Friday, March 20, 2015

~ Babies Talk ~

.: SALAM :.

Haii....
Rasa nak share 1 perkara yg sgt melucukan dan menggembirakan rasanya semua ibu bapa kat dunia ni....

Apabila baby makin membesar, makin lama baby dah ada bahasa yg dia org saje yg faham....kan?
Dalam umur belum setahun selalunya dia dh boleh sebut suku yg sama....mcm "ababababa" "mamamamama".
Makin lama, makin dia bsr, makin mcm2 dia boleh sebut...
Mcm aku yg ada anak, kdg2 aku tergelak bsr tgk ank aku sebut perkataan yg dh jadi perkataan lain bila dapat kat dia....

Selalunya kalau baby tu sebut x berapa jelas, lama2 kt leh faham sebab dia akan sebut beserta dia akan tunjuk dgn tangan dia, apa yg dia maksudkan....comel sgt rasanya....

Zuhayr dalam usia dia 14 bulan camtu dia dh blh sebut beberapa perkataan...mungkin ada baby yg lagi awal boleh sebut mcm2.....antara perkataan yg terawal Car, Ball, Papa, Kakak, Mama, Ayah, Baju, Lorry, Nak Air. :D
Sekarang Zuhayr dah nk masuk setahun 6 bulan....mulut becok ya amat....mak bapak becok, turun ke anak agknya....kihkih

Ni antara word2 yg aku rasa comel sgt bila Zuhayr dah pandai sebut tp salah sebutan pulak :
Kipas = Pipah
Dah habis dah (siap dgn gaya tgn dh hbs)
TV - PB
Lukis - Kis
Baby - BB
Pampers - Pipih
Kismis - Kish
Shoes - Sssshhhh
Lampu - Ampu
Roti - Loti
Biskut - Kut
Pewwiitt - Pipit
Bas - Bah
Moto - Naik (ni sbb kalau nmpk motor je tanya dia, nak naik ke)
Nasi - asyik
Bebear - bebe
Fish - Pish
Chicken - Chicken (ni betul sbb feveret dia) lol
Susu - musykil sbb x pandai sebut lg...kalau nk susu, amik botol bg kt...pelik2 Zuhayr ni... :D

Byk lagila, x boleh nk recall semua...x ingat....huhu
Tapi kesimpulannya, babies talk ni sangat menghiburkan dan melucukan...
Subhanallah~

Ok tu je nk share...

.: DAA ~~~ :.


1 comments:

Fendi Rocka said...

ajarlah dia cakap berak berak berak