Monday, March 15, 2010

~ Budak Perempuan & Encik Tayar ~




.: SALAM :.


ada satu kisah....di mana seorang budak perempuan yang baru pulang dari tempat kerjanya, kemudian pergi menghantar rakannya pulang ke rmh, memandu sebuah kereta kecil berwarna hitam menuju jalan yg sibuk di satu area di shah alam.
ketika itu, budak perempuan itu ingin pulang ke kampung halamannya di johor.sedang dia melalui jalan raya yang sibuk dipenuhi kereta itu, tiba2 satu bunyi yg agak kuat seperti letupan kedengaran.."pooommm"...begitulah kekdahnya bunyi yg tiba2 muncul nth dari mana...budak perempuan itu terkejut lalu dengan serta merta stereng yg dipegang terasa berat dan menghala ke kiri.

budak perempuan itu berasa panik lalu mengambil keputusan utk berhenti di tepi sebuah kilang yang tidak berapa sibuk..hal ini disebabkan budak perempuan itu berasa sesuatu telah berlaku kepada encik tayarnya di bahagian hadapan...ditambah malang, hujan mulai turun renyai2 ketika itu...apabila kereta kecil sudah diberhentikan, budak perempuan itu turun utk meninjau keadaan keretanya dan seperti yg telah diduga, "OMG, what happened??" - ceh, speaking lak....

keadaan en tayar sudah menjadi begini.


"oh tidakk....bagaimanakah ini...." budak perempuan yg penakut itu mulai bingung dan cuba utk menalifon sesiapa sahaja yg terlintas di fikirannya ketika itu...ayah, mak, adik, housemate, ofismate, boyfren, errkk....arghh...sesiapa sahaja lah...."oohh, nape papa tidak angkat phone ini"...rasa mcm mahu menangis tetapi tidak jadi pula kerana hujan di luar lebih lebat lagi...


"bawak je kereta tu slow2"....kata bapanya...kemudian, tanpa memikir panjang budak perempuan itu terus memandu perlahan kereta kecilnya menuju ke sebuah bengkel yg tidak berapa jauh dari situu...uhhh...hujan amat lebat ketika itu...beberapa kali kedengaran kereta lain meng'hon' kereta kecil itu kerana dibawa terlalu perlahan..."x nampak ke tayar pancit ni ha....??" fikir budak perempuan ituu....


apabila kerja2 penukaran en tayar sudah selesai, maka inilah hasilnya...


hhuu.....gelak ea....kecik kan tayar spare ni...ni namanya tayar sotong...org bengkel tu yg kata...ksian budak perempuan itu....terpaksa memandu pulang ke johor dengan perasaan pasrah kerana tayar spare tidak boleh digunakan utk jarak jauh dan laju....hari makin malam,dengan pedal minyak yg berat dirasakan dan memandu cuma kurg 80kmj, ditambah pula mata yg sgt mengantuk...mmg mencabar perjalanan kali ini.


berjalan secara perlahan menyusuri highway sngguh meletihkan....apabila tiba di rumah, kaki budak perempuan itu menjadi seperti kaki en monster kerana cramp menekan pedal yg berat...(apa kaitan en monster dgn kaki kejang nth)....hhuu...ni en monster inc...=p

citer budak perempuan dan en tayar yang tak berapa nak tragic selesai....

nota kaki :

- tayar itu terbelah sebenarnya kerana bergeser dgn divider jalan....maka berhati2 lah anda..malang tidak berbau..

- budak perempuan itu terpksa meneruskan perjalanan pulang ke johor kerana pada hari esoknya, dia ada exam di johor...hhuu...

- sayalah budak perempuan ituu...=p

sekian, salam berita 1 malaysia....

dari aku yang lepas makan...

.: DAA ~~~ :.


13 comments:

Zulhairy said...

Yg penting budak perempuan comel tue selamat sampai ke rumah...KErana kalau xselamat smpi, maka saya akan merasa risau yg amat sgt kerana anta pulang pki tayar kereta sorong.......Hope ur results akn jadi ok....Love u syg..:-*

fndrocka said...

alhamdulilah budak perempuan tu selamat.walaupun poket dia tak berapa nak selamat
LOVE U sayang also..kih3

K.A.T.H.Y said...

fendi bikin panas ~ hahaha!!

