Wednesday, April 18, 2012

~ Semua B2B 2012 dari Batu Pahat ~



.: SALAM :.


Lately saya tgk kat Nuffnang punya keyword ni byk pulak org search pasal hal2 berkaitan perkahwinan....pelamin moden lah, pelamin bunga besar lah, pelamin cermin lah, pelamin itulah, ini lah, kawin2 lahh and went directly to my blog....yela, sebab saya ada gak tulis sikit2 pasal bende alah ni....dah mcm blog B2B lak rasanya..... :D



So harini saya bukan nak cerita psal Nuffnang punya earning......

Tapi saya nak share experience saya sewaktu men 'survey' Butik di sekitar daerah Batu Pahat....Bear in mind, its very important to have our own BFF sebab dialah yg akan menemani kamu dan menjadi wedding consultant kamu......pergi survey dengan BFF sesungguhnya lebih bererti daripada pergi dengan En Tunang atau En Boyfie.....believe me....because what....

Its gonna take your whole day.....!!! dari pagi2 buta, sampailah ke tgh malam......please believe me....penat x terkata.....sanggupkah En Tunang melayan karenah cerewet anda....?? syabas jika dia berjaya!!!

Tapi saya, saya pergi dgn my BFF....dialah yg melayan karenah saya..... :D 
i love her so much!!


- Me and my BFF - 

Sebenarnya En Zoro kerja hari tu....kehkeh...tp saya percaya kalau saya pergi dgn En Zoro, confirm dia akan kata "Dah belum...?? Dah belum...??" :P

Ok, haritu kami sempat survey 5 bridal boutiques je...it should be 6...tp lagi 1 butik tu, 2x kami terjah, 2 kali dia tutup.....xde rezeki kot...ok, ni summary serba ringkas je, no offense please....and saya x publish gmbr kat sini sebab ada yg x allow saya amik gmbr pon...mybe sebab takut design dia org di cilok butik lain....ok, jom review!


1) Andaman Pesona E'Naldz

Bridal boutique ni kat Ayer Hitam, area tapak pasar malam berhampiran dgn sakan kot...dia shop lot, tgkat atas....Owner dia Abg Enal.....Abg Enal ni actually Wedding Planner...so butik ni more tu planner...kira dari A to Z dia org boleh uruskan...so dia akan discuss betul2 dengan pengantin dari awal plan sampai habis....very friendly, mmg dia terang 1 1....baju dia lawa2.....byk design baru...bead dia mmg heavy....sesuaila kalau korg nk pakai bju ala2 retis gituu....makeup ok2 je....harga dia boleh tahan....saya nk terang pasal harga ni mcm x boleh sebb very subjektif...rata2 butik mmg lebih kurang je harga...bayar lebih, dapat pun lebih...bayar kurang dapat pun kurang....


2) Firmah Bridal House

Bridal boutique ni kat Parit Raja.....area McD baru tuu...kat Taman U kot...and rasanya kawasan shop lot tu pun kawasan baru....Firmah ni staff dia sgt friendly jugak....dia layan baik je....baju2 mmg lawa2....sebab muda2 lagi yg keje kat sini...so pasal tu la design dia up to date....make up lawa....esp kalau yg makeup tu Daus...mmg talented....but for me, harga dia mmg boleh tahan jugaklaa....agak tinggi kalau nk compare dgn yg lain...tp mungkin sebb mereka rasa mereka deserve letak harga cmtu.....


3) Pesona Andaman Mar

K.Mar ni wife officemate my BFF.....so mmg lama kita org lepak kat sini....Bridal butik dia betul2 depan CIMB, belakang Carefour Batu Pahat..dia sebaris dengan Prima Moda BP..baju cantik, makeup bg saya, sangat gorjes....K.Mar ni make up pakai make up MAC ORI....ORIGINAL ok...noted please..... :D
sgt peramah, dia akan suggest apa yg cantik utk kita...price affordable....kat butik ni ada jual tudung bawal Aidijuma lagi.... :D highly recommended.....tp dia kata yong peng jauh sikit....lol
kalau sape yg area BP, leh g usha butik ni.....


4) Busana Mempelai

Bridal boutique ni area mana ea nk ckp....x sure sgt laa...rasanya area Simpang 5, Batu Pahat....ala, kalau dari jambatan benteng yg ada Nasi Briyani Md Shah tu, terus je lagi....sampai lepas jumpa sekolah belah kanan,traffic light,  straight lagi....haa butik tu belah kiri...dari tepi jlan dah boleh nmpk...... :D sebelah dia workshop kereta.....Baju2 dia mcm x byk sgt choice.....tp mmg murah dah makeup lawa....dulu Izan yg makeup....skrg adik dia yg makeup...tp adik dia makeup lebih kurang je mcm abg dia makeup.....


5) Twins Collection

Butik ni mmg femes d amos.....sebab baju mmg meletup...makeup mmg meletup.....baju dia mmg byk gilerrrrrr....x terkata......tp kat sini rasanya dia punya org makeup semua nyah...dalam 7-8 org gitu....mmg selalu amik yg kat hotel2, dewan2 bsr.....tp personally saya x minat cara dia entertain we all....mcm ada something wrong somewhere....tp pada sape yg x peduli, nk jugak yg meletup2, mmg recommended datang survey sini......harga dia agak....hmmm....mahal juga.....sesuaila ngan butik dia yg gah tuu.... :P butik ni kat area Bukit Pasir...shop lot sebelah Proton....


