Monday, July 4, 2011

~ Kejelitaan Hak Milik Semua ~


.: SALAM :.

"Sabun di bilik mandi sabun....." sabun sabun sabun.....

Ok, apa yg aku merepek ni.....harini aku nk citer 1 rahsia.....rahsia yg x brp nk rahsia sgt la....tp yg penting aku nk korg tau yg aku bukan nk wat iklan komersial atau iklan2 promote....aku xde dapat bayaran pape pon....ni saje je aku nk citer....

Dlu masa aku sekolah, aku sgt aktif berkawad & bercamping, aku start camping masa aku darjah 3 kat Gunung Pulai, Pontian....ingat lagi masa tu camping PRS.....x tau apa PRS....Pembimbing Rakan Sebaya...aku darjah 3 nk soh bimbing rakan sebaya....?? biar betul.....oleh sebab aku sgt lasak, aku mmg x takut matahari....yela, bygkan la kalau masuk pertandingan kawad kaki, brp lama kita kena praktis....brp lama kita kena berpanas....

So, muka aku mmg hitam berkilat2.....lagi 1, muka aku ni sgt cepat surn burn, pastu bila dh hitam, mmg makan 2 3 tahun baru nak baik...tp masa tu mmg x recover la sebab setiap tahun aku berpanas.....maklumla pengakap, pastu kadet polis...bila aku tgk balik gmbr, rasa klako lak....mak aii kemain rentung lagi muka aku... :D


pastu x lama aku pakaila whitening , olay aku pakai, fair n lovely aku pakai.....lama2 ok la, recover la jgk....tp bukan tu yg aku nk citer....aku nk citer pasal sabun.....haritu, aku ada terbaca kat blog k.mira pasal sabun beras yg dia pakai.....aku baca2, mcm best lak....aku pon try la order 5 dlu....(wow, try pun dah 5)

sabun ni mmg wangi la (series wangi, mcm bau bunga rampai), pastu texture dia lembut, berbuih, best la pakai....mmg nmpk la dia diperbuat drpd beras sebab kita leh nmpk dekat sabun tu kulit2 padi.....kita mmg sedia maklum kan yang air beras sangat bagus utk kulit.. so sama je fungsi dia klau kita pakai sabun ni, dgn kt pakai air basuhan beras tuu....cuma yg ni dia wat dalam bentuk sabun....harga pon murah.....Rm 4.50 jer....



sabun ni sbnrnya k.mira (junior aku) bli kat klntn....sabun ni dari siam...nmpk x tulisan siam tuu..(oo patutla org siam kulit dia cantik2)....huhu....


**********************************************************


Aku baru je pakai....ada la dlm sebulan kot.....yg aku nk citer kat cni, klako la pulop nk citer....



Kes 1 : "Eh licin nye kulit lyza ni......ni sebab lyza pakai sabun beras yg lyza ckp tu ke???"

(eh aku baru je pakai, x kan la dh meninggalkan kesan lak)

Kes 2 : Aku baru balik dari KL, sampai jhr, makan2 terus g rmh pakcik aku....sepupu aku tunang sabtu lepas....so jumaat malam tu kami dh lepak rmh dia la......dgn muka aku yg kepenatan berminyak2.....ada 2 budak perempuan ni tego aku...aku x kenal pon sape...tp sblm tu, dia dh tenung aku lama2....

"Kak, muka akk ni putih nya.....cantik sgt.....akk x pernah kluar rmh ea??? berseri2 lak tuu....series kak...."

(eh apakejadahnya aku x pernah kluar rmh.....aku pelik ngn dak2 tuu....rabun ke apa....ni sape yg nk tunang ni?? aku lak berseri2.....eh??)






Ttiba aku terfikir, x kan sebab aku pakai sabun beras....??? hoohoho.....lawak betul la......

*Dulu masa aku habis pertandingan kawad, x ingat form brp....ayah aku pernah tanya cmni "Eh lyza ni pakai topeng ke....?? apsal hitam sgt muka.....???" T.T

kalau korg nk try sabun ni, try la.....tp maybe ada yg x serasi.....tgk jenis kulit gak kot.....tp so far yg aku dgr dari kawan2 aku, sume menyukainya......sbb :

- leh hilangkan parut.
- leh hilangkan jerawat.
- leh putihkan muka secara semula jadi...xdela nmpk mcm kulit muka terhakis...




byk rahsia alam semulajadi yg sgt bagus utk kita.....meh kita selongkar........hehhe....


.: DAA ~~~ :.



22 comments:

l@dylily said...

oh liza rania, kiter baru tgh berkire2 nak beli sabun beras nih.. huhu~..
nmpk gaye nyer kene la beli T__T

haLyZaQiut said...

LAdylily - yeke, brand yg sama ke cik ladylily....?? try la beli, kot2 elok kat muka awk...

mia mira said...

thanks liza....kire ok la sesuai dengan kulit muka liza...

Fara said...

camne nk beli cik halyza?wahahaha...(*ade gaye terpengaruh) hahaha...:P

l@dylily said...

korang beli kat mana?

kite beli kat sini

http://cikgulangsingjm5.blogspot.com/

haLyZaQiut said...

Mia Mira - haah, ok sgt so rasa nk share dgn org...hehhe...

Fara - cmne cara nk beli, meh naik atas kita bincang....hahhaa...ni amik sabun kome ni kat cni...

Ladylily - oo, awk beli kat ctu ke kin...?? tp x taula sabun yg sama ngan kita pakai ke x...sebab ada mcm2 brand...kita beli ngan k.mira...

l@dylily said...

sama.. sbb da tgk gambo sama jer ^^

haLyZaQiut said...

Ladylily - haah, kita pon dh tgk gmbr..mmg sama...ha ok la tuu...harga lebih kurg...susah tau nk cari yg murah...ada yg jual 1 sabun rm10...

Fara said...

naik ats mane seyh?T_T

haLyZaQiut said...

Fara - hahahhahahhaha (aduh, nk gelak goling2 jap)....kita ingat si frh opismate kita....sorry2....rupanya awk nanaindhouse....kita beli kat k.mira...kalau nk beli online pon boleh, g kat link yg ekin bg tuu...harganya sama jer....sorry3....hahahhahaha

l@dylily said...

aah laaaaaaaaa nanaindahouse ghupernyerrr.. muaahaha~

tertipu mak.. auuw~

haLyZaQiut said...

Ladylily - tula pasal....x budget langsung si nananurgaya ni...(eh mcm2 nya nama dia)....hahahaha....

Fara said...

waahahahaha...nk beli gakkk...1 bape sen??haha..

haLyZaQiut said...

Fara - murah je...RM4.50 je ha...ada tulih kat atas tuu.... :P

Cik FaRiZaM said...

sabun di bilik mandiiiiiiiii .........sabunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn =_+*

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - hahaha, taula beli sedozen, jgn ditelan lak sabun tu...buat lauk ke apa...ahahhaa...

Fara said...

kikin: add la blog baru saye...:P

liza: ade post charge x?sy btol2 mau try ni...wee~

haLyZaQiut said...

Fara - kat link yg kikin bg tu, postage dia sedozen : RM55...ha ok la tuu....ce try ce try...pasni nana lak tulis kat blog...

l@dylily said...

manabelog baru fara nanaindahouse? ^^

haLyZaQiut said...

Ladylily - cer klik kat nama fara tuu....ce klik ce klik...

Fara said...

sedozen??? oo em jiii!!!mau buat kilang sabun ka? sabun..sabun...ooo..sabun...kih3!!!

haLyZaQiut said...

Fara - ce tanya kalau x nak sedozen boleh x....nk selori ke...hahahha...