Thursday, April 5, 2012

~ My Official Photographer ~


.: SALAM :.

Harini aku saje nk citer pasal my OP (Official Photographer)..
Sebab ada org tanya, Johor kenal x mana2 wedding photog yg ok, yg affordable...
Atau lebih tepat nya, kat Batu Pahat ada x yg aku boleh rekemen....
Ada x kabel2 boleh dapat murah....
Yang snap boleh jadi mcm artis gittuu....
Yang editing ala2 kevavo.....

Majlis aku di Johor, majlis future husband di Penang, aku kerja di Selangor...
So korang agak2 aku amik OP dari mana....
Emm sebenarnya aku byk google pasal Johor photographer ni...
Ramai gak aku dah deal, mintak quotation....ramai yg baik2, yg bg advice kat aku...
Tapi photographer dari Johor ni, especially dari JB, mmg mahal.....
Kira standard KL laa....
Kalau yg dari BP, aku  x sure sgt...maybe ada yg mahal, ada yg murah rasanya....

Kepada sesiapa yg bakal mendirikan rumah tangga tu, aku suggestkan, korang try la survey dulu...
Bila survey, korang boleh compare mcm2 sgt...
Dari segi kualiti gmbr, harga, dan yang paling penting, cmne dia treat korg, dia entertain korang...ok ke x...
Sebab kalau dari awal dia org mcm dh sombong ngan korang, cmne korang nk pose manja2 elok2 depan dia nnt..... >_____<

And aku ni bakal pengantin budget, so bila aku kata cmtu, faham2 lah aku nye budget cmne....kalau budget aku bsr, xde la aku susah2 nk g survey 1 1, baik aku amik je terus....Ministry Of Moment ke, Orange Photography ke, Pretty Peektures ke.....so pasal ukur baju kat badan sndiri la terpaksa byk kena wat survey ni....lol

Aku xde la nk suggest mana2 photographer sebab aku pon google je....kang kalau aku suggest, x menepati citarasa korang lak....kalau andaman, boleh la aku suggest sebb tu survey depan mata....(ok, tu cerita lain)...


Majlis di Johor, aku amik OP dari KL :

- Codain
- boleh search jugak kat FB..
- kawan osmet aku....classmate mimah...tp kebetulan aku jumpa codain time aku g wedding member haritu kat Perak....sila baca di sini...
- dulu dia part time, skrg maybe dh full time...
- aku amik dia sebab aku leh kautim harga baik ngan dia...adakah sebab aku kawan mimah...??lol
- aku amik Photo + Video...
- and aku rasa ni harga paling aku mampu milik selama aku survey ni...
- tp dia mmg caj transport + accommodation laa...jadi mahal sikit...
- aku ckp awal2, video mmg mahal....dalam 2.5k 1 video tu kira standard price...tp aku de gak jumpa dalam 2.3k....tula, korang kena byk survey....
- aku rasa codain nye gmbr sejuk mata memandang...
- selalu OP ni b4 majlis dia akan duduk ngan korg, discuss...cmne theme korg nak utk editing, nk vantage ke, nk contrast ke, nk classic ke, ada la term2 dia org pakai...aku pon x tau sgt...
- kalau korg ada wat video, biasa dia org akan dtg 1 team...yela, mana nk menang tgn kalau sorg 2 je yg shoot...
- aku harap kami dpt berkerjasama dgn baik nnt....


Majlis di Penang, aku amik yg based utara...Kulim mari.... :D

- Amir Alias
- boleh search jugak kat FB..
- dia ni cover gak sampai KL..
- dia ni selalu update gmbr2 dia shoot kat FB..
- aku rasa gmbr2 dia sgt lawa...
- highly recommended...
- ni aku amik photography je...
- x sampai 1k aku bayar...murah kan..
- ni pun aku harap kami dapat berkerjasama dgn baik...



Semua org nk diri dia kelihatan cantik time hari bersejarah dia.....
Makanya, kenalah ada usaha sikit ke arah itu.....
Biar cantik, tp murah...boleh..??
Konsep bakal pengantin budget mcm aku....
keh keh...



Semoga korang pun berjumpa dgn OP korang yg vogidevas ok....!!!



.: DAA ~~~ :.


9 comments:

Saya Disini said...

pnjngnye..xdan nk bc..xpe lah..nnti tngk gmbo je la..cpt sikit habis

haLyZaQiut said...

Saya Disini - hahaha...tgk gmbr berjanggut la tunggu... :D

Anonymous said...

xsabar nk gie kenduri kak lija..hehe..

haLyZaQiut said...

Anon - errkk...ada plak cmtuu...akk ni budget kecik je ika, ciput...nnt time ika kawin, lagi akk x sabar nk g...hehhe...

Cik FaRiZaM said...

jom kite tgk apa kata survey !!!!

♥M.I.Z.A♥ said...

wahh..wahh...~ nk pegi dwe2 kenduri bole? kihkih..batu pahat dekat kmpung, penang dekat hometown kedah..=p mesti berdebar2 kn..hihi

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - survey tauuu, jgn x surveyyy....tagline harini.... :D

Miza - hahaha...mestilah boleh....sape kenal dua2, kena dtg 2 2 belah...kih3...berdebar2 tu x la sgt, lebih kepada berdebar2 kepala otak memikirkan duit....hahha...

codain said...

excited benor nak kawen ni. haha.

haLyZaQiut said...

Codain - manade laa....ni nk tekankan pengantin yg ada budget ciput mmg cmni.....hahhaha...