Wednesday, March 27, 2013

~ Anugerah Terindah ~

.: SALAM :.

Lama x tulis panjang2 dalam blog.... :)
Harini nak cerita sikit pasal Anugerah Terindah hadiah dari Allah S.W.T...
Semua pasangan yang melangsungkan perkahwinan pastinya mengimpikan cahaya mata dalam hidup mereka...
Samada mereka inginkan segera ataupun mereka inginkan ruang untuk hidup berdua dalam tempoh yg lama...
So terpulang sebenarnya kepada sesebuah institusi keluarga itu samada mereka mahu merancang ataupun tidak utk mendapatkan zuriat....
Tapi kt sebagai masyarakat x bolehla beranggapan pasangan yg belum mendapat zuriat sebagai merancang dan menolak pemberian yg Maha Esa ini....
Masing2 ada alasan tersendiri dan harus diingat dalam2 bahawa Anak ini merupakan hadiah dan rezeki dari Allah S.W.T...
Anak mmg Rahsia Allah....
Tiada siapa yg akan tahu bila Dia akan menganugerahkan kepada kita....
Tidak semua pasangan yg berkahwin mendapat zuriat dalam tempoh masa yg singkat....
Ada yg terpaksa menunggu masa hingga bertahun2 lamanya utk Anugerah Terindah itu....
Jika kita ada perancangan sendiri, ketahuilah bahawa Allah itu sebaik2 Perancang utk kita.... :)

Bagi aku dan En SuamiSayang, kami mmg tidak merancang langsung utk anak pertama ini....
Cuma En SuamiSayang ada mengatakan yg kalau boleh biarlah kami hidup berdua dalam tempoh setengah tahun begitu...
Aku tidak kisah pun....Tapi biasalah, lepas bekahwin mesti naluri keibuan tu mcm membuak2, meronta2.... :P

Kronologi :

January 2013

Sepanjang bulan Januari, aku mula terasa nyilu seperti mahu Period Pain di bahagian bawah perut...kerap rasa itu dtg....berdenyut2 bila nak tido....tp aku x fikir sgt pun....

Februari 2013

7 Februari 2013
En SuamiSayang tak sabar2 suruh aku test urine....semangat dia beli Clearblue Pregnancy Test Kit after period aku dah delay....dia nampak lebih excited dari aku.... :)

Google Picture

Test Kit ni boleh beli kat Watson/Guardian/Pharmacy....harga x ingat laa..dalam belas2 ringgit kot....
Dan result dia, Alhamdulillah Positive..... :)
Masa itu aku sbnrnya agak ragu2....yela, mcm terkejut pon ada....tp aku mmg x putus2 doa berterima kasih pada Allah S.W.T sbb beri aku Anugerah Terindah secepat ini......masa tu Tuhan je yg tahu perasaan aku dan En SuamiSayang....mmg mengalir air mata kami.... :')
Syukur Alhamdulillah, terima kasih ya Allah....

9 Februari 2013
Disebabkan aku masih ragu2, En SuamiSayang beli pula Test Kit yang digital brand Clearblue juga....aku surfing2 kat internet ramai yg share Clearblue punya test kit ni agak precise...and test kit ni kita boleh test bila2 je, x semestinya subuh.....tengahari, petang, malam pon boleh....aku test sebaik saja bgn dari tido pagi tu....harga kalau x silap aku dekat RM30...

Google Picture

Alhamdulillah, kat screen tu tulis 3+....kalau kat Screen tulis camtu, bermaksud actually kandungan kita dah 5 6 weeks camtu....Sekali lagi ku panjatkan kesyukuran yang x terhingga kepada Allah S.W.T atas kegembiraan ini....Alhamdulillah....

