Wednesday, March 18, 2015

~ Rumahku Syurgaku ~

.: SALAM :.

Tak tau nk start dari mana cerita ni...
Tapi nk share jgak dalam blog sndiri....

20 Jan 2015, Alhamdulillah kami dapat juga akhirnya kunci rumah kami.
Walaupun rumah kecil sahaja tapi kami sgt happy...
Setelah lebih kurang 2 tahun menunggu, Alhamdulillah rmh siap mengikut jadual yg ditetapkan oleh developer kami, MKH Berhad.

Selepas kunci dah dapat, bermulalah aktiviti memanggil dan mencari vendor2 yg sepatutnya. Tapi mostly vendor kami dah booked awal lagi, sbb selalu pi expo2 home living...
Dan sbnrnya dlm waktu aku menaip ni, badan aku sgt letih..
Tapi aku tahu letih lagi suami aku..dia yg uruskan segala2nya...dia yg sakit kepala mencari vendor2 yg baik....dia yg trpaksa byk kali cuti bila vendor2 dtg nk ukur itu ini....
Setiap kali weekend kami kena ke kawasan rmh baru, bagi memantau keadaan rmh dan progress renovation rmh....
Kami extend sikit dapo rmh kami, so pasal tula kena monitor selalu pak kontraktor pak kontraktor tu...
Jarak rmh sewa skrg dgn rmh baru kami agak jauh....pergi balik dalam 100km juga...pasal tu la agaknya mmg terasa letih tu...

Dahla setiap hari kami berdua pergi kerja awal pagi dan pulang hampir malam, weekend pula x pernah melekat kat rmh....
Aku rasa badan aku dan over exhausted dah ni.....selalu kat opis, aku boleh rasa setiap sendi aku sakit....paling teruk hari isnin...
Tu 1 hal la....masa dgn Zuhayr ya Allah, sangat limited....
Weekend pon terpaksa letak Zuhayr kat rmh pengasuh sbb aku x nak dia kena panas, berdebu kalau ikut kami.... :'(

Aku berharap sangat agar perjalanan renovate rumah dan kerja2 yang lain ni cpt selesai....
Bila dah beli rmh sndiri ni, baru tahu jerit perih ssh senang sebelum dapat pindah....

Ni apa yg kami harus cari :

1. Vendor renovate rmh
2. Vendor grill (Ni harus)
3. Vendor plaster ceiling
4. Vendor bumbung poly (untuk extra awning)
5. Vendor kitchen kabinet
6. Vendor wiring
7. Vendor alarm system
8. Vendor auto gate

Barang2 rumah pulak, nak x nak kena beli sikit2...sbb kami masa kat mh sewa xde barang sgt..
Meja makan pun owner punya.
Tapi ni x berapa penting...kalau hold dulu pun xpe..

Yang penting barang eletrik...kipas, lampu...tu kena ada dulu....
Awal2 pindah, dok atas lantai dulu pon xpela....

Mmg x dinafikan byk duit habis....mmg terasa utk org yg gaji x bsr mcm kami...
Kalau org yg mmg simpanan dia berkepuk2, mesti x rasa sgt sempitnya tuu...
Tapi xpela, biar susah sikit skrg, senang utk anak2 nnt....

Aku rasa nak share siapa vendor2 kami, tp nntla.....kalau rmh dh siap, progress ok, barulah blh share...at least blh tlg sesiapa yg mcm kami, baru nk pindah rmh sndiri tp xde pengalaman lg....sbb info2 ni mmg sgt diperlukan utk kami yg 0 knowledge ni....mana company yg ok, mana yg x ok...mana yg murah, mana yg mahal....En SuamiSayang mmg hari2 dok baca exp org kat forum lowyat tu...dari situlah dia dapat byk info2 berguna, yg org lain share....

Progress renovation agaknya baru 30% kot setakat ni....aku nk tepek gambar, tp nnt lah....

Akan bersambung di kemudian hari yg nth bila x tau....

Post ni aku taip pun dah 3 hari.....byk sgt kerja kat opis....

Oklah, tu je dulu.....

.: DAA ~~ :.

4 comments:

Norhazrina Abdul Hamid said...

cepatla update liza. tak sabar okehhhh. heheheh

haLyZaQiut said...

Rina - alahai, nth bila la berkesempatan lg nk update ni....

Fara Muhd said...

part buat grill tu...waaa...$$$ sgt..hahaha..

haLyZaQiut said...

Fara - nana ada exp ea...kan...kne survey2 harga dulu nnt leh compare kan ...huhuu