Tuesday, September 27, 2011

~ Mee Kuah Mimah ~


.: SALAM :.

Disebabkan en Zoro demam teruk seminggu, baru nmpk batang hidung aku kat rmh time weekend....ehhh???

Hari sabtu haritu, osmet aku Mimah ada wat pot luck utk bebudak sek men dia.....maka aku pon tumpangla sekali...yela, x kuar g mana2.....tlg2 la apa yg patut.....kira motifnya semua kawan mimah yg nak hadir kena membawa 1 juadah la kan, dah nama pot luck....

So, mimah as tuan rmh plan nk masak mee kuah.....serius aku ckp mmg sodap betul mee kuah mimah.....layan kan jela gmbr2 yg aku sempat snap....tp xde gmbr org....hhuu....



Ni antara kuih muih yg mimah bawak dari kg.....mcm2 ada......


Ni pagi lg, berselerak lg meja.....koh3....


Ni antara bahan yg kena masukkan dalam mee kuah...nnt aku bgtau resipi dia cmne ok....aku pon dh menuntut gak..... :D


Ni keledek yg telah di blend kan...........utk memekatkan kuah....kalau nk manis, pakai keledek kuning....


Ni bahan2 lain....ada fishball, ada tahu, dll....


Nak pedas...?? mestila kena blend cili kering.....


Ok, dh siap pacak kan jug air yg bsr ni....huhu....


Proses mengacau kuah bermula.....


Kacau2.....besarkan periuk tuu.....


Ok, ni bahan2 yg nak dimakan bersama mee....


Taraaa.............pedas tauuuu mimah masak.....




Ok, dah siap kemas sikit....


Jemput2 makan........... :D


Ni kek caramel.....kakak mimah yg buat....sedap giler...kalau makan sejuk2, mcm makan eskrem....huhu.........sape nk order, blh bgtau ya..... :D


Jemput makan semua....dah siap dah........

Ok, skrg meh aku share rahsia wat mee kuah ni k.....

1. Utk kuah yg pekat, rebus daging dan rebus kulit udang yg telah dikopek.....
Utk kulit udang, bila dah empuk direbus tu, blend kan kulit udang tuu....isi udang boleh dicelur dan dimakan kemudian....
2. Rebus keledek, dan bila dh lembut, blend kan keledek tuu...
3. Blend bawang merah, bwg putih, belacan, cili kering....
4. Then, tumis bawang ngan cili td, masukkan sos cili, tomato, sos tiram....sampai dia masak, pastu masukkan air rebusang daging td ngan kulit udang yg telah dikisar.jgn lupa air keledek yg telah diblend tauu...kacau2...
5. Pastu masukkan daging yg telah dihiris2 td, fishball, semua la kalau nk masukkan apa2, gula, garam....masak sampai rasa dia sedap...hahaha...
6. Utk sedapkan, celurla sawi, toge, goreng tahu, dan lain2......

Taraaa..........senang kan.......

.: DAA ~~~ :.


8 comments:

hEarTLeSs said...

ha tu yg kek karamel kte konpius hehe sbb slalu buat puding karamel xde lapisan kek tu haha cmne ltk kek + karamel tak pecah ke?

haLyZaQiut said...

Heartless - emm haritu mimah kata, pas wat caramel tu, letak je atas kek yg belum dibakar, pastu bakar...dia x akan bercampur....x taula betul ke x...

hEarTLeSs said...

oooo ps2 masuk peti ais ke x? eeee mintakkan mimah resepinyer cm nk wat jer...EH rumah xde oven plak haha balik kg la baru buat

haLyZaQiut said...

Heartless - haah masuk dlm ice box...mim x sure la tau ke x...tp kakak mimah amik resipi ni dari blog 'Mat Gebu Blog'... :D

hEarTLeSs said...

ahahaaha gebussss ok tq

haLyZaQiut said...

Heartless - hehehe....pas masak, jadi gebu gebas... :P

Fara said...

liza..bape rgt kek tu?leh wat delivery x?ade leh deco2 x ats tu?huk2..

haLyZaQiut said...

Fara - harga maybe dalam Rm35++ la...delivery..?? hahaha...x tau la pulak kita...xde rasanya....deco pon x tau....hehhehe...