Wednesday, October 20, 2010

~ Popiah Popyeyeh.. ~

.: SALAM :.

Ok, harini nk share apa xtvt kt org serumah sepanjang jumaat malam yg lepas....bukan g tgk midnite movie tauuu.......tapi, jeng jeng jeng.......

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Membuat Popiah Popyeyeh...... ;D

xdela.....aku tetiba mcm teringin nk wat popiah.....sbb itu salah satu makanan peberet en z.....(ok, ada kaitan gak sikit)...so sje nk bg dia rasa air tgn aku.....asyik rasa air mata je......errkkk....so, aku pon paksala dak2 rmh aku yg baik2 hati semuanya tlg aku....time kasih farah, wani, datul....upahnya, korg makanla sampai lebam...hhehe....

tgkla gmbr2 kat bawah.....sje aku pampang2....padahal sume org pon tau cmne nk wat....

untuk inti, aku bli mix vage jer...pastu aku tumis bawang putih ngan merah yg dh ditumbuk, masuk sosej ayam, masuk mix vage, kiub ayam, lada sulah...tu je...pastu sejukkan, dan start melipat apa yg patut...jenuh gak wat ni....adehh....


Ada 4 org yg tlg lipat...so bentuk pon ada 4 pesen...huu...


Nila intinya.....aku x letak toge sebab aku nk frozen kan...so kalau ada toge, nnt dia basah...



Ni gam gajah yg digunakan.....pakai tepung pe nth aku amik kat dapur, tepung beras kot...(pakai apa2 tepung pon boleh)


Ni hasilnya, kurus panjang....

Ni tgn sape nth yg nk interprem gak....ni hasilnya gemok pendek nie....


Tadaa........dh ready utk digoreng.....(^____^)


Ni la hasilnya......tp ni bukan popiah popyeyeh......ni aku gugel....malam tu dah lapar sgt, x sempat nk snap pic dah selamat masuk pewot....heee....


Pastu esok pagi aku goreng lagi, paksa en z makan......xoxo.....

ok, malam tu sume keletihan......sampai kul 12 gak buat......tq so much korg....luv u all...muah3....

tu je nk share.......

till then.......

Dari aku yang dah terasa lapar....

.: DAA~~~ :.



16 comments:

Katijah said...

pestime dgr org buat popia letak kiub ayam. haha. best ke? nak rasa?


p/s : encik S dah melalak2 suruh aku masakkan apa2 tuk dia... tak de maknenya aku nk masak tuk dia...hahaha

eiffel said...

er..bukan ko letak sosej ker tuh??aku xpenah wt popia :P

haLyZaQiut said...

Katijah - haah, ada org suka tumbuk ikan bilis je...tp kita sje je nk wat perisa ayam...koh3..sedap la gak...nnt kita wat lg yer...=p

*alololo siannya en S tuu...masakla cucur udang ke kat dia..yg simple2...

Eiffel - haah, letak sosej...sje je...nk letak ayam udang sume boleh...

*kita pon pes time wat sndiri..hhuu...

l@dylily said...

hubby i dulu sumer i bagik muffin jek.. errkk??!!! hahaha

lyz, sile anto keramat 2-3 keping yer.. hehehe..

word verification: stiestri

haLyZaQiut said...

Ladylily - fuyoohh...i nk jadi hubby u la cmtuu...boleh x?? nk mam choc muffin kikin...=p

heee...boleh2 no prob...tp slalu awk xde kat rmh...keje je...

*ni pasai apa ada word verification ni... ;D

K.A.T.H.Y said...

haLyZaQiut -- hahahha!! tunggu la kalau kawin nnt, haaa makan sgt la air tgn aku... ekekekek

l@dylily -- "MUFFIN RM4.00" ke? ahahhahaha

l@dylily said...

ape barang muffin beli.. hahaha air tangan penting weh!!! hahaha

ala lyz klu org xde kt umah, kaknor ade yer.. hahaha

wv: verici..

p/s: saje gatai nk letak wv. ^__^

haLyZaQiut said...

Kathy - hehe...lain mcm je tu cik cat oiii...nk bagi ayaq basuh tgn ke apa tuu....hahahah

hEarTLeSs said...

uish letak udang or daging cincang is my fevret haha nak jugakkkkkk

*** letak cili merah jugak hehe [care kte]

*** dah lame xmkn popia home made by Pn Siti huk3

haLyZaQiut said...

Ladylily - nth katy ni...mcm x tau lak kikin master bab2 muffin ni...x kan la nk bli ye dak..hhhehe...

yelaa...nnt len kali kita wat, bg kat kaknor yer syg... ;D

WV : akubukanpopia

Heartless - haah, tp kita ni kan pemalas...tu yg bli mix vage je tuu...kih3...

Pn Siti mana ni..??mak awk ke,CT nurul akml ke, ct nurhaliza?? ;D

Katijah said...

liza ~ amboi, cepat aje ko menangkap maksud tersirat...

yang ekin plak tersasar maksudnye...

ekin~ biasa org cakap nasi lemak
RM4.00, skrg ni dah modern, muffin RM4.00... HAHAHAHHAA

fndrocka said...

Tak mencanbar sangat popia goreng dgn inti yg dibeli dari kedai.pastu tak delivery kat aku lak tu..aku kan mr F..

haLyZaQiut said...

Kathy - hehe..kita ngan awk ni mmg ada 6th sense..apa awk wat, cepat je kita tau, apa awk fikir, cepat je kt tgkap...kah3...

ASTAGA katy, dh agak dah 'muffin' tu yg awk maksudkan...errkkk...

Fndrocka - alah, sama je...kalau bli yg x potong, kena potong dlu..aku mmudahkan kerja..xpela, at least aku tumis2 gak bahan2 tuu...k la tuu...=p

aku tau ko Mr F...Mr Fewiitt... ;D

l@dylily said...

aggrhhhhh x faham!!!!!

wv:cysigun

_@ZULHAIRY@_ said...

Lalala.. Hanya manikam mengenal jauhari.. Hanya yang makan tahu betapa sedapnya masakan beliau... Hehe... Thanks syg... :-*

haLyZaQiut said...

Ladylily - ni betul2 x faham ke, wat2 x faham ni...kita lak yg pening...hhuu...g PM ngan cik CAT la cmtuu...

Zulhairy - errkk....dalam mulut ada popia ke apa ckp cmtu tuu...hehe...haritu x puji pon...lalalala...=p