Wednesday, November 11, 2009

~ Rumah Rendah VS Rumah Tinggi ~

.: SALAM :.

VS


aduuhh....dlm delima nya aku makan buah delima...(-_-!)


pening la kepala otak aku skrg ni....tp masih boleh dikawal lagi la...blom rasa2 mcm nk terjun bangunan ke lompat pagar ke apa....


xde, ceritanya begini....aku skrg ni menetap kat s.alam (walaupon alamat subang jaya)...tp rmh aku berkedudukan jelas di area s.alam....and jenis rmh, rmh tinggi...berkongsi bumbung beramai2...(kami mmg tidak berpuas hati dengan pentadbiran dan pengurusan apartment ini)


tp aku kerja di kelana jaya.....so, journey sehala ada la dlm 13-14 km...jauh ke x, bg aku dekat jela sbb dah hari2....cuma kalau jem jela aku rasa mcm nk hangin skit...kalau x jem, 10 minit pon dh sampai dah....


so, xde la bermasalah sgt...myk sminggu utk g balik kerja tu pon ada la dlm rm30++ ke...tol pon ada sebagai penyedap jalan...huhhu


skrg ni lak, member aku mim (selaku hosmet + turut kerja di k.jaya) telah mndapat kan 1 rmh sewa kat KJ ni....jenis rmh, bumbung masing2....sewa rmh sama je mcm rmh sewa aku yg kat s.alam...untung giler la kot sbb rmh kat area KJ sgt mahal hoccaayy....flat saja pon rm1000++...ni kira untung la rmh teres 3 bilik below than rm1000...(tapi teres lebih terdedah kpd bahaya kerana tiada pak guard...haha)....


aku xde masalah pape pon....cuma nya keadaan skrg, terpksa mengangkut hosmet lama atau kah jika mereka tidak mahu, terpksa mncari hosmet baru...(oh, plg malas nk wat yg ini)...jumpa mcm2 ragam org karang...


tp cam sian lak kat mereka...mereka yg dimaksudkan ini adalah osmate lama ku laa...jika mereka mngikut kami (aku & mim) berpindah ke KJ, mereka pula la yg jauh sedikit utk ke tmpt kerja...kerana mereka bekerja di area rmh sewa ku skrg (s.alam) ni....kira kalau rmh kat KJ ni, aku ngan mim la pulak yg dekat.....hmmm...nthla...pening kepala...msti mereka pon sbnrnya berbelah bagi berdarab campur....(-_-)


x taula korg faham ke x...aku nk citer pon aku dh pening...xpela, wat2 paham jela...


sbnrnya ada 2 condition yg memeningkan....


1) Jika osmate2 ku tidak mahu mengikut kami berpindah ke KJ, aku ngan mimah terpksa mncari osmate baru dan mereka juga terpksa mencari osmate baru utk menggantikan kami yg berpindah....(ssh sbnrnya nk cari osmate lagi2 yg sekepala ngan kita)
-perlu notis sebulan dlu kot...klu x, terbang melayang wang deposit aku...='(


2) Jika osmate2 ku mahu mngikut kami berpindah, kesian pula kepada mereka....lagi 1 hal sbnrnya, rmh sewa kat s.alam ni hampir complete...ada sofa, katil, almari bagai...so, jika kami berpindah ke KJ, byk bnde wooo nk kena beli....wawawa~~ (balik jhr amik toto laa)


aiihh, nth laa....malas r nk fikir.....sbnrnya masalah kecik je pon...aku mmg gatai tgn nk story kat cni gak...(-_-!)...


nnt la aku settle kan secara berilmiah lagi bersahsiah......


xpelaa...tu dulu k....


till then....


dari aku yang memeningkan org...


.: DAA ~~~ :.



10 comments:

.:Fathiha Zainal:. said...

Ummm.. Just nk bg suggestion. Tiada paksaan untuk folo. =p

Rumah yg skrg dh complete sume ea?
X syg ke nk tggl?? Huhu..
Umm.. Agypn duk umah yg skrg xde prob kn? Tgk dari cte k liza nk g keje pn xde prob. Apa kata stay je?

Kalo pindah, mmg la duk umah sebijik lg best. Tapi, byk lak bnde kne beli len ea? Manyak lak wit kene kuar. Tp, kalo ada baje lbh xpo la.. =p
Lg 1, nk cari osmate baru, kalo senang dpt xpe.. Lagi2 nk dpt yg 1 kepala, x mudah tu.. Hee..

Itu shj dari sy.. ;)
Selamat mmbuat keputusan!

Riko said...

pe kate pindah kt puchong atau erti kate len duk ngan kiteorg..
perabot lengkap..
cume x de dapur je..
sewa 400 sebulan..
mcm mne??
keselamatan dijamin terjamin..
lengkap tul pakej nie..

haLyZaQiut said...

Fathiha - emm, thanx teha..yup, setakat ni rmh kat s.alam ni mmg xde masalah sgt..cuma sbnrnya perbelanjaan pergi balik kerja tu agak bsr...slama ni tutup mata je..huu..lagi 1, KJ cri rmh ssh ckit, so tetiba dpt rmh yg murah ni, tu yg poning n berbelah bg tu..
tula..mmg btul kata Teha, cri osmet yg best bukan senang...zaman blajar dlu lain citer laa..ni kerja..boleh nangis...T_T
nyway, thanx ya...nnt kami bincang2 lagi...=)

Riko - Wah3 En Riko, ada hati nak gatai2 kat cni ea...
keselamatan dijamin terjamin
haha, ayat yg plg mnggerunkannn..x mo la kami...=D

.:Fathiha Zainal:. said...

Hehe.. No prob! Sekadar membantu dari jauh.. Ngeee~
Dh ada decision nnti uar2kan la yea.. Cewwah!
*Sebok je nk taw kn?? Hik3!

haLyZaQiut said...

Fathiha - hee...alrite, nnt akan di uar2 kan ya...tp myb x pindah dlm masa terdekat ni la kot..next year mayb..=)

fndrocka said...

aku ada idea

lekas-lekas lah berumah-tangga

haLyZaQiut said...

Fndrocka - Berumah Bertangga adalah satu perkara yang tidak semudah membeli rumah yg bertangga...kalau mudah, mungkin termasuk dalm option pilihan..haha..

armouris said...

info tentang khasiat delima kat sini - Delima Cerahkan Kulit

FaRA a.k.a NaNa said...

uhu..liza, kite baru je pindah umah sabtu lps..skang dok kt area sri kembangan..dekat sikit nk g keje..tp awl2 ni sakit sikit la..kene beli mcm2..da r gaji xdpt lg ni..haha..nt senang2 dtg la umah kite eh..:)

haLyZaQiut said...

Fara - Insya Allah nana...awk pon mai la rmh kita nnt...leh makan kuih raya..hehe...raya krismas..