Kesiannye, pemandu F1 ni kene bawak macam buldozer.. 80kmj balik johor..

sabar ye cikgu haliza ;)
syukur tak jadi apa kan...

love u 2,3,4,5 syg... yewwww~~~haha!

haLyZaQiut said...

Zulhairy - hahaha....mmg besar dia sama mcm tayar kete sorong pon...serraam sejuk pakai tayar tuu..nsb la xde pape spnjang perjalanan...huihh...hope my result akan ok jugak...(walaupon jawap nth apa2)..hehe..

luv u more buchukk....=p :-*

Fndrocka - errkk...mana ko tau poket aku mmg sgt x berapa nk ok ni ha...ko skodeng wallet aku apa..hhu...Alhamdulillah...selamat3...=)

p/s : last statement meragukan...syg kamu juga (tiba2)..heee...=p

Kathy - fendi mmg suka bikin panas suam2 manja ni...haha..
tula pasal...tercabar kredibiliti ku sebagai pemandu F1 pabila berkeadaan begini...tp xpe, pengalaman mendewasakan..hhu..iyer Ckgu katy, nasb sume ok...

luv u infiniti la cik katy...=D

Zulhairy said...

Love u too abg fendi syg n cik katy bong bong...HEhehe... Yer itu la awek aku..Disygi ramai... Smpi abg cashier kedai pun ada yg syg kat dia..Hahaah..Klu ada yg xsyg, xtau la sbb apekah ituh..HEhe..

U mmg..Exam jawab ntah hape2..Tau2 nti lulus plak..Pelik2...Hahaha

haLyZaQiut said...

Zulhairy - errkk...abang cashier...hahaha...nape x tokey kedai je terus..masyuukk ckit...dlm hidup msti lah kena saling sayang menyayang..barulah rukun masyarakat...(wahh, mcm cikgu lak)..=D

manade, slalu i exam msti teruk...bila nth nk x teruk..hhuu..

K.A.T.H.Y said...

Zul -- amboi... kathy bong2 nye?
aku lambung2 ko kat udara nnt...

p/s : kalau liza luluih, dapat la hang bini reja cikgu.. (bak kata liza, senang sikit kalau dah kawen reja cikgu... hahahaha!!)

haLyZaQiut said...

Kathy - hahahhaha...klakar la awk ni katy...lambung2 mcm nk lambung duit syiling lak...hahaha...

p/s : errrkkk...ada ea kita ckp cmtuu...bgus..long term thinker kita ni rupanya...untung sape jadi suami kita...hahahahhaha...=p

K.A.T.H.Y said...

dulu2 la ko cakap..
sewaktu kita di bangku universiti..
(sekarang kita di bangku office)

:D

haLyZaQiut said...

Kathy - hohoho...dulu ea...adehhh...x taulah nk jadi apa nth...(giler xde misi visi kita ni)..hhu...

Zulhairy said...

Xyah la jadik cikgu...Nanti penat i time raya melayan anak2 murid yg datang...Hahaahha.. X x x..BEsh2 jadi cikgu....Hidup cikgu utk negara..Mengetengahkan visi 1 Malaysia : Rakyat Didahulukan, Pembangunan Diutamakan...Hahahah..

Cik katy larat ke nak lambong2 kita....NTi kita jatuh atas cik katy..Penyek lak cik katy...Hahah

FaRA a.k.a NaNa said...

alalala...lizaa...siannye..tp xpe..syukur sume slamat..:D

haLyZaQiut said...

Zulhairy - time raya kita balik kampunglah...nnt rmh xde org..hhhuu...=p (apa jahat nth)

ala, sje je try...ada rezki ada laa..xde nk wat cmne...redha jela..=)

Nana - hhuu...tula pasal..xpela, sume ok..sume slamat...=)

p/s : berhati2 di jalan raya..malang tidak berbau...