Friday, September 20, 2013

~ Resipi Wet Butter Prawn ~

.: SALAM :.

Hye2.....Setakat ni, belum bersalin lg....
Belum ada tanda2 pun wat masa ni.....huuu~
Esok siap plan nk gi 2 wedding lg....1 kat Seremban, 1 kat Bukit Jelutong....
Malam ni nk packing Hospital Bag la....ok mmg x packing lg...
lol

Harini nak share 1 resipi istimewa dari En SuamiSayang....
Wet Butter Prawn....
Kita org mmg suka sgt makan Butter Prawn...
Tapi tula, kalau makan kat kedai, harga dia agak mahal....
So sesekali apa salahnya wat sndiri kat rmh ye dak...
Lagi boleh makan sepuas2 hati....
Kami beli udang 20 ekor pun x sampai RM10... :D
En SuamiSayang suka jenis yg berkuah....
Tapi kalau kat kedai, selalu dia kering je kan...so yg ni ada beza sikit..

Jom kt tgk apa resipi Wet Butter Prawn home made ni....

Bawang putih, cili api.....

Bawang holland....

Susu cair / susu sejat....pakai dalam setengah tin je.....tu pun dah berlemak2....

Butter / marjerin....

Semestinyalah udang dang dang.....

Step pertama, mula2 goreng udang tu dulu....goreng kosong je...tp kena cepat tau...dia berubah warna je terus angkat n tos kan.....

Pastu masukkan butter ke dalam kuali....

Tumis bawang putih, bawang merah, daun kari, dan cili api sampai naik bau.....

Dah agak2 garing sikit, masukkan terus susu cair tuu....letak kunyit dan garam sikit.....garam jgn byk2 sgt sbb butter dah ada rasa masin sikit.....

Pastu x lama, masukkan udang yg telah digoreng td.....kacau2 sikit....jgn lama2 sgt sbb x nak udang overcook....pastu, utk kuah lebih pekat, masukkan air tepung sikit...rmh kami xda tepung jagung, tepung gandung pun boleh....hoho
  
Taaraaa.....siap dan boleh dihidangkan.....amat enak dimakan bersama nasi panas......slluurrpppp......

Ok tu je nk share harini......

Selamat mencuba....simple je kan....

.: DAA ~~~ :.

8 comments:

Nurul Mohammed said...

yummm!!! nk cuba lah hahaha.. btw,sila packing beg hospital tu cpt! bwk p kenduri tu skali,must be cautious at all times ye :p

Norhazrina Abdul Hamid said...

sedapnye tengok. terliur. nak try jugak. dri aritu nak beli udang tak terbeli2 lg. huhu

chicken_floss said...

amboiiii..sedapnya...!terbaiklah!

haLyZaQiut said...

Nurul - heee...dah packing dah...tu pon kena marah dgn husbnd kt sbb dia ckp mcm nk bawak 1 luggage....errkkk....last2 dia yg kemas...haha

Rina - heee...tulaa, makan kat kedai berganda2 harga dia....sesekali masak sndiri puas hati makan....

chicken_floss - amboi2....pi masak utk kerol cepat!! :D

Aefa Aerisya said...

pagi2 da nampak ni.. uhh lapaaa

haLyZaQiut said...

Aefa Aerisya - heee...menggoda gitu kan...

Anonymous said...

sdapnye..tq sis share.my fevret

AKU said...

Nak masak untuk anak isteri. Tq sis