Wednesday, March 9, 2011

~ Skim Beli Rumah ~


.: SALAM :.

Tadi boring, belek2 blog org.....tiba2 terbaca lak kat cni pasal Skim Rumah Pertamaku yang baru dilancarkan semalam oleh PM kita....aku xde lak terbaca desas desus skim ni before this...tau2 je Skim ni dah launching dah...tp sepintas yg aku baca, mmg amat menarik la...byk mmbantu golongan2 muda yg baru nk bertapak mcm aku ni....antara yg boleh aku review :

1) Untuk golongan yg berpendapatan bawah 3k...(aku la tu)
2) Belum ada kediaman sndiri (aku jgk)
3) Kemudahan pinjaman 100% ( x fhm sgt)
3) Tiada deposit 10% (woww, x payah deposit)
4) 35 tahun ke bawah (aku baru 18...errkkk)
5) Rumah yg ditawarkan harganya 100k - 220k (okla tu, yang sedang2)

So aku rasa pada sesiapa yg baru kawin ke, atau muda2 nk ada prop sndiri ke, mmg Skim ni byk mmbantu la....aku rasa kerajaan wat sebab nk tolong golongan2 muda yg belum ada pendapatan mantap sgt....yela, keje bru brp tahun, so gaji pon paham2 jela kan....

aku rasa satu perkara yang bagus.....yang boleh dibincangkan dgn en zoro (padahal dia dh tanya dh pagi2 tadi.....)

So bende ni sbnrnya long term nya planning...masa skrg kita x nmpk sgt advantage dia....bila dh nk berkeluarga semua, baru lah terfikir....time tu, harga rumah pon dh melambung2.....duit pon dh byk habis..


*ayah kawn aku ada bli rmh kat Bandar Bukit Mahkota 3 years ago, rmh tu berharga 700k....after 3 years, harga dia skrg dalam 1.3 juta....korg bayang jela cmne kenaikan harga rumah skrg.....tu pon kira Bukit Mahkota baru nak naik....xde apa sgt...cuba bayangkan kenaikan harga rumah kat kawasan2 yg wanted, yg hot spot.....x____x

till then...........

Dari aku yang tetiba risau..........

.: DAA ~~~ :.


9 comments:

naceka said...

kemudahan pinjaman 100% tu, maknanya tak de downpayment la maknanya...
full loan dalam bahasa jawa..

rumah yg dibolehkan utk skim ni, 100k-220k ..
cube ko carik rumah cemana rege camni?
klau ade pon kat semenyih...rawang...
semua ujung2 bandar...tak strategik..

umah kat pj,bangi,bandar2 pesat...tak de nye dpt rege gitu...
hahaha!!!!

eiffel said...

naceka ::eh yeke?umh kt kaw umh aku tuh...dlm 200k jerk kot

pe agi lija, jom ler kita sesama apply dan berjiran..hikhikhik

eiffel said...

luasnyer aku xbape ingt, tp muat lar klo aku nk letak sofa L + 3 + 1 dan sgt sesuai tgk tv LCD42inch, ada ruang tok letak 3pc, dan meja makan tok 8org...dan gak 2peti sejuk setinggi aku!

agak2, sempit x?

dan jugak ada 4bilik tdo 3bilik air..~

haLyZaQiut said...

Katy - ishh...xdela...ada lagi rmh cmtu...tu rmh sewa kat s.alam tu apartment, bawah 200k....kalau rmh teres maybe susah cikit la...kena pandai2 carik...PJ rmh mmg mahal la beb...no doubt la...

Alfi - haah, cer citer rmh alfi kat mana...kat cheras kan...?? tempat sesak mesak tu...ooo, patutla rmai org kat area ctu, murah ckit gamaknya....tu bukan pinggir bandar tu cheras....hee...

Fathiha Zainal said...

Rumah byk x laku sbb xde org nk beli. Sbb tu ade skim cmtu. Huhu.. Lariiii~~~

Ayh sy ckp.. Apa2 skim yg dorg buat, bukan nk tlg rkyat sgt, tp nk tolong 'geng2' dorg jgk. Untung depa jugak.

Aduh! Statement~~ ;p

haLyZaQiut said...

Fathiha - hahaha....betol gak tuu...kdg2 bnde cmni politik jadi tulang blkg....tp kalau kat bandar besar cmni, x tau pulak ada rumah yg x laku...sebab rasanya kat ceruk2 pon org rembat gak sebab harga murah sikit...apalah sgt kalau travel seremban - kl...sanggup tuu...kuala selangor - kl pon redah....

layankan jela skim ni...ada gak benefit kat kita..... :D

Cik FaRiZaM said...

nak eli umah gak.tp kat area bangi smua mahal2.....area KJ pon lg la....uwaaaaaa

Cik FaRiZaM said...

nak eli umah gak.tp kat area bangi smua mahal2.....area KJ pon lg la....uwaaaaaa

haLyZaQiut said...

Cik Farizam - emm tula pasal...kalau 200k tu rumah bawah x dapek la...kene pandai carik.huuu...