Wednesday, August 29, 2012

~ Kos Pengangkutan Perkahwinan Jarak Jauh ~

.: SALAM :.

Salah satu isu yg akan timbul bila kahwin jarak jauh ini ialah isu PENGANGKUTAN....
Masalah akan mula timbul bila semua org mula berteka teki.

Hhhmmmmmm....

1. Adakah kos pengangkutan menghantar pengantin akan ditanggung SEPENUHNYA oleh si pengantin??
2. Adakah kos pengangkutan menghantar pengantin akan ditanggung SEPENUHNYA oleh ibu bapa si pengantin??
3. Adakah kos pengangkutan menghantar pengantin akan ditanggung SEPENUHNYA oleh saudara mara si pengantin??
4. Adakah kos pengangkutan menghantar pengantin akan ditanggung SEPENUHNYA oleh suami/isteri si pengantin??
5. Adakah kos pengangkutan menghantar pengantin akan ditanggung SEPENUHNYA oleh Sugar Daddy si pengantin??
6. Adakah pengantin pernah ambil tahu masalah yg timbul ini??
7. Adakah pengantin akan berkata "Ada aku kisah korang nak gi camana??"
8. KENDERAAN siapakah yg akan menjadi mangsa??

Masalah2 seperti itu tidak dapat dielak bg bakal2 pengantin yg mendapat jodoh org jauh termasuklah aku....serabut kepala aku memikirkannya....bg pendapat aku, isu ini mmg tidak akan menjadi masalah SEKIRANYA si pengantin mmg ada peruntukan yg besar utk meng'sponsor' A to Z segala kos yg melibatkan pengangkutan, tempat tinggal, utk semua saudara mara yg nk turut bersama2 menghantar pengantin....betul kan?? kalau ada duit, bukanlah masalah namanya....

As for me, ia mmg menjadi 1 masalah kerana family yg nk turut serta menghantar ada lah kira2 dalam 11 family..Insya Allah..Dari Yong Peng,Johor ke Seberang Jaya, Penang..emmmmm agak2 korg besar x kalau semua kos terletak atas bahu aku...?? mmg besar.... T.T



Tol 1 hala Yong Peng - Juru - RM76.10
Tol 2 hala Yong Peng - Juru - RM 152.20
Tol 2 hala x 11 family - RM1674.20
Tu baru tol.... >____<

Minyak, aku anggarkan (ni kira kasar ea)
1 hala - RM120
2 hala - RM240
2 hala x 11 family - RM 2640

So total tol + minyak = RM4314.20

See....bg korang yg mampu, mmg xde masalah...tp bg aku yg x berapa nk mampu, mmg ada masalah....tu belum tempat tinggal mereka lg (yg anggaran dalam 40 org)...... T.T

But dont worry.....jgn takut.....kita boleh bawak bincang..... :D

Jalan paling mudah dan murah ialah dengan menaiki BAS!!!! biar sedikit x selesa, tp x sepenat mereka nk drive sndiri.....kann??

So, aku dan family aku decide nak menghantar menaiki bas.....x tau lah bas apa yg dia org nak bagi....bas sekolah ke, bas persiaran ke.....

Harga bas (24jam) dari Yong Peng, Johor ke Seberang Jaya, Penang ialah RM2500....tapi x kan lah mereka nak datang, makan kat majlis, terus balik kan....kesian pulak...so aku extend lagi setengah hari supaya mereka dapat berjalan2 di Penang (Island)...sekejap pon jadila.... so kena tambah lagi extra RM300...so total RM2800....dah dapat jimat byk kan...

RM4314.20 - RM2800 = RM1514.20 (dpt jimat seribu lebih habaqhang)

Waktu perjalanan :
Jumaat, 9pm - Bas bertolak
Sabtu pagi - Sampai Penang, rehat2....tghari, ke Majlis aku.....
Sabtu petang - Rehat..
Sabtu malam - Jalan2....
Ahad pagi - Jalan2...
Ahad tgahari - balik Johor..
Total RM 2800, 2 driver....

Ok kan....??

Yang paling melegakan hati aku, apabila saudara mara aku bersetuju utk bayar half2 dgn aku....so ringanlah sikit kos yg aku tanggung....heee....sayang mereka.....lovelovelove~

Alhamdulillah, Allah sentiasa mendengar doa hamba2Nya.....mengadulah pada yg Satu ok....

Insya Allah, ada jalannya....

Jangan risau2 tauu.....kalau korg yg nak kahwin degan pasangan asal negeri jauh tu, try survey harga bas dulu ok....mana tau lebih menjimatkan....

And kalau korg nak kira harga tol, boleh click sini...http://www.plus.com.my/calculator/index.asp

Ok, tu je utk hari ini....

Dari aku yg kesejukan...

.: DAA ~~~ :.

6 comments:

Afasz said...

moga Allah permudahkan urusan liza....

bulan 12 ada kenduri sepupu, biasanya duit tol minyak kami yang tanggung sendiri n maybe penginapan jela disediakan..... :)

setiapp family lain2 cara...

Rina Hamid said...

woww byknya liza..liza kira smua eh? mcm kite kawen dlu, kalo pakcik makcik semua ikot dorang bayar sndiri..penginapan pun pihak laki sediakan homestay..so duk je kt situ..unless kalo ada pakcik makcik nak stay otel then dorg bayar sndiri..tp so far smua ditangung oleh dorang jek..huhuhu

haLyZaQiut said...

Afasz - Amin3...oohh kiranya family k.faz mengamalkan konsep

3) Adakah kos pengangkutan menghantar pengantin akan ditanggung SEPENUHNYA oleh saudara mara si pengantin??

heee...oklah cmtu...xdela si pengantin rasa terbeban sgt....bgus3...

Rina - aiihh, mestila kira rina...kang xtau pulak duit kuar g mana...haha...oohh rina pon dia org tanggung sndiri ea...kita pon boleh je nk wat cmtuu...sedara mara kita x kisah pon...tp kita sndiri yg bertegas nk tlg gak dia org...sikit pon xpela...dia org dh luangkan masa nk hntr tu pon kita dh happy sgt....hehee..

AyongAtikah Zaid said...

assalamualaikum..salam perkenalan..ayong dr yong peng jugak...hehe..sebenarnya ada niat ni..nak mntk details untuk booking bas tu boleh x? dpt orang jauh jugak..kelantan..pening jugak pikir pasal transport ni...huhu...

haLyZaQiut said...

AyongAtikah - waalaikumussalam...ooo yeke...dapat org kelantan ea...actually bus ni pakcik saya yg uruskan...tp bas ni bukan bas yong peng...bas sri gading...nk jgk ke contact dia...kalau yong peng, better try cari bas area parit yaani ke, ayer hitam ke..sebab sri gading mcm dah jauh sikit kan..

Nur Ezqy said...

RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

sms: 0122429082 (puan nor)
email: lovidoobidoo@gmail.com