Monday, June 10, 2013

~ Mencari2 Tempat Bersalin ~

.: SALAM :.

Minggu depan dah 24 weeks....dah masuk 6 bulan....
Alhamdulillah, masih diberi kesempatan utk bernafas di bumi Allah...
So rasanya sekarang masa yg sesuai utk mencari2 hospital bersalin....
Plan nak bersalin di sini (Selangor) dan pantang di Johor (rmh parent)...
Tapi kita merancang....Allah tentukan...
X taula kalau tiba2 baby nk terkeluar masa kat Johor ke Penang ke mana ke...
X taula kan...
Tu pentingnya ada 'buku merah'....huhu

Harap2 apa yg dirancang berjalan lancar lah....
Hospital paling dekat ngan rumah PPUM, PMC Bangsar, Sunway Medical Centre, Kelana Jaya Medical Centre, Pusrawi, Sime Darby, SJMC.....
Kalau kat Shah Alam, mmg byk choice tempat bersalin....
Tapi mcm jauh sikit la dari rmh....
Kalau kat S.Alam ada KPJ Shah Alam, ada DEMC, ada Poliklinik SALAM, ada Hosp Umra....

Emm fikir2, sbb kan xde panel....so x nakla yg terlampau mahal.....kang takut x mampu lak nk bayar....yela, kalau bersalin normal maybe mampu lg...mana ke tau tiba2 dibuatnya kena c-sect, x ke jejak 10k jgk......hmm...nak fikir pasal hospital bersalin pon berdebar2....tapi tips dari kawan2 ada betulnya....dia org suruh wat byk review.....review pasal hospital, review pasal cost, review pasal Doc yg kt nak assign tu, mcm2 lah lg....susah sgt, gov ada......org kata Hospital Putrajaya antara hospital terbaik utk baby delivery.....tp jauh la pulak dengan rmh aku...kang tetiba in case nak terberanak time peak hour, mau sangkut dalam jem ke apa...parah jgk....

Aiihh pening2......nk pilih hospital mcm nk pilih calon suami..kena wat short listed...huhu.....yg baby ni kenapa la dok asyik menendang2 perut aku.....dia marah aku luah perasaan kat sini ke apa.... :D baby ni lately mcm asyik mengeras je....sampai jadi keras giler la perut aku...aku rasa mcm pas makan kayu balak lak....malam2 pun dh mula rasa x selesa sgt nk tdo.....ke kanan salah, ke kiri salah..nak terlentang lg la x boleh.....ada je x kena...mungkin sbb dh makin membesar kot perut.....semoga 3rd trimester nnt aku baik2 saja....nak taip pasal bersalin pon aku berdebar2.....cuaaakk....hoho....

Tapi tapi tapi td aku dh try call 1 hospital ni and wat 1st appointment aku ngan sorg Dr ni..hujung bulan Jun..aku pilih Dr ni recommended dari kawan aku....Plus aku wat review kat tenet, sume kata Dr ni ok.....lembut gilerr....so aku harap 1st appointment aku nnt ngan dia pon, dia x menakutkan aku.....haha

Aku harap kelembutan dia berkekalan lah kat aku.......tp appointment aku ngan Gov maybe aku still pergi utk 2 kali lagi ke....sbb 2 appointment akan datang ni aku kena inject....inject kancing gigi kot.....so previous appointment, Alhamdulillah berat badan aku dah naik dah.....tp kena tego gak sbb naik 2.5 kilo...patutnya 2 kilo je blh.....kjp terkurang, kjp terlebih aku ni....

Kalau next appointment lebih 2 kilo lagi, sah2 aku kena wat Ujian Kencing Manis, yg mana semua org x suka sbb kena minum air gula pekat giler yg smpi tahap leh termuntah blk.....errkk...harap2 aku terlepas lah....

Oklah, nk sambung wat keje.....nnt apa2 update, aku potpet lagi kat sini....

.: DAA ~~~ :.


8 comments:

Norhazrina Abdul Hamid said...

slmt mencari hospital..rina plan ujung bln ni nak book hosp trus..huhu..time tu bru 4bulan lebeh..tp nak book awal2..liza nak p hosp mana yg 1st apoiment tu?

haLyZaQiut said...

Rina - haah, book awal2 pon boleh je Rina...cuma kt ngan klinik gov tu dekat sgt, leh jln kaki je...so menangguh2 dh jadinya book hospital...huhuu...

Yg kita call tu PMC Bangsar...Rina plan nk bersalin kat mana?

kathy said...

mesti doc yg lembut2 baik tu nama dia Doc Adilah kannnn?

haLyZaQiut said...

Kathy - emm tu pon ada org ckp lembut baik jgk...tp kt ada terbaca dia skrg dh x amik sgt utk pregnancy check up ni...dia more on fertility consultant...tp x taula kan...kt pun x call tanya....kt amik org len...

Norhazrina Abdul Hamid said...

rina antara sime darby healtcare or kpj shah alam...tgk review org ckp dr delaila tu bgus..so ati ni mcm rasa lebeh pada sime darby..huhu..

haLyZaQiut said...

Rina - ohhh....SDMC...emm kalau kat hosp tu ada sikit je Dr Malay Women, mmg kena book cepat sbb dia org selalu wanted...so ok je kalau Rina nk book siap2...kang lambat2 takut dia org full...sebb 1st2 mesti dia org akan tanya bila EDD kita...

Nurul Mohammed said...

ha? kalau swasta kne book2 eh? xtau blh? hahaha... nurul nk p krjn je sbb takut kne czer sbb history mak pun 4 anak 2 kali czer so xnk ambik risk byr almost 10k for that huhuhu...

haLyZaQiut said...

Nurul - haah nurul...kena book doc....x taula kalau ada private yg x yah book...katanya hospital gov putrajaya pon leh book doc jgk...tp x berapa sure...betul2, kalau czer mmg mahal...lagi2 klu byk komplikasi kan...x yah ckp czer la, kawan kt bersalin normal kat Prince Court harga dia leh kuar myvi sebijik....haha