Sepanjang bulan Januari dan Februari aku xdelah mengalami alahan yg begitu teruk.....sikit2 manja2 tu ada laa...tp xde la sampai termuntah2 teruk sgt....org kata ikut genetik juga sbnrnya.....dan family belah ibu aku semua mmg xde alahan yg teruk....kira steady lg laa....ke dapur masih mampu....nantila, kalau aku free, aku share antara symptom2 yg aku alami masa awal2 pregnant..... :)

18 Februari 2013
For the first time, aku gi checkup kat Klinik Swasta....saje je sbnrnya....Klinik Dr Hussein kat Penang, masa tu time balik kampung...Dr bg advice macam2.....dia amik BP aku, dia kata pelik sbb BP aku normal....patut kalau pregnant rendah sikit....then dia kata kuatnya aku sbb xde alahan teruk....aku ckp kat Dr tu, mana tau nnt ada alahan....Dr tu gelak je, dia cakap patut bulan pertama hingga ke tiga tu lah kebiasaannya org akan morning sickness teruk.....Then Dr tu predict Due Date aku sama birthday date ngan En SuamiSayang......suka sgt En SuamiSayang time tuu.....huhu
Alhamdulillah semuanya ok.... :)

March 2013

13 March 2013
Aku decide nak buat Buku Merah.....Buku Merah ni sgt penting bg preggy mommy....X kisahla di mana kita nak bersalin, gov or private Buku Merah ni sgt penting....dan Buku Merah ni kebiasaannya org buat kat Klinik Kerajaan.....sebab dia sgt lengkap.....so hari ni aku pergi ke Klinik Kesihatan berhampiran......Klinik Kesihatan Taman Medan.....aku pergi dalam kul 8 am cmtu, balik dalam kul 11 am...xdela lama sgt sbnrnya.....hari ni aku cek berat, cek tinggi, cek air kencing, amik darah hujung jari utk cek gula, amik darah kat lengan utk masuk lab, cek blood pressure, cek perut, dan cek tempat2 yg sepatutnya....nurse dan Dr kat situ baik2 belaka....dan cepat jgk sbnrnya dia org wat kerja....yela, berapa ramai pulak yg queue dari pagi kan....mestila amik masa sikit....sabar itu sgt perlu.... :)
Alhamdulillah semua ok...wat masa ni tiada masalah.....gula ok, BP ok, berat ok.....utk kandungan bawah 5 bulan, pertambahan berat yg dibenarkan hanyalah 500gram bg setiap bulan....nanti dah atas 5 bulan baru 500gram bagi setiap minggu.....dan next appointment ialah sebulan dari tarikh ini....masa nak balik, Pharmacist bagi pil New Obimin....Kemain bsr lagi pil ni.... :') 
Bila masa yg sesuai utk wat Buku Merah...?? Emm bg aku, dalam 7 minggu ke atas dah boleh wat dah....katanya kalau buat lambat2 sgt, nurse bising....so better kalau korang dapat tahu je korang pregnant, jgn tangguh2 utk buat k....

Dan hari ini Alhamdulillah kandunganku dah 12 minggu.....kejap je dah 3 bulan..jap lagi dah nak masuk 2nd trimester..kang pejam celik pejam celik dh nak bersalin pulak.....Aku berdoa semoga semua urusan ku akan dipermudahkan dan dilindungi Allah S.W.T....dan semoga baby sihat2 saja......baby bump baru sikit je nampak.....huhu....baby jgn nakal2 sgt dok dalam tuu....semoga semuanya sihat.....mama sihat, papa sihat, baby sihat.... :)

Google Picture

To My Lil Baby, either u boy ke or u girl ke, mama & papa x kisah.....mama & papa cuma harap baby sihat walafiat je....jadi anak yg baik, soleh/solehah, mendengar kata....membesar dgn sihat ya!! :')

Terima kasih ya Allah atas Anugerah Terindah yg dikurniakan kepada kami......moga Kau berkati segala2nya......Amin....

Dan kepada rakan2 lain yg dah Welcome to the Club tu, jaga diri korang elok2 tauuu..... >_______<
Jgn lupa minum susu.....hehe

*Terima kasih juga kpd En SuamiSayang yg byk sgt membantu saat diri aku 'byksgtsongehdankarenah' ni....tlg wat kerja rmh, layan apa aku nk makan, tahan je telinga dgr aku marah2, urut aku selalu, sapukan minyak angin x kira masa, watkan susu, marah kalau aku x makan vitamin, tolong potongkan ubat yg bsr gedabak tu jadi kecik2, pakaikan aku Cocoa Butter saat kulit mula merekah2 dan cream kaki saat aku tido mati, tahan je bau kalau aku muntah x kira tempat, dan mcm2 lagilah....terima kasih sgt2....hanya Allah je yg mampu membalas... :)

Tapi seriously mood mmg selalu swing, pastu sensitif x tentu hala, nangis x bertempat, hangin sesuka hati......harap2 masuk 2nd trimester nanti eloklah sikit perangai aku....harap2 aku suka senyum, so nant baby lahir2 senyum je.....huuu~

Mcm2 lagi aku nak share, tp nanti2 lah...... :D

Sampai sini dulu....

