Wednesday, October 3, 2012

~ Borang Nikah Negeri Johor ~

.: SALAM :.

Bagi sesiapa yg ingin berkahwin (rakyat Johor), anda harus ada borang kebenaran nikah..
Anda perlu mendapatkannya dari Pejabat Agama Islam daerah masing2..
Boleh hantar wakil gi beli, tp kena bg No IC bakal pengantin ya...
Harganya hanya RM5...
Bukan negeri Johor je kena ada borang, negeri lain pon kena ada borang gak... >___<
Kalau pasangan bukan org 1 negeri, suruh dia balik negeri dia amik borang nikah ok...

Meh saya nak share cmne rupa bentuk borang nikah negeri Johor..

Borang nikah negeri Johor memang dalam tulisan Jawi....maka kepada sesiapa yg dh lama meninggalkan zaman sekolah agama, tulisan jawi semua, latih2 la balik ya..... kang takut org Pejabat Agama x paham pulak apa yg ditulis.....
Rasanya boleh jugak tulis dalam bahasa rumi....(ni x sure)

Sama gak mcm saya, dah mcm cacing kerawit dah tulisan jawi....heh!

Kemudian, setelah settle HIV Test, setelah settle borang kebenaran nikah pasangan anda, bakal pengantin perempuan harus menghantar SENDIRI, tidak boleh wakil2 ke Pejabat Agama Daerah masing2.....mcm saya, ke Pejabat Agama Daerah Batu Pahat la....berserta beberapa dokumen yg telah lengkap....borang nikah hendaklah dihantar dalam tempoh tidak lebih 90 hari dari tarikh nikah dan tidak kurang 14 hari sebelum tarikh nikah.....u got what i mean..... 
(saya punya pon x setle lg, cuak ok)
  
Boleh baca x kawan2??? :D

Panduan Permohonan Nikah.

Sila sertakan :
1. 2 salinan IC Pemohon.
2. 2 salinan IC Wali.
3. 2 salinan IC Saksi Borang.
4. Surat akuan bujang serta 1 salinan. (Ni saya amik dengan Penghulu je).
5. Sijil kursus kahwin dan 2 salinan (jgn belum pergi pulak)
6. HIV Test Result. (Nanti saya share dalam post lain)
7. Sijil nikah ibu bapa asal dan 2 salinan (jika pemohon perempuan anak sulong).
8. Dokumen kebenaran bernikah asal dan salinan (jika pasangan dari luar daerah / negeri)

Ha....kira tu yg penting nya laa...tp ni mcm x berapa lengkap....sebab ada beberapa org ckp Pegawai agama tu nak salinan IC saksi borang pihak LELAKI jgk...so better anda sediakan awal2 la ok...selain tu, prepare juga Surat akuan bujang LELAKI, Sijil Kursus Kahwin LELAKI, HIV Test LELAKI....

Sila berpakaian kemas dan menutup aurat.

Haa ni masa berurusan untuk Pejabat Agama Batu Pahat....

Sila isi borang untuk wali juga ok....


Ni borang HIV Test......

Kalau nak diikutkan, agak rumit sbnrnya prosedur dia.....tp xpela, sabar byk2 k.....
Buat slow2...Insya Allah, Allah bantu....

Masa nak hantar borang nikah ni, untuk Johor memang ada interview ok....ini x tipu...
Sepupu saya bgtau, masa time dia, soalan2 nya ialah :

- Cara mandi wajib.
- Bila waktu tak boleh 'bersama'.
- Tanggungjawab suami, isteri, dan pada anak2.
- MAKNA Surah Al-Fatihah.
- Bacaan2 dalam Solat.

Ok cuak!!
Kalau Penang, senang sebab dia dh bg siap2 apa soalan2 nya...tinggal hafal je....kat atas ni contoh Borang Nikah Penang, dia dh kepil siap2 soalan2nya....nanti interviewer tu tinggal tick je.... :D (byk gak soalan)

Oklah, nanti lain kali saya share pengalaman buat HIV Test ok....semoga kalian mendapat info yg berguna...

.: DAA ~~~ :. 

11 comments:

AyongAtikah Zaid said...

thanks for sharing...buat hiv test kat mane ek??please3 share tau! hee...=)

haLyZaQiut said...

AyongAtikah Zaid - ooo saya wat kat Klinik Kesihatan Kelana Jaya...heee.... :)

Afasz said...

good luck.

haLyZaQiut said...

Afasz - errkk...TQ3.... :D

Fatin Adriana said...

kalau laki2 surat akaun bujang minta dengan siapa????

haLyZaQiut said...

Fatin Adriana - emm haritu yg laki company dia punya pengesahan...soh company yg watkan.... :)

you said...
This comment has been removed by the author.
you said...

Salam,tumpang tany,mane nk dptkan Dokumen kebenaran bernikah asal dan salinan (jika pasangan dari luar daerah / negeri)

haLyZaQiut said...

uou - Salam, borang kebenaran nikah setiap bakal pengantin harus ambil di daerah masing2....kalau negeri lain2, ambik dari daerah negeri masing2....

Anonymous said...

Kalau xde laki nk kahwin, nk cari mn?

haLyZaQiut said...

Anon - hahaha...carila perlahan2... :P