Friday, April 23, 2010

~ Sepintas Lalu...... ~



.: SALAM :.

allo.....1st thing 1st, nk ckp gak yg aku rasa mcm dh lama giler x update blog..tulis post pnjang2...ala2 feveret aku kan nak menaip mcm buat esei....update pon lately msti pendek2 jer...so, harini biarkan aku nk menaip sesuka hati aku selama mana aku rasa nk menaip...sampai lenguh ke tercabut jari ke apa...tanpa mnggunakan backspace...hhuu....

kalau org dh lama x update blog, mstila slalu org kata sebab bz kan......so sama jgk ngan aku....dis month n last month aku rasa mmg tough giler utk aku......kerje berlambak.....byk perkara yg hapen in sudden...terkejar ke sana ke mari....meeting x benti2.....byk bnde nk kena fkir...sampai slalu time tido mmpi pasal kerje gak........aarghhh.....stress sgt.....tp kdg2 aku ni x suka fkir dalam2 sgt.....go wit the flow je....apa nk jadi, jadila....kerje x siap, balik gak rmh....sesuka hati aku...hhuu...

tp biasalah......dalam kita merasa kepayahan dalam hidup ni, kita sbnrnya x sedar, ada hikmahnya slalu......cuma antara kita nk fkir balik atau x jer.....Allhamdulillah, kdg2 bnde2 kecik yg berlaku, ada gak aku fikir, mungkin ini agaknya reward yg Allah nk bg kalau aku terus bersabar dgn dugaannya....so biasalah.....hidup ada hitam ada putih.....pape pon yg berlaku, kita boleh ngadu kat Allah...sebab DIA lah yg paling paham kita...sekilas kita berdetik, DIA dah tahu apa yg kita fikirkan......lagipon aku slalu fikir, mungkin sbb aku kuat la Allah nk uji....kalau aku x kuat, Allah x kan bg aku dugaan mcm mana yg aku alami......

emm apa ea yg aku nk update....papa msih sakit lagi.....x blh gerak byk2 sgt.....tp papa still berubat + makan ubat x bnti2 gak.....emm...haritu aku cek KPLI, x dapat pon....ni dh second time or third time kot aku mohon.......tp maybe xde rezki lagi...or myb rezki aku mmg xde kat ctuu...aku ada intvw bulan ni....utk fasi school net....tp x pergi..sebab kerja aku kat ofis byk giler time tuu....proj yg aku in charge dh nak sampai ke last stage....hope sume akn berjalan dgn lancar....terima kasih x terhingga utk semua org yg byk membantuu....kalau x de dia org sume, x taulah apa nk jadi ngan aku nth......kerja daily, stil berjalan mcm biasa....kdg2 banyak, kdg2 x byk....arif tgh exam skrg....final exam utk 1st sem....gud luck to him.....ibu sihat2 saje.....last week aku balik rmh jhr scara suprise sbnrnya.....x sangka lak papa sakit....nsb baik la aku balik.....terkejut ibu tgk aku dh terpacak kat depan rmh.....aku tgk ibu seronok sgt.....heee....ha...achik spin meninggal last week......Innalillah...terkejut aku...dhla aku baru tgk dia nyanyi kat TV2 ke TV1 nth....live....skali balik dari RTM tu dia accident.....emm...skjpnya org pergi sekelip mata......kalau dh ajal, x kan awal sesaat, x kan lewat sesaat pon.....hmmm....

kdg2 aku x caya lak umur aku dh 24 dis year.....kejap je masa berlalu.....byk gak yg aku blajar dalam hidup ni.....sejak berkerja.......sejak cuba berdiri atas kaki sndiri.....sume kena wat sndiri......sume kena susun sndiri.....aku rasa mcm aku kecik lagi...tp umur dh byk....errkk....kawan2 pon ramai yg dh kawin.....aku......?? emmm,x tau la bila......ada jodoh, insya Allah.....hhu..tp aku rasa lmbt lagi....byk bnde la aku xde kalau nk kawin....especially tang duit laa...adehh....byk sgt komitmen dalam hidup aku ni yg aku kena fikirkan slain dari kawin......myb sampai 1 masa nnt, aku kawin laa....tp not now.....aku kena fokus kat family dulu.......sbb they come first.....

emm.......pasal personal life, so far so good......Alhamdulillah xde apa yg nk diluahkan sgt...hidup berjalan seperti biasa, ditemani kawan2 yg baik, family yg supportive, BF yg sgt memahami.....errkkk....(slalu bercekau gak)...hahaha....nsb jauh, kalau x dah tarik2 rambut dahh....huu...alah, biasala...gaduh2 baru best kan B.......=p esk mahu pergi jumpa dia....seronok2.....rasa lama giler x jumpa.....(gatai lak)...hope aku selamat sampai kat perlis nun jauh di sinun....ngan ziha sekali....hee....=)

tetiba aku nk ckp gak, bulan ni mana pergi nth duit aku......arghhh.....slalu tertanya2 begituu....cmne la nk saving ni.....asal plan je msti x mnjadi.....ada je tiap bulan yg duit tu kuar dgn tidak dirancang dan tidak disangka2.....@_@ mencik tol laa....kalau aku terus kuarkan duit dari gaji nk wat saving and masukkan kat bank lain, bahaya pulak.....yela kot2 ada emergency case ke, mana aku nk korek duit tetiba......huhhh.....mcm mana nth......xpela, aku simpan rm10 je la sebulan..hahaha....

oklah, kang aku ni meraban nth ke mana2 lak karang.....hbs citer2 dalam kain sume nk dibawak kluar....T.T

alrite, till then....

Dari aku yang kekenyangan makan nasi lemak + nasi goreng......

.: DAA ~~~ :.

7 comments:

Zulhairy said...

HAhahaha...RM 10 ea....BAguih3...Kih3....

l@dylily said...

ade la jugak simpn even rm10 sebulan.. huhu~

haLyZaQiut said...

Zulhairy - wahhh.....bgus ker...?? teruja la cmni nk simpan duit...kah3...(jahat ea kamu)

Ladylily - haha,tau xpe kan kin...boleh la dari xde...tp kalau tetiba nk pakai duit, bayar insurans ke, service kete ke...amik ko...hahah...

fndrocka said...

tak cukup pnjg lagi ni..

nak check mana mana kplspm/kpli?

haLyZaQiut said...

Fnd - Yela...kalau aku type blog time aku tgh tgk tv ke, mesti lagi pjg, ni time tgh wat kje, limited sikit...heheh...=p

*ok, nnt aku call ko...

fndrocka said...

adik aku pun tak dpt kplspm

haLyZaQiut said...

Fndrocka - yeke, xpela...soh dia try next time k...blm ada rezki kot...jgn mngalah...yah3 =)