Monday, December 14, 2009

~ Yang Pelik dan Yang Jelik ~

.: SALAM :.


Harini, sy mahu berkongsi 1 cerita yang sy rasakan boleh dijadikan panduan dan pengajaran di dalam kehidupan sehari2an kita...Di mana kejadian ini telah berlaku dalam suatu hari yang x berapa nak hening....


waktu itu, angin bertiup sepoi2 bahasa.....deruan ombak dan burung yg berkicauan menghangatkan lagi suasana pada ketika itu...ok ini intro yg terlalu jiwang....biar sy ringkaskan sahaja cerita tauladan ini...


Situasi 1 :

Dalam kemeriahan semua pusat membeli belah berlumba2 mengadakan YES (Year End Sale), Cik A dan Cik B juga turut tidak melepaskan peluang untuk turut serta dalam kesesakan dan kemeriahan yg wujud di Jusco B**** T*****. Semua barangan dijual dgn harga yang murah. Maka apa tnggu lagi. Cik A membeli beberapa helai pakaian dan keperluan asas utk digunakan pada masa akan dtg..hhu..beli2 jgn x beli. Manakala Cik B pula ketika itu tidak mahu membeli apa2 tetapi hanya menemani Cik A pergi membeli belah..


Situasi 2 :

Cik B mula berasa keletihan kerana sudah berdiri lama menunggu Cik A memilih pakaian..Maka Cik B mengajak Cik A pergi makan2 di Pizza Hut...Cik A menuruti sahaja permintaan Cik B yang kelaparan itu. Sepanjang menjamu selera di Pizza, meja bersebelahan mereka diduduki oleh 2 org wanita bersama seorang kanak2 yg belum mencecah usia setahun pon. Kanak2 itu sgt 'peramah'...Cik A dan Cik B bermain2 mata bersama kanak2 kecil itu.


Situasi 3 :

Selepas makan, Cik A dan Cik B pergi ke supermarket utk mmbeli sedikit keperluan dapur seperti roti, sosej, susu, dan lain2...setelah membayar di kaunter dan berjalan keluar, Cik A baru teringat yang barang2 (pakaian) yang telah dibeli di Jusco, telah tertinggal di Pizza, tempat mereka makan sebentar td. Cik A dan Cik B bergegas ke Pizza semula dan mereka mendapati yang meja yg mereka duduki td telah di isi oleh satu keluarga.


Cik A : Sy ada tertinggal barang tadi dekat meja sana, ada nampak x?
Staff 1 : Ohh, ada. Barang Cik di kaunter..Mari ikut saya.
(mereka pergi ke kaunter dan staff pizza bercakap2 sesama mereka)
Staff 2 : Eh Encik, plastik encik tadi kah yg tertinggal. Tapi sy dah beri kepada 2 prempuan yg ada sorg baby, yg tadi makan di sebelah meja encik.
Cik B : Ha...?? Kenapa awk bg pada mereka???
Staff 2 : Maafkan saya, sbb sy ingatkan itu kawan Cik. Saya nampak Cik dan mereka berborak2..Lagi pun, perempuan itu claim barang tersebut sebagai barang dia org..
Cik B : Laa....(x kan lah berborak2 tu bermakna kawan kita org)...%^&*)&@#$

**Merasakan staff itu tidak patut berbuat demikian..Mana boleh serahkan barang pada mereka yg bukan tuannya...tetapi nk marah x sampai hati...


Cik A dan Cik B menunggu sebentar di situ kot2 kalau 2 org wanita itu mahu mengembalikan semula barang tersebut di Pizza Hut tersebut...


Tunggu dan tunggu tiada juga nmpk batang hidung...Lantas Cik A meninggalkan num phone di Pizza dan beredar dari situ.


Cik A dan Cik B mengambil keputusan untuk try mencari mereka di Jusco B.T itu walaupun usaha itu nampak sia2 dan mustahil. Jusco itu bukannya kecil dan tidak logik akan berjumpa mereka..Hanya membuang masa shj..Tetapi Cik B tetap memujuk Cik A untuk tidak putus asa. Dalam masa yg sama, Cik B berdoa kalau benarlah mereka berniat baik (ingin memulangkan pakaian itu kepada Cik A) maka ketemukanlah mereka...


Cari dan cari dan cari, usaha menemui kegagalan...Kaki Tuhan je yang tahu betapa lenguhnya berjalan..Maka, mereka mengambil keputusan utk pulang sahaja kerana ada urusan lain yg perlu dilakukan..Mereka berjalan menuju ke kereta yg diletakkan di basement.


Situasi 4 :

Ketika di dalam kereta yang diparking agak jauh dari entrance, Cik B seperti melihat kelibat prempuan 2 org itu keluar menuju ke car park. Cik B terus menyuruh Cik A memandu ke arah di mana kelibat mereka dirasakan pergi tadi. Cari punya cari di car park itu, tiada pula. Cik A mengatakan yg mungkin Cik B tersalah orang. Hampa rasanya, tetapi Cik B rasa mmg mcm 2 org perempuan yg makan di sebelah meja tadi. Tetapi tidak mengapalah, mungkin Cik B tersilap orang...dan mungkin juga mmg rezki mereka mndapat pakaian Cik A. (-_-!)


Situasi 5 :

Cik A dan Cik B mahu mmbayar parking di mesin Autopay...sedang menunggu di dalam kereta, tiba2 Cik A menjerit apabila perempuan yang mereka cari2 dari td park kereta betul2 di depan mereka. What a miracle...Mereka cari tadi di mall, tak jumpa...Mereka cari di basement pon, x jumpa...last2 tup2 park hanya beberapa cm dgn kereta mereka..mmg kuasa Allah...


