Tuesday, February 17, 2015

~ Makna Zuhayr Nufayl ~

.: SALAM :.

Harini hari Selasa, esok hari last kerja sebelum cuti CNY selama 4 hari...
Aku mcm biasala, anak perantauan so ada cuti lebih sikit akan pulang ke kampung...
Harini makin ramai yg cuti esp Chinese..
Rasa lengang pulak kat ofis...

And harini ada kelapangan sikit masa nk taip blog... :P
Tapi xde topik menarik....
Tiba2 aku terfikir nak share apa sebenarnya maksud nama anak sulong kami, 
Zuhayr Nufayl Bin Zulhairy
Sejak dia lahir, ramai yg persoalkan apa maknanya sebab sebab sebab sebab....
"SUSAHNYA NAK SEBUT!!!! "

Mungkin awal2 mcm susah sikit la kot sebab x biasa....tp lama2 ok je...
Mcm mana korang sebut nama kawan2 perempuan yang nama dia Zuhaira, so kalau lelaki jadi Zuhair....tp oleh sebab aku nak similarkan dgn ejaan papanya, aku buat lah ejaan jadi Zuhayr....so senang kan nak sebut...sama je mcm nak sebut nama Zubair...tp ini Zuhayr... :D

Makna Zuhayr dalam Islam ialah Yang Tenang, Yang Bercahaya, Keindahan, Cemerlang.

Alhamdulillah, nampaknya Zuhayr anak kami seorang yg sgt cool.....jarang nangis...mungkin sebab org kata nama tu kan doa...bila panggil 'Tenang, Tenang...", lama2 tenang je budak tu....haha

Nufayl pula selalu agaknya org eja dgn 'fael'....mcm Awi Rafael....tp ni Nufael....tp oleh sebab aku nak similarkan ejaan dgn Zuhayr td so aku eja sebagai Nufayl....tp sebutannya sama je....ini pulak, selalu sgt org tukar jadi Naufal....haha....Zuhayr Naufal jadinya....sedap jgk ye dak...kihkih....
Aku rasa ejaan aku yg ada byk 'Y' ni menyebabkan org confuse sikit....tp xdela semua....kalau Zuhayr pergi klinik ke, nurse2 selalu je boleh sebut dgn betul....

Nufayl ni pula dalam Islam maksudnya Pemberian, Anugerah, Hadiah....
Kami bersyukur Allah berikan rezeki anak kepada kami awal, so kami plan namakan anak kami dgn nama anugerah, means anugerah / hadiah dari Allah S.W.T utk kami...amanah dan tanggungjawap yg harus dijaga sebaik mungkin.... :')

So kesimpulannya, makna 'Zuhayr Nufayl' ialah 'Anugerah yang Tenang / Cemerlang'.

Ok tu je nak share.

.: DAA ~~~ :.

2 comments:

Fendi Rocka said...

aku panggil Encik Tenang je la...pengganti encik mimpi.

haLyZaQiut said...

Fendi - Ok jugak tu...x payah nk pakai topeng sgt lah...haha