Friday, December 16, 2011

~ Sharing is Caring ~


.: SALAM :. 




Saya x pernah rasanya share bende ni kepada public.. 
Sebab ada some part dalam hidup sy yg saya become very secretive... 
Tapi harini saya rasa mcm nk share ngan korg.... 


Bukan niat apa pun... Saje je.... 
X perlu fikir lebih2, x perlu fikir dalam2.... 


Saya sebnrnya ada masalah tulang belakang... 
Cukup saya beritahu sampai itu... 
Apa nama penyakitnya, tidak perlu la saya kongsikan... 


Saya pon x tahu...sebab masalah ni bukan dari lahir... 
Bende ni hanya dpt dikesan masa saya Form 2 kalau x silap... 
Hanya family dan rakan2 rapat je yg tau... 


Dr kata nk operate boleh, x nak operate pon boleh... 
Tapi bila x undergo operation, ada la bende2 yg terbatas utk sy... 


So finally saya decide saya TAK MAHU wat operation... 
Hmmm....pelikkan saya.. 


Dulu saya takut, adakah bakal suami saya boleh menerima perkabaran ini... 
Yela, x semua org boleh terima org kurg sempurna.... 


Mcm2 dalam kepala otk saya fikir... 
Tapi kadang2 Tuhan tu lebih mengetahui.... 
Setiap dugaan, setiap kesakitan...tu maknanya Allah nk uji kita, Allah sayang kat kita... 


Be positive in all ways.... Kalau kita fikir negative, nnt hati pon x tenteram... 


Tp sy kadang2 malas nk fikir lebih2... 
Kalau boleh, saya nk jalani hidup ni dgn semaksima mungkin... 




Ya Allah, mudah2an saya akan sentiasa sihat dan sentiasa dapat menikmati hidup dengan gembira... 


Dan mudah2an saya akan dapat merasai sepertimana apa yg org lain rasa dalam kehidupan mereka... 


Amin.... 


(apsal lak sebak ni....aihhh..ni yg malas nk tulis touching2 ni....huw3)






.: DAA ~~~ :.



13 comments:

eiffel said...

owh, baru saia tahu.
apakah itu yg menyebabkan anda nmpk rendah?kwn saia ada gk penyakit tulang blkg ne.tp dia siap masok besi.tulang blkg dia pnjg dn da senget/lari.so tu yg kena masok besi smua.jd, dia nmpk katik.klo ikotkan mgkin dia lg tggi dr saia

haLyZaQiut said...

Eiffel - emm mungkin jugak alpi...mungkin juga saya sebenarnya lebih tinggi dari kamu.... :P

fndrocka said...

aku dah lama tahu

Anonymous said...

Kesabaran sangat penting dik, yang penting kekuatan iman. Saya adik kena bersabar dan bertanya doktor pakar adakah sakit itu serius atau tidak. Sekira oprt itu akan membuatkan adik sihat buatlah. Tapi cubalah ikhtiar cara yang terbaik sebelum oprt. Bila dah oprt byk yang terputus..malah rerabut darah lagilah susah untuk kembali pulih. Ini pengalaman keluarga saya.Sekrang ni tidak begitu sihat sentiasa berbekalkan ubat utk kekuatan. Janganlah difikirkan soal jodoh atau siapa yang mengerti...yang peting kesihatan adik.

_@ZULHAIRY@_ said...

Jgn risau, bakal suami anda mengerti dan tahu serta menerima kamu lebih dari yg kamu tahu... Kan? :-)

haLyZaQiut said...

Fndrocka - hmm...tu maknanya ko tergolong dalam rakan rapat aku...suka x?? :P

Anonymous - terima kasih utk nasihat anda...anda ada pengalaman dalam keluarga ke..?? hmm doc kata kalau saya x operate pon ok...xde la side effects yg terlalu merbahaya sgt...sebab kalau operate pon, mmg berisiko juga...kira 2 2 ada pro n cons laa....tula, saya selalu fikir +ve je, sebab saya jenis x suka nk fikir lama2...hehe...thanks once again.... :)

Zulhairy - heeeeee...........betul3.... (^________*)

Anonymous said...

sebak jugak bace. erm, jgn risau3 ea. cayang kak lija..emmuahh3 =p

Anonymous said...

Taniah...adik memiliki seorang teman lelaki yang sanggup menjaga dan memberi perhatian sepenuhnya. Harapan saya sebagai akak...kepada adik2 teman adik kena bersemangat sgt hebat dan sanggup berpuasa segalanya bila tiba masanya. Cadangan saya adik mulai sekrang kena sgt berhati2 dalam melaksanakan tugas dan aktiviti harian. Jangan tersilap langkah ...Ini lah pengalam yang akak tanggung. Pertama dan Utama tolong jgn angkat berat2..jangan jatuh..so semua kena diberitahu agar mereka faham.

haLyZaQiut said...

Anonymous - hee...jgn sebak2...hidup kan hanya skali....kita Enjoy!!! :D

Anonymous - terima kasih... :) saya kurang jelas di sini...kena berpuasa bila tiba masanya...?? kenapa ye kak..? yup, Doc mmg advise yang saya x boleh angkat brg yg terlampau berat..tp I'm not so sure yang sakit akk sama ke x ngan saya...kalau x keberatan, boleh saya tau akk sakit apa...? Thanks once again atas nasihat akk... :)

Cik FaRiZaM said...

baca komen di sini...liza sila puasa.... :D

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - errkkk.....puasa lah ni....

Anonymous said...

akak rasa itu semua trlalu peribadi...dik, kalu boleh diruang yg lebih peribadi. akak telah lalu oprt tulang belakang L3,L4,L5 tulang belakang. Sememangnya doktor akan memberi kita cadangan begitu tapi kita makin hari makin tua dik setelah umur 32th ya..nya semakin teruk dan baru doktor beri kata dua xbuat xapa tapi kalu jatuh anda akan lumpuh. so my hubby sponsor 44k buat oprt. Dan berkorban menjaga saya sehingga sekarang....tapi....terlalu byk dugaannya dik.sgt hebatttt....tapi kena kuat juga.Puasa!!!...ermmm..xfaham ya...tak apalah dik satu hari adik akan faham.

haLyZaQiut said...
This comment has been removed by the author.