.: DAA ~~~ :.

18 comments:

Norhazrina Abdul Hamid said...

waahhh congratssss liza..tahniah..liza xtgu lama dah peknen..jgn lupa doakan rina tau..nak sgt2 mengandung dan ada baby :)

♥M.I.Z.A♥ said...

Congrtas k.liza !! :) Semoga baby and mama baby sihat selalu. Jaga diri okay :)

Nurul Mohammed said...

nk congrats kt sini jgk!!! hihihi... congrats liza!!! hahaha... hope mama n baby sihat and dilindungi Allah selalu :)

haLyZaQiut said...

Norhazrina - TQ Rina...tula, Allah bg cepat rezeki....Rina jgn putus asa tau...kt doakan Rina pon cepat2 dikurniakan cahayamata...nnt mesti suka bergaya mcm mama dia...hehe...usaha + doa k...yg penting jgn stress dan jgn peduli ckp2 org sgt.. :)

♥M.I.Z.A♥ - TQ Mizah....I'Allah kami sihat2 saja...hehe...Miza pon jaga diri, darah manis tuu... :D

haLyZaQiut said...

Nurul - TQ Nurul...AMIN2....Nurul pon sama jgk....hope semuanya sihat dan dipermudahkan... :)

kathy said...

yey..
akhirnye tuan tanah dah reveal. hehe

tak sagka liza dh pegnent skrg...
nk sgt jumpa ibu mengndung ni...
nk amik berkat...

bila lah agknye leh jumpa..

liza dh nk jadi makkkkkk hehehhe

Fara said...

hehehe...akhirnye kuar pon story ni...wee~ take care liza...huhuhu~

haLyZaQiut said...

Kathy - huhu...bkn x nak reveal awal2...takut apa2 jadi kan...ni dah 3 bulan ok kot...bg baby kuat sikit...haha..tulaa, nk bg berkat ni bila nth...sampai adi pon dh tunang x jumpa2 gak...haha...x sangka kan...kejap je masa berlalu...dulu hingus2an je....

Fara - Haha...TQ Aunty Nana....nana pon take care taauuu....jgn noty2 sgt... :D

Saya Disini said...

wah..liza dah nak jadi ibu...ibu jgn garang2...tahniah liza..nnti nak register club sy bgtau liza..

haLyZaQiut said...

Saya Disini - haha...x payah nak wah3 sgt ea k.tini...jom gi toilet cepaaatttt!!! :D

l@dylily said...

dah ade perut yer liza? hiks nak tengokkk!!!..
ermm dr. x bagi berat naik 0.5 kg klu belum 5 bln? hhahaha caner ni? kite rasa cam tiap hari berat naik 1 kg jer.. lolz..

~storyline lover~ said...

Tahniah liza n zul...hepinyee tgk korang..dh bertambah keluarga dah..insyaAllah moga semuanya dipermudahkan..take care dear..

haLyZaQiut said...

l@dylily - haha...nthlaa...kt rasa mcm baru ada sikit je...tp dak2 opis dah perasan dh...dia org ckp dh nmpk....meh dtg tgk... :D
Yup, Dr advised, utk < 5 bulan, berat yg perlu hanya 500g bg setiap bulan....tu yg perlu check up every month, sbb dia nk monitor...hehe, tu perasaan ekin je tuu...ce record nnt tgk.... :D

haLyZaQiut said...

~storyline lover~ - hehe...thanks sheril....AMIN3...mudah2an dipermudahkan semuanya...sheril pon kalau ada good news jgn lupa hello2....hikhik

pweencess said...

congrats kak liza & zul..dah bertambah sorang lagi ahli..anyhow, take care of your health so nnti baby pun sihat and zul pun senang hati..:)

haLyZaQiut said...

pweencess - hehe...thanks my dear pwencess.....zul skrg mmg 'senang hati', lagi2 tang perutnyaa...

datul tu kalau ada good news pon cepat2 bgtauuu tauuu.... :D

cda said...

tahniah kak liza..:))

haLyZaQiut said...

Cda - hehe...thanks cda... :D