Wednesday, July 14, 2010

~ Skim Pepoyo... ~



.: SALAM :.

Saya sudah berkerja.......so saya ada gaji tiap bulan....tp sy slalu boros....duit sy nth ke mana hala pergi....sy pon x tau....sebabnya sy malas nk merecord debit credit saya, perbelanjaan saya, dan semua2.....nth nape malas pon x tau....sebab sy rasa kalau sy mencatit apa yg sy beli, sy asyik rasa susah hati jer.....hahaha...boleh pulak cmtuu....(mybe aku patut kena hntr masuk klas financial management kot)


so sy mengambil keputusan utk tidak merecord langsung expenses sy.....kih3...hasilnya, itulaahh....duit meluncur laju mcm org main ice skating...tau2 je, mulut dah berkata2 "Bila lah gaji nk masuk ni....hhuu"....buruk beno perangai sy ni lah......bukanla sy x leh mnyimpan langsung....tp mmg x tetap lahh...ada bulan boleh saving...ada bulan mcm hampeh....errkkk.....kdg2 sy xdela bli pape sgt....duit tu mmg kuar utk bnde yg fix, x boleh nk nego....cth mcm duit kete, sewa rmh, bil2, tol, duit minyak, makan minum, duit balik kampung.....ha...see......expenses mcm tu, celah mana nya nak excuse......huk3....pasal tula kdg2 sy makan nasi ngan ikan bilis je....(gila mnipu aku ni)

ok2, sy rasa semua org pon berdepan dgn masalah yg sama tiap bulan...antara korg pandai control and manage it or not......antara bende tu mndatangkan stress kat korg atau x.....tu jer....masing2, view masing2.......

cuma sy nk ckp yg sy dan en Zul rasa mcm nk buat 1 tabungan masing2....(ni lagi 1 planing yo yo o popoyo)...hahaha....kami namakan tabungan ini sebagai Skim Simpanan Chocotop.......apa yg chocotop nya, rahsia.....xdela, masing2 akan mengingatkan diri masing2 utk lebih berjimat....jgn gunakan duit gaji dgn keganasan melampau......beringat sebelum terkena....yala, utk masa depan jugak....saving sgt penting hoccaayyyhh.....in case kalau nk pakai duit urgent, mana celahnya nk korek duit kalau xde saving....betul kan......so utk masa depan yg lebih cerah cemerlang gemilang terbilang, rasa nk wat simpanan......(jaga la dia kalau dia x saving skali)


apa jadi ngan nasib Skim Simpanan Chocotop, haa........itu yg kita x tau.....
(^_________^)


aku rasa nk tergelak betul ngan nama skim ni.......kih3....


oklah, till then......

Dari aku yang pakai baju biru........

.: DAA ~~~ :.

14 comments:

K.A.T.H.Y said...

cokotop ke opocot???
dah macam COKODOK aku baca...!!

Ada sikit tips utk pasangan bercinta:

1- Elakkan dr beli barang2 penjagaan diri yang berjenama. Gunakan saja produk zaitun,
murah,suci tanpa was2.

2- Elakkan makan makanan berjenama di luar.Kuar dating bawak je bekal dari rumah.

3- Elakkan bergayut dgn henpon berjenama sehingga terbit subuh. Telepon guna YM/Skype je.Jimat.

4- Elakkan membeli hadiah2 berjenama untuk eniveseri atau harijadi atau hari2 istimewa.
Belilah buku/bahan bacaan ilmiah, murah & lebih bermanfaat.
(Jgn beli selimut!!)

hahahaha!!
Sekian :)

eiffel said...

namer da ley xley blah...chocotop...wakakakaakkakaka

apa yg akn jd ngan tabung chocotop..hah..ineh kyg kiter nk tau =P

haLyZaQiut said...

Kathy - hahaha...bukan cokodokla awk ni...glem la skit...chocotop...kah3...meh nk komen skit tips awk...=p

1 - ha...ini paling sgt sesuai ditujukan utk chocotop lelaki...sebab chocotop pompuan haritu beli shahirah je...murah...baru RM6++...hahahhaha...chocotop laki tu beauty conscious skit bak kata cik katy... ;D

2 - hahaha....ok, pasni kami akan bawa bekal shja...picnic bawah apartment...no more nandos, piza, keny rogers, pastamania, nasi beriani gam,etc... ;D

3 - hehe...hp kita dah pecah boleh...adeehh....dah lama x gayut sampai subuh...ni semua gara2 chocotop laki & pompuan sgt bz... ;D

4 - hhehe...selimut..?? apakah...sy belikan comforter jer...kah3...yela katy, x beli dah pape pasni...nk byk, tnggu kawin...hahahhahahahha...

*sngguh bernas lagi jitu tips cik katy ni lah...spertinya sgt mengenali kami....ahahhaha...tq3..
(^_______________^)


Eiffel - haha, tu kan nama eskrem...tau kan...kih3...

haa..jika anda ingin tahu, tngguuuu.......!!!!!!!!! =p

eiffel said...

okeh..kiter sgt suker ituh chocotop..lebey2 dlu ahkak kiter slalu banjer..*mende pree memang besh*

p/s :: ckp jerlah ko ader perancangan nk kawen...opppsss...terlebey suda =P


:my blog:

haLyZaQiut said...

Eiffel - ya, correct dear...eskrem mcd...mmg sodap pon eskrem tuu...sume eskrem mcd sedaapp...^_^

hahaha..sape xnak kawin derr...sebelum kawin, kena melaksanakan skim ni dgn berkesan dlu...hhehe...

K.A.T.H.Y said...

har har har....sangat2 mengenali mu haliza sayang kuh ;)

haLyZaQiut said...

Katy - apasal ada R kat 'ha ha' awk...kena baca sambil bunyikkan ke R tu...hehehe...

yala, nmpk seperti kamu mengenali ku luar dan dalam....atas dan bawah...buah sebakul....??? ;D

K.A.T.H.Y said...

err....part yang dalam,atas & bawah...aku belum habis kenal lagi..
atau..tak pernah kenal..

cuma kenal luar nye aje ;)

haLyZaQiut said...

Kathy - oohh...ok...kenal luar lah bgus...dari luar bawa ke dalam...errkk.... ;D

fndrocka said...

selain kurangkan aktiviti buang duit.kau kena banyakkan menderma...murah hati...bila kau tolg org dgn ikhlas..rezeki akan jatuh hati dgn kau dan selalu mendampingi kau walau di mana kau berada.tapi ikhlas ni pun satu anugerah juga..nak cium org pun kadang2 tak ikhlas,,inikan pula nak tolg org..ek.

hEarTLeSs said...

tabung kawen ke liza? haha

haLyZaQiut said...

Fndrocka - errkkk...apahal lak tetiba masuk bab cium ni...confuse aku ngan ko...aku kalau cium org mmg ikhlas...kalau x ikhlas, x cium terus...=p

ya, baik fndi...aku akan bykkan menderma...kat sini mmg hari2 ada org mntak derma..boleh la aku apply kan..hehe...

Heartless - tabung nk beli chocotop la ziha... ;D

_@ZULHAIRY@_ said...

Yah3... Mari kita menjayakan Misi CHOCOTOP The Ultimate Operation... Hahaha... Gaji pun sejemput mana nak berjaya nyer... MIntak2 la da lagi rezeki tmpat lain pas nieh... :-))))

haLyZaQiut said...

Zulhairy - haha...xpela, sikit2 lama2 jadi bukit...insya Allah ada rezki u tempat lain...jgn lisau...skrg pon ok what...massyuukkk.... ;D