Wednesday, June 10, 2015

~ Kitchen Cabinet ~

.: SALAM :.

Hai hai hai....
Harini nk share pasal design Kitchen Kabinet pulak.....
Company yg sama, Eevrskill Design yg beralamat di Setia Alam....
Before ni saya cerita pasal TV Cabinet kan, harini jom kt tgk hat dapur plak....
Sekali dgn wardrobe bilik..... :D

Dari segi material dan warna, tu semua adalah kami yg pilih, keputusan kami...
Datang ke kedai dia, dan discuss dgn dia.....
So, mari kita lihat hasilnya.....
Mcm kami, kami buat utk 2 dapur, dry kitchen dgn wet kitchen...

Actually kami extend bagi habis area belakang rmh, so xde dah tanah nk bercucuk tanam kat blkg rmh tu...
Aku plan nk wat post lain utk renovation process ni...
Tgkla nnt sempatnya bila..... :D

Extension tu luas dalam 20 x 10....
Tapi kami amik half je utk dapo...12 x 10...
So dry kitchen = dapur rmh yg asal...
Wet kitchen = dapur rmh yg baru di extend...

Ni lah kitchen kabinet utk dry kitchen.....ni dapur rmh yg asal.....yg kami jadikan dry kitchen....
Sorry, aku mmg peminat purple yg tegar.... :D
Kabinet yg jenis kilat mcm cermin ni namanya 3G....3G murah sikit dari 4G...
Bezanya aku x taula pulak apa dia...tp mesti 4G lagi bgus.....lubang yg paling kanan sekali tu actually lubang utk microwave....x pasang lg....oven je yg dh pasang kat bawah tuu....ni gambar masa baru pindah, x kemas lg...(padahal sampai skrg x berkemas)

Konsep cemin2 ni aku la yg nak......dekat sini ada 1 dish rack.....dan bawah dia kami letak 1 granite sink.....kaler cream....lupa plak nk snap....tp lebih kurang cam gambar bawah ni la....cuma kami punya 1 lubang je....
Sumber : Google


Fridge pon terkeluar.....buruk sikit.....alignment lari....haha

Ni pula wet kitchen, tempat masak....bahagian dapo yg telah di extend....untuk wet kitchen, kami pakai material melamine saja....lebih murah tp x byk choice of colour....

Nampak tak tu tingkap asal rmh.....
Dalam kabinet ni, salah satu bahagian tu ada bottle rack....mcm kat bawah ni ..

Sumber Google


Dan sekali dengan kabinet sabun2 yg terpisah ni.....
Rumah kami pakai blind di kebanyakan tingkap...hanya tingkap utama je yg pakai langsir....
Antara faedah pakai blind ialah, setiap kali bertukar tahun, xde la terfikir nk ganti langsir kaler apa....haa pakailah dikau blind tu sampai ia rosak...huhuu....(ni pon aku plan nk bukak post lain)..
Banyak betul plan aku yg tiada berkesudahan ni....

Haa....ni lah ruang ampai kami yg half dari extension tu.....dalam 10x8....dapo tu 10x12 rasanya...
ampai pesen tu beli kat ikea.....boleh lipat jadi mengecil....
Nama Brabantia Wallfix Dryer.

Sumber Google

Haa kalau dah lipat jadi sebatang gittuu.....ingat ampaian ni kecik je, tp bila dh bukak bsr gak sbnrnya....kalau 2 3 round basuh baju tu kira muat lagi lah.....

Ini lah kawasan drying area tuu....Tp agk bsr utk ampai baju...so maybe boleh la buat tmpt Zuhayr main basikal ke, or tempat dia mandi kat pool pam tu ke (berangan dah nk belikan dia tp x terbeli2 lg)... so bad...


Drying area ni kami pakai bumbung polycarbonate...
So cahaya boleh masuk....
And dinding pon x tutup full....kami tutup pakai kayu 1/4 dari dinding...
Ni semua idea deco deco En SuamiSayang lah ni....

Bumbung jernih polycarbonate....ni masa amik gmbr ni malam, so pasal tu la nmpk gelap atas tuu....tp kami amik ada kaler sikit bumbung ni.....bukan putih lutsinar tuu....ada kaler perang sikit....

Dan idea ni sbnrnya aku x terfikir pon...
Kalau dapat kat aku yg soh design, mesti aku buat tempat ampai baju kat depan, sekali ngan porch kereta.....kihkih

Aku cuma amik bahagian dalam pilih material n kaler utk kabinet dapo je.
So, kalau rasa buruk, idea aku mmg teruk....haha



Ni pulak, wardrobe bilik....full sampai syiling.....design ni, kt lukis, n dia org buatkan.....dan material dia pon melamine....

So itulah serba sedikit yg dpt dikongsikan.....semoga dapat memberi idea kpd uols semua.....

Oklah, tu je dulu.....

.: DAA ~~~ :.

6 comments:

Norhazrina Abdul Hamid said...

cantiknya liza. suka tengok. rumah liza besar. liza dah pndah ke belum eh?

haLyZaQiut said...

Rina - xdela....x bsr pon rina...dalam gambar kot nmpk bsr...biasa je...kt dah pindah dh may haritu....ni ada yg gmbr lama...msa belum pindah....huhuu....

mama aysar said...

Tahniah2.... besar nye rumoh... zuhayr kene ramai adik cmnih. Hehehe aysar jom kite g raya umah untie liza... boleh mandi pool.. hehehe

haLyZaQiut said...

mama aysar - tq mama aysar...haha, tgkla rezeki berapa org adik Allah nk bg kat zuhayr...huhuu....ehhh jooommss....mai la rmh kt....mandi mnda...pantai morib pon dekat...hahahhaha

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

chicken_floss said...

Aku baru notice ko suka purple lyza..hahaha..btw cantik rumah..boleh lah datang raya tahun ni..hihihi.. :)