6) Seri Balqis

Butik ni kat Banang Height....my BFF pernah pergi...dia kata not bad......tp mmg xde rezeki kita org sebab dua kali kami dtg, tp hampa.....sobss3.....1st dia kata owner tgh ada majlis, so dia ngandam kat luar....second, owner dah penat, nk rehat....huhu...tp xpelaa....Pada korang yg nak usha, butik ni sbnrnya rumah...so dalam taman perumahan....ala, dia jalan nk pergi minyak beku.....sebelah hostel Politech Mara rasanya.....tp x boleh nk review harini..... :D

Kalau ada B2B dari BP yang baca post ini and nk dapatkan contact num dia org, boleh bgtau....nanti saya bg ok......sebenarnya, saya pon bukan main terjah je butik2 ni....dah search dlu, survey2 kat tenet, baru pergi......sebab butik ada byk, so nk cut cost, save time, kita pergi jela mana yg agak2 kita berkenan......tu pon, sehari suntuk dihabiskan....

Actually Yong Peng ada 2 butik......1) Stylish Bridal Image 2) Tak tau nama...tp kat Arked Mara, tingkat atas....

Semoga semua B2B Batu Pahat 2012 yang belum ada idea nk survey kat Bridal butik mana, leh dpt much info dari review saya.....and better apa2 hal pun, korang call dulu b4 dtg sebab sabtu ahad, kalau dia org ada mengandam kat luar, n x cukup staff, selalu dia org akan tutup butik dia org...so better call ok sayang2 semua.... >_____<

*Mostly semua bridal butik ni ada FB....search je ok.... :D


Ok, panjang sudah saya menaip....



.: DAA ~~~ :.

18 comments:

Saya Disini said...

padan la lama menaip...ni hasilnya..mmg berbaloi baloi

haLyZaQiut said...

Saya Disini - sharing is caring gittuu.... :P

♥M.I.Z.A♥ said...

k.liza: kat kedah xde review kee..? kalau letak link lgi best! mmg dicari-cari..hehe..k.liza survey tu kn, generally, brp $$ utk pakej and ape yg include? eh, mcm k.liza plak bridal boutique =p

haLyZaQiut said...

Miza - kedah...?? hahaha...utara belum lagi la miza...nth kat mana si Zul tu nk recommend pon akk x tau..nth2 dia pon x tau mana ada butik...hahaha...letak link utk butik ni ke...?? byknya dia org ni xde website, tp fb mostly mmg ada...search je nama butik tu, kuarlah dia....emm secara general, dalam 2.5k la utk pelamin, baju, makeup sekali....selalu kita akan tambah2 mcm meja makan, bilik tido, dan akan jadi lebih mahal laa...kalau kat dewan, normally mmg atas 3k.....

Cik FaRiZaM said...

perghhh review terbaik stakat ni...

mcm family akak, kami akan p satu family then comment la, ok ke tak bj tu...ahakssssss
-based on pengalaman time akak kite tawin....

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - ohh korg 1 family gi survey 1 1 butik ke...?? kita g ngan kawan kita dulu, kalau dh sure, baru g ngan family....sebab nnt dia org penat lak nk g tgk byk2 butik....hihi

Anonymous said...

za..andaman mar kalo leh xyah la...sbb cousin org dgn abg org da tkena dgn dia ni..ckp je lbh last ntah pape jek..ada satu lg sal image bridal za x g lg..baju2 dia pon ok gak..

haLyZaQiut said...

Anonymous - Sal Image Bridal tu katne lak...?? byk sgt la butik...x semua kita tau...org ckp Dedaun Bridal tu ok..tp kita x tau lak katne....kita email lah k....

Saya Disini said...

sila buat kt perak plak

haLyZaQiut said...

Saya Disini - alaa, k.tini la wat belah sana...kita nk baca!!! :D

pelangi chenta said...

thanx yer bagi info nie

haLyZaQiut said...

Pelangi Chenta - hee...ok, no prob dear.... :)

Anonymous said...

bleh sy dptkan contact no setiap andaman pgntin x?sy tgh mncari2 butik pgntin y sesuai heeee(fb Noranita Hussein)

haLyZaQiut said...

Anon - emm x semua butik kt ada contact num...kena selongkar balik fail2 kawin....hahhaa...yg Pesona Andaman Mar tu kita ada laa..sbb kt amik ngan dia...

Anonymous said...

boleh bg detail alamat Seri Balqis x?no fon skali..dgr kata makeupnya sgt cntek tp xtau area mne...plizzzzz

haLyZaQiut said...

Anon - Seri Balqis ni dia bukann kedai, dia kat Taman Perumahan, rumah org...tp dia ada banner kecik kat luar...saya x sure lah alamat dia sbb haritu pun berpusing2 cari....plus, x dpt pon masuk, sebab owner xde...dia kat dalam Taman Banang Height...area nk g Minyak Beku, kalau belok kanan tu ada hostel KPTM, taman tu belah kiri...

MizzTina said...

salam..nk contact number Pesona Andaman Mar boleh x? emel kt sy ye, mistinabuiman@yahoo.com

haLyZaQiut said...

MizzTina - boleh2, ok nnt saya emel k.... :)