Monday, May 17, 2010

~ Kisah Sedih Kami....~


.: SALAM :.

ok, harini aku nk citer apa yg terjadi masa hari sabtu lepas....(15 May 2010)...sgt sedih...sgt simpati...sgt kasihan...tapi harus terima Qada' dan Qadar Allah dgn hati yang rela....

ok, pagi sabtu tuu....aku mmg dah plan nk gi Jusco...jusco mana x tau lagi...plan nk gi jusco bkt tinggi klang....so, biah n wani nk follow....then, katy lak call nk soh tnjuk jalan g subang parade...so, aku kata kat katy ktorg nk gi jusco dlu...so, she decide nk folow gak....then, dalam kul 11 cmtu...siap2 laa kami...biah dah mandi...pastu aku lak....masa aku tgh2 mandi tu...tetiba aku dgr mcm kecoh2 kat luar...eh pehal lak dak2 ni...pastu tetiba biah n wani ketuk2 pintu bilik air panggil aku...aku dah cuak dah...bila aku bukak pintu...dgn muka sedih, dia org kata "lyza, ayah shami meninggal..." shami is one of my housemate..dia xde kat rmh...keje hari sabtu tuu...

haaa........???tetiba aku terkejut n x percaya....sebab xde lak shami citer ayah dia sakit ke apa....malam td ok je...kt org tgk tv sama2...aku mcm tetiba blurr...x tau dh nk watpe....aku cepat2 mandi...pastu kuar...n discuss ngan diaorg...xpe, kita cancel plan...n go straight to seremban (shami org seremban)....terus kita org iron lak baju kurung, n dgn seberapa pantas nya bersiap....call katy, cakap sorry sgt2...plan cancel...sory ea katy.....kita merancang, Tuhan menentukan....

pas siap2 sume....aku, farah, biah, n wani terus masuk tol n mnghala ke seremban....agak redah jugak laa...sebab mmg x pernah sampai rmh shami...tp nasib kg kawan ayah farah dekat2 situ gak...so, xpela..ada la jugak farah sketch2 peta...rmh shami kat kg pantai, seremban...then, berpandukan peta sketch tuu...finally kami sampai gak kat kg pantai...tp mcm susah sikit nak cari rmh shami sebab alamat rmh dia xde no...so, pusing2 gak cari...3 kali tnya org kg...last, kami jumpa gak rmh dia...sbnrnya x berapa sure, tapi main agak2 je...rmh dia xde org nmpk gayanya..kosong...kete shami pon xde...aikk...cmne ni....pastu try msg, call shami...tp x berangkat...yela, kalau aku pon dah x teringat dah nk pandang phone time2 cmni....lastly, kami plan benti rehat dlu...kat 1 masjid ni...smbyg sume....then, dah hbs rehat, tetiba shami call...dia kata dia kat hosp seremban....ayah dia still alive but he's very weak....Alhamdulillah...lega kita org dengar....haa...msti korg yg baca pun pelik kan...citernya cmni...pagi tadi, mybe heart beat ayah dia terhenti sekejap...then, dgn kuasa Allah, denyutan jantung tu jalan balik...tapi lemah laa...only depending on medicine...so xpela...kalau good news tu yg kami dapat, Syukur Alhamdulillah....then, we're rushing to hosp seremban lak......sampai kat hosp dalam kul 4.10pm cmtu...another 25 min, waktu melawat....so, kami tnggu dlu...


bila dah boleh masuk, kami terus menuju ke wad yg shami bgtau....bila kami sampai, tgk dh ramai org sekeliling ayah dia....shami terus pergi kat ktorg...aku sedih sgt tgk shami time tuu...shami peluk ktorg...dia nangis dah bengkak2 mata...ktorg ckp ngan shami, sabar byk2...pray for his health....then, shami pon pergi kat ayah dia balik....dari aku masuk kul 4.30 pm tu, ahli kelurga shami x putus2 mmberikan semangat kepada ayahnya...semua berada di tepi katil...masa tu, ayah shami x sedarkan diri.....ada yg ajar mengucap Syahadah, bacakan Yassin, bacakan Al-Fatihah, kami semua berdoa di dalam hati agar ayah shami dipanjangkan umur....

aku x boleh berada dalam situasi genting cmtuu....sebab confirm aku teringat balik cmne aruah abg aku pergi....tanpa disedari air mata turut mengalir laju....tiba2 terbayang cmne pulak kalau sampai satu masa nanti, giliran aku pula.....ada x org di sekeliling aku....T.T

******************************

ayah shami meninggal dunia lebih kurg jam 6pm hari itu juga......masa tu, kami masih berada di wad....Innalillah....aku x boleh tgk keadaan shami masa tuu....aku kuatkan diri agar x nangis depan shami....sedih sgt....mcm2 aku terbayang....kalaulah aku, aku x taula aku ada kekuatan mcm shami ke x....mau aku pengsan terus agknya.....

x lama kemudian, pas jumpa shami kejap, kami beredar dari hosp.....terus menuju pulang ke s.alam mlmtu......untuk shami sekeluarga.....mudah2an tabah dan sabar dalam menghadapi dugaan Allah ni....kamu harus kuat shami....utk mak dan adik2....kami doakan agar roh ayah shami dicucuti Rahmat dan ditempatkan di kalangan org yang beriman.....Al-Fatihah.....

*masa dalam lif nak balik tu, baru aku tau citer sebenar....one of shami's relative kata ayah shami terjatuh kat kedai adik dia....lepas jatuh, terus x sedarkan diri n dibawa ke hosp....kira meninggal mengejut jugala rasanya....nk tnya shami byk pon, got no chance hari tu....

Salam takziah utk shami sekeluarga......T.T


itu je aku nk share.....

till then......




2 comments:

hEarTLeSs said...

innalillah...al-fatihah utk ayah shami...(shami yg anta kte g bustand s.alam kn?)

haLyZaQiut said...

Heartless - emm,Innalillah...haah, shami yg hntr kita malam tuu...