Wednesday, May 28, 2014

~ Cara Mudah Membuat Lasagna! ~

.: SALAM :.

Ok, En SuamiSayang buat Lasagna haritu....
Saya jadi co-Chef, tolong amik gambar....
Errkk!!
Mari kita menggunakan hashtag...
#HusbandKitchen
Lol

Jom kita tengok bahan2 untuk membuat Beef Lasagna.... >_____<



Ni bahan2nya..... 

1. Tomato Puri
2. Buah tomato, tp En SuamiSayang beli yg dh potong siap2 dalam tin....
3. Lasagna Instant cap San Remo..
4. Cheese Mozzarella
5. Cheese Cheddar
6. Daging cincang
7. Butter / margarine
8. Serbuk paprika
9. Lada sulah
10. Origano
11. Kiub ayam
12. Garam
13. Sedikit tepung utk memekatkan kuah..
14. Susu segar, kami pakai susu dutch lady biasa je tu..

1. Tumiskan bawang merah dan putih yg telah dicincang...ni nak cepat, blend je semua....

2. Masukkan kiub ayam...

3. Masukkan daging cincang...

4. Masukkan serbuk paprika, origano, lada sulah, dan garam secukup rasa...

5. Kacau2 sampai masak sedikit...


6. Masukkan tomato cincang dan tomato puri...gaul dan biar masak....


7. Di kuali lain, masukkan butter....


8. Gaul2....masukkan susu...


9. Masukkan tepung sedikit demi sedikit...kalau x, berketul nnt...kacau selalu...sampai agak pekat sos tu...

10. Masukkan ke dua2 jenis cheese, Cheddar dan Mozarella....kacau sampai pekat..cheese jgn habiskan...tinggalkan sedikit....

11. Amik loyang, loyang rmh kami kecik je.....spray kan ngan cooking oil supaya x melekat...then, masa utk menyusun lasagna layer by layer....
1st layer dimulakan dgn daging cincang, 2nd layer cheese sos...

12. 3rd layer, kita susunkan kepingan lasagna instant ni di atas sos cheese tu....jgn sampai bertindih ya adik2.... :D


13. Pastu ulangi dengan meletakkan daging cincang, cheese sos, dan kepingan lasagna sampailah penuh tray anda....selalu org wat dalam mangkuk kaca tu kan...kami x da, ini pon boleh la....huhu

14. Atas sekali, letakkan cheese lebihan tadi....sampai jadi begini.....
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan 200 C, selama 40 minit....

15. Dah 40 minit, keluarkan dan tengok....dah masak ke belum....try cucuk kepingan lasagna tu keras ke tidak...kalau dh lembut, dah masak la tu... :D

16. Last sekali, bolehla potong, hidangkan dan makan.....apa salahnya sesekali jadi org itali ye dak... 
>_____________<

*Maaf, rmh ada baby mmg lapu suram muram...nak paksa baby tido....jd gelap gambo....

Ok tu dulu....

Selamat mencuba....

Terima kasih EnSuamiSayang ajar saya masak lasagna...sedap x tipu.... ;)

.: DAA ~~~ :.

2 comments:

Ruzaimi 'Dik Mie' said...

Laaa encik suami yang ajar... bukan cik isteri ajar encik suami :p

haLyZaQiut said...

Isterinya org kampung...masak lemak tau la dia....hahha