke kedai dia, dan discuss dgn dia.....
So, mari kita lihat hasilnya.....
Mcm kami, kami buat utk 2 dapur, dry kitchen dgn wet kitchen...

Actually kami extend bagi habis area belakang rmh, so xde dah tanah nk bercucuk tanam kat blkg rmh tu...
Aku plan nk wat post lain utk renovation process ni...
Tgkla nnt sempatnya bila..... :D

Extension tu luas dalam 20 x 10....
Tapi kami amik half je utk dapo...12 x 10...
So dry kitchen = dapur rmh yg asal...
Wet kitchen = dapur rmh yg baru di extend...

Ni lah kitchen kabinet utk dry kitchen.....ni dapur rmh yg asal.....yg kami jadikan dry kitchen....
Sorry, aku mmg peminat purple yg tegar.... :D
Kabinet yg jenis kilat mcm cermin ni namanya 3G....3G murah sikit dari 4G...
Bezanya aku x taula pulak apa dia...tp mesti 4G lagi bgus.....lubang yg paling kanan sekali tu actually lubang utk microwave....x pasang lg....oven je yg dh pasang kat bawah tuu....ni gambar masa baru pindah, x kemas lg...(padahal sampai skrg x berkemas)

Konsep cemin2 ni aku la yg nak......dekat sini ada 1 dish rack.....dan bawah dia kami letak 1 granite sink.....kaler cream....lupa plak nk snap....tp lebih kurang cam gambar bawah ni la....cuma kami punya 1 lubang je....
Sumber : Google


Fridge pon terkeluar.....buruk sikit.....alignment lari....haha

Ni pula wet kitchen, tempat masak....bahagian dapo yg telah di extend....untuk wet kitchen, kami pakai material melamine saja....lebih murah tp x byk choice of colour....

Nampak tak tu tingkap asal rmh.....
Dalam kabinet ni, salah satu bahagian tu ada bottle rack....mcm kat bawah ni ..

Sumber Google


Dan sekali dengan kabinet sabun2 yg terpisah ni.....
Rumah kami pakai blind di kebanyakan tingkap...hanya tingkap utama je yg pakai langsir....
Antara faedah pakai blind ialah, setiap kali bertukar tahun, xde la terfikir nk ganti langsir kaler apa....haa pakailah dikau blind tu sampai ia rosak...huhuu....(ni pon aku plan nk bukak post lain)..
Banyak betul plan aku yg tiada berkesudahan ni....

Haa....ni lah ruang ampai kami yg half dari extension tu.....dalam 10x8....dapo tu 10x12 rasanya...
ampai pesen tu beli kat ikea.....boleh lipat jadi mengecil....
Nama Brabantia Wallfix Dryer.

Sumber Google

Haa kalau dah lipat jadi sebatang gittuu.....ingat ampaian ni kecik je, tp bila dh bukak bsr gak sbnrnya....kalau 2 3 round basuh baju tu kira muat lagi lah.....

Ini lah kawasan drying area tuu....Tp agk bsr utk ampai baju...so maybe boleh la buat tmpt Zuhayr main basikal ke, or tempat dia mandi kat pool pam tu ke (berangan dah nk belikan dia tp x terbeli2 lg)... so bad...


Drying area ni kami pakai bumbung polycarbonate...
So cahaya boleh masuk....
And dinding pon x tutup full....kami tutup pakai kayu 1/4 dari dinding...
Ni semua idea deco deco En SuamiSayang lah ni....

Bumbung jernih polycarbonate....ni masa amik gmbr ni malam, so pasal tu la nmpk gelap atas tuu....tp kami amik ada kaler sikit bumbung ni.....bukan putih lutsinar tuu....ada kaler perang sikit....

Dan idea ni sbnrnya aku x terfikir pon...
Kalau dapat kat aku yg soh design, mesti aku buat tempat ampai baju kat depan, sekali ngan porch kereta.....kihkih

Aku cuma amik bahagian dalam pilih material n kaler utk kabinet dapo je.
So, kalau rasa buruk, idea aku mmg teruk....haha



Ni pulak, wardrobe bilik....full sampai syiling.....design ni, kt lukis, n dia org buatkan.....dan material dia pon melamine....

So itulah serba sedikit yg dpt dikongsikan.....semoga dapat memberi idea kpd uols semua.....

Oklah, tu je dulu.....

.: DAA ~~~ :.

Monday, June 8, 2015

~ Kabinet TV Part 2 ~

.: SALAM :.

Seperti post 'Kabinet TV' yg lepas, aku ada ckp nk share hasil design dan hasil kerja dari Everskill Design kan....

Moh le kt tgk gambarnya....
Taraaaa........... :D

Abaikan aku yg gomokss itu...

TV Kabinet ni panjang actually, kira amik full dinding living hall tuu...

Ukuran dia dalam 10ft lebar x 8ft tinggi rasanya.....sekarang dah letak tv weols, nampakla tv tu kecik je kat tgh2 tu.....
Kalau korang ada tv 60' ke, agaknya xdela nmpk tv tu cecoet sgt kat tgh2.... :D


Bagi kami, aku dan En SuamiSayang puas hati je dgn company ni.....sbb aku dok wat research, ramai gak org yg ada bad exp ngan dia org ni....tp aku Alhamdulillah, deal dgn salesman yg ok je, xde byk masalah n cekadak.....hhuu...

So, okla...ada cermin memenuhi kriteria aku, dan besar memenuhi kriteria En SuamiSayang....Everskill buat jgk aku punya Kitchen Kabinet dgn Wardrobe bilik.....nnt aku bukk post lain lah ya.....

Ok tu je dulu utk harini....

Ni FB Everskill Design : https://www.facebook.com/everskilldesign
Boleh usha2 fb dia utk tgk design2 yg dia org dah buat n install kat customer...then bolehla dptkan idea bg korg yg ada rmh baru tuuu......cuci mata sambil cari idea....hikhik

.: DAA ~~ :.