Wednesday, November 30, 2011

~ Wanita Dan Berat Badan ~


.: SALAM :.

Cerita panjang pun x guna....meh nk share dengan kalian tentang 1 rahsia.....rahsia apa...?? secret of gaining your weight easily.....erkk....

Seperti mana yg org sekeliling semua ckp ngan aku....tubuh badan aku nmpk menaik...nk kata mendadak sgt tu x la...tp slow and steady....ehh...??

masa zaman sekolah, paling berat aku pernah capai ialah 46.5kg....mungkin ada yg kata ringan kan, tp aku x tinggi..so bila berat cmtu, nmpk la berisi sikit....pipi tembam.....tp bila aku habis sekolah, dah kerja....berat aku maintain 42kg...masa tu aku rasa ok je, tp mungkin org luar kata aku nmpk kurus sgt......lebih2 lagi ibu...ibu slalu soh makan byk2....

masa aku dok s.alam, rasanya aku mmg just mkn lunch je...pasal tu la agknya dia maintain 42kg....malam jarang makan...kalau makan pon, ringan2 jela....

pastu hujung bulan Feb 2011 lepas, aku berpindah ke KJ...lg dekat ngan opis, lagi dekat ngan En Zoro nya opis.....bila dh dekat ni kan, En Zoro slalu ajak makan time dia hbs kerja...masalahnya dia hbs kerja slalu lmbt, kul 10, kul 11, kul 12....korg bayangkanlah betapa makan malam aku sgt lewat....huhu....

oleh sebab kekerapan makan malam yg berat ditambah2 lagi lewat, tanpa disedari berat badan aku menaik menaik menaik sekilo sekilo sekilo sehinggalah skrg ni....x perlu lah aku katakan brp berat aku skrg...tp cukuplah aku gmbrkan pertambahan ini menyamai dengan sekampit beras.... :D


so bila makin naik2, msti la mkin susah nk turun....yela, exercise jauh skali...nk naik tangga pon mulut merungut2....byk gak pendapat aku dgr pasal pertambahan berat mendadak aku neh ...ada yg kata mmg dah naik....naik kat situ, naik kat sini, ada yg kata lebih ok skrg dari dulu...aku pon x tau cmne, malas nk pikir...tp yelah kan, berat dan wanita sangat sinonim.... :D

meh follow cmne schedule aku skrg yg aku rasa agak sukar utk mengurangkan berat badan...tp x taula ada kena mengena ke x....



Sekarang ni, setiap pagi...aku akan bawak Termos g opis....tinggi gak...x tau brp liter...dalam tu aku dh siap2 isi air susu anlene...so mmg bykla aku minum....letak tepi beg dukung, baru ala2 dak sekolah.... :P


Sebelum g opis, susu tu minum kat opis.....tp masa kat rmh sebelum g keje...aku akan makan sikit sebagai alas pewot and then minum Scott's Emulsion.....aku baru start minggu ni minum...haritu mak mimah nasihat soh amik suppliment....dia kata kalau x start dari skrg, bila dh tua sikit nnt akan rasa....umo 20++ sgt memerlukan suppliment...aku ni pulak x reti makan pil....so aku decide makan myk ikan kod ni jela....ok la kan.... :D so aku akan minum 2 sudu bsr setiap pagi...sebab aku tau kalau malam, mesti aku asyik lupa je...malam aku ingat tido je, lain x ingat..hoho...


Sekarang ni, aku g opis bawak roti....plannya utkbuat makan tgahri...tp slalu opismet aku K.Faz ngan K.Tini bawakkan nasi utk aku....sweet kan....aku ada 2 org Mama yg bawakkan nasi ngan lauk, n ada sorg Ayah yg slalu bg lauk kat aku....heuwheuw....roti tu pulak msti slalu 5 keping campur ngan peanut butter siap2.....roti aku makan, nasi pun aku telan...
(En Zoro kata, roti aku bersamaan ngan 2 pinggan nasi) @___@



Setiap hari aku kena makan nasi....kalau x makan nasi, mcm x lengkap hidup aku....mandi x basah, tido x lena.....


So kalau siang aku dh melantak nasi kow2 punya, malam jarang gak aku makan nasi....tp korg jangan salah sangka lak.....jgn lak g imagine aku makan sup sayur....mmg tak la kan.....malam msti aku makan yg lebih berkalori sebab apa tau....sebab aku tunggu en Zoro lama, so pewot jd lapar....bila kita lapar, kita akan makan dgn kuantiti yg lebih bsr sebab mind set kita akan kata, more is better.....ehhh?? En Zoro lak akan kata "Makan lagi, makan lagi, makan lagi...."



malah yg lebih worst, kalau malam pon aku telan nasi dgn jayanya...... T.T

so, korg rasa cmne celah aku nk turunkan berat badan....??

and korang rasa ada x sesape yg menjadi penyumbang terbesar atas pertambahan berat badan aku....?? (laarriiiiiiiiiiiiiiiiii)

Dahla, aku taip bende ni pon aku jadi lapar......hihihihi....

Semoga aku akan mendapat berat yg ideal 1 hari nnt..... :D

Dari aku yang lepas makan kepek....

.: DAA ~~~ :.


10 comments:

Cik FaRiZaM said...

bg akak, susu bukan la penyebab berat naik. bersyukur dgn apa yg kite ada. ok la tu , kan berat badan ideal.

Saya Disini said...

patut la liza berat...ari2 minum susu

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - heehe...susu utk kalsium..tp ingat, jgn campur dgn air panas... :D

Saya Disini - hahahha...berat cucu betul laa....

Cik FaRiZaM said...

akak wat guna air suam skrang...dah tak angin.......-MAMA FAZ-

fatin amalina said...

sedop ye...cer try time nak makan dgn en zorro, akak ajak sy nie ha..senong nak kurus..

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - oo kalau buat ngan air suam dh x berangin ea pewot...kita tmbh air panas sikit, air sejuk sikit....kira suam la tu kan...(gaya mcm nk wat susu anak je)

Fatin - hahahhaa..fatin ni, cuba contohi tunang fatin tu dalam bab2 makan ni, confirm bertambah selera...

_@ZULHAIRY@_ said...

En zoro ajak makan? Sapa yg ajak makan ye sbnarnya?? Huhuhu..

haLyZaQiut said...

Zulhairy - errkk...En Zoro laa.... :D

_@ZULHAIRY@_ said...

Huuu owrite... Xpa2.. Keh3...

haLyZaQiut said...

Zulhairy - heee...ok x, i x g gym...errkk...