Situasi 6 :

Cik A terus keluar kereta dan pergi ke kereta mereka di hadapan dan bertanya mengenai barang yg mereka ambil di pizza.


***********************************


Tak dik, tak....kita org x amik pape pon....sblm makan mmg kita org x beli pape, n pas makan pon terus kita org balik....mmg x amik dik...ha..pas adik pergi, ada 1 kapel dok tempat adik, mereka kot yg amik.......


***********************************


Mereka x beli apa2...??
Cik A nmpk di kaki salah seorang perempuan itu, ada beg plastik Jusco...

Ada 1 kapel duduk meja mereka??
Masa mereka dtg, family yg duduk ctu...x kan kapel tu kejap sgt makan then blah...sbb Cik A dan Cik B pergi ke supermarket sekejap sahaja......


************************************


Cik A malas mencari gaduh, lantas x mendesak mereka / memaksa mereka membuka apa yang ada di dalam beg plastik jusco itu....
kenapa mereka nk curi...?? kenapa..??


yg paling tak puas hati skali, mereka itu adalah PEREMPUAN dan salah seorangnya IBU kepada anak kecil.......


mmg JELIK dan PELIK...biarlah, nk sgt amik....rezki mereka agknya.....tp sgt x berpuas hati...sgt2...GERAAAMMMM....



Kesimpulan : Sepanjang mencari mereka, Cik B mmg berdoa kepada Allah, "kalau benar mereka mahu memulangkan barang itu kepada kami, maka ketemukan lah kami..."
Allah memakbulkan doa Cik B...
Dan yang paling penting Cik B mendapat jawapan kepada apa yg dicari iaitu
"Wanita itu bukan mahu memulangkan , tetapi mahu mencuri..."
alasan mencuri : sangat tidak diketahui...


hmm.....mcm2 kan dunia skrg...




Pengajaran : Sila berhati2 dengan pelbagai ragam manusia. Kadang2 nmpk mcm baik, x semestinya hatinya juga turut suci...Kadang2 nampak mcm jahat, x semestinya hatinya busuk..dan yang penting, JANGAN CUAI...hahaha....




Cik B dalam cerita di atas adalah aku...Cik A, biarlah rahsia...=p




tu dlu kot for now...




till then....




dari aku yang ngantuk....




.: DAA ~~~ :.



11 comments:

Fathiha Zainal said...

Huh???? What the??? (Speechless + Berasap skali neh) Ada ke mcm tu ragamnye?? Mmg pelik BINTI jelik. Huhu! Sabo je la kn..

l@dylily said...

huh.. memang la manusia duniawi...

haLyZaQiut said...

Fathiha - hm tula pasal..mmg berasap2..gerram betul ngan dia org tuu..ape lah salahnya pulangkan pon x paham..nk jugak amik..

Ladylily - mmm..berhati2 lah sume org..jgn mudah percaya dan JANGAN CUAI...eheh..=D

Zulhairy said...

Yah nasib baik xsepak je pompuan tuh...Ada ke s****a cik A pun nak dibalas?? Bt main kat umah kew?? Hahha

haLyZaQiut said...

Zulhairy - hahaha,wat men kat rmh?? ayat x leh blah..nsb x pakai lagi, kalau x, hbs kena mandrem..wawawawa~~~

hEarTLeSs said...

isk teruknyer prangai!!!!eeee sktnyer ati bace hohoho kalo jd kt kte xtau la mgkin kte nanges kot wpon brg yg kte bli tu xde la mahal n blh bli lg tp still care mende tu hilang dr tgn kte xleh terima...

haLyZaQiut said...

Heartless - ye ye sy setuju...sgt geraamm...klu sy, sy nangis kot..hhu..duit tu..ssh mau cari duit..kena hargai..

masalahnya dh jumpa depan mata TATAP x nak mngaku juga..huhh..sabar jela byk2...

fndrocka said...

wadefuk.

WADEFUK.

tu lah..apa kau ingat lelaki kje ke yang mencuri.

tak lama lagi aku gerenti akan ada berita "dilaporkan seorang lelaki telah dirogol oleh dua orang gadis dipercayai sebagai missA dan miss B"..

MORAL Of the situasi : sayangi barang anda..jangan ditinggal tinggalkan.

aku ni selalu meletak kepercayaan kat orang..handphone aku tercicir 3/4 kali pun dipulangkan.tapi kadang2 jgn biarkan kepercayaan kita sebagai peluang utk org lain berbuat dosa...kasut buruk aku pun kena curi..laptop pun penah kena curi..

tahi hidung aku pun selalu hilang..

haLyZaQiut said...

Fndrocka - Cik B je pompuan..Cik A tu bukan pompuan..haah la fndi, aku lupa lak ko pernah hilang laptop..kan kan kan..ishh..lagi mahal tu..tula pasal..pompuan laki sama je..klu dh nama nk wat jahat, xde nya dia org fikir apa jantina dia org...selagi boleh rembat, kasi rembat...

*ko jgn careless sgt, netbuk ko tu jaga leklok...jgn mudah percaya kat org..tahi hidung ko tu len kali letak bar code la..baru senang ckit nk track..(-_-')

Saya Disini said...

semua post liza kompem fndrocka komen

haLyZaQiut said...

Saya Disini - fnd peminat setia...aahahah