Wednesday, September 9, 2009

~ Aku, Puasa dan Kenangan ~


.: SALAM :.

Rasa mcm dh lama lak x update blog sebab lately bz skit laa....biasala, bz berpuasa, berbuka, bersahur, bz kerja, bz membeli belah utk persiapan raya, bz memikir msalah2 yg timbul bak angin lalu, dan bz2 yang tidak dapat diperjelaskan dgn lebih lanjut.

Harini dah masuk hari ke 19 kita berpuasa...sedar x sedar masa berjalan agak pantas pada kali ini....kalau tahun lepas aku berpuasa di rmh bersama keluarga, tp kalini aku berpuasa bersama rakan2....mmm, cmnila kehidupan...x slalu akan sama...x selalu akan gembira...x selalu akan mudah....x selalu akan disukai (teremo plk)..

paling lama aku berpuasa di tempat org, di perlis laa...3 tahun aku dpt berpuasa kat sana....so, ingatan di bumi arau masih kuat lagi.....kalau kat pontian 2 tahun saja, kat melaka setahun....mmm, tapi setiap pengalaman dan setiap apa yg aku lalui aku sgt hargai....

kalau bab nk citer puasa kat arau dulu....mmg x habis la 3 hari 3 malam pon....senyum sndirian lak aku skrg ni....terkenang kenangan2 dulu....cmne puasa masa aku stay kat kolej....cmne lak lainnya bila aku dan kawan2 puasa kat rumah sewa......mmm mmg syokk laa...

time kat kolej cengal, kena amik makann sahur awal, kul 12am....so, biasalah student...tido pon dh lewat...selalu x terbangun dan selalu berlaku pembaziran sebab terpaksa buang makanan (sahur) yg dh diambil kat dining tuu...yela, bangun2 dh siang...mana boleh makan lagi...lainla kalau x puasa....hhu....tula, makan b4 tido x nak....x_x

pastu masa dok kolej beringin, kita org x bayar makan, bayar hostel jer....so kalau makanan sahur, kami (8 org) akan share beli lauk...makanan buka mmg sndiri2 laa...tapi lauk sahur akan share...kt org beli time ptg tu jugak....dan aku la antara org yg mmg liat nak bangun sahur....msti budak2 bilik sebelah yang bangun awal, kadang2 time dia org kejut, dia org dah mandi dh (kalau ada kelas pg)...ohh, sngguh buruk perangai aku....kolej beringin ni mcm rumah yg ada 2 bilik...so, 1 bilik 4 org......tp xde dapur laa...hhu...bilik aku semestinya la budak2 yg liat bangun (aku, ieda, kak ma, kak fa)....bilik rajin lak (ziha, tyq, ju, akmal)...mmm, seronok dok ngn mereka nii...

tapi masa aku part 4, aku kena dok luar....dok rmh sewa....kt org sewa rmh kat tmn sri mawar, arau...dalam 10 minit la g uitm tuu...ada 2 bilik gak, tapi kami dok 7 org....(aku, mimah, katy, ieda, ekin, kak ma, lin).....mmm, setahun setengah dok ngan dia org dh mcm adik beradik dah....mmg kami rapat pon kat klas....so, bila dok serumah tu mmg x janggal langsung laa....gaduh baik tu perkara biasa...sedangkan lidah lagi tergigit...inikan pula kawan2....tp, seronok dapat berpuasa ngan korg...time ni rmh upgrade sikit....sebab ada dapur....so, nak x nak kena berasap gak la dapur tu...kalau x, malu kat jiran2 nanti....haha...dan semestinya skill memasak dipegang hebat oleh cik hamimah......(mim, demand skit duit hantaran)...hahaa....yg lain pon sume pandai masak gak....tp kalau nak masak byk guna kuali bsr yg boleh makanannya dirasa oleh 1 klas, mmg cik hamimah lah yg master......ehehehhe.....

xpe, mari kita berusaha menjejaki jejak cik hamimah.....(^_^)....pastu masa kat arau, slalu la g bazar2 berdekatan...bila dok luar ni...bebas n pjg ckit langkahnya...mmm, antara bazar yg pernah kami round dulu bazar kat mushrum...semestinyala kan...bazar rpa, bazar kat mata air, bukan air mata ea....bazar arau, bazar kangar kat stadium, mana nth lagi....round2 d world...tp time g bazar kat kangar tula plg x boleh blah....dhla balik klas terus g, macam nk pitam jalan...pjg betul bazar..ngan org ramainya....bersesak2....makanan jgn citerlaa....ya ampunnn....lebih kurg mcm bazar sek 13 ni gak laa....tp best2 dapat puasa ngan korang....seronok sgt......makan nasi sahur yang dah kering gara2 rice cooker x tutup dari malam tadi...hhu...pas masak, terus tido....so, bangun makan nasi nya kering jer...haha...

isshhh, kalau nk citer byk sgt la kenangan ngan korg....sampai x tertaip sbb x tau nk citer part yg mana 1.....ni bila dh kerja....puasa ngan org len lak...yelaa, housemate dah bertukar....tp mimah masih ngan aku lagi.....dari arau dlu sampai la skrg....hhuu....ngan org lain x byk membezakan sbb kami 1 rumah sebaya....so, perangai masing2 lbh kurg jelaa....mcm masa study dulu....tp kerja ni sume org tido awal....kul 11 je....gud nite everybody....tido2....mungkin letih kot....nthla, time blaja pon letih gak....ooh, mungkin sbb dah kerja xde asigment....so, tido la...masa blaja dlu, mcm2 nk buat slain asgmnt....mngarut je lebih....asgmnt tetap gak wat last minit...=p

time aku puasa kat pontian pon best.......puasa ramai2....hostel kan...terawih, sahur, buka sume wat sama2.....meriah tol....pastu makanan org dh sedia...x yah susah2 pening2 pikir hari ni nak makan apa......esk nak mkn apa......hari2 makanan pon sedap2...so, pe lagi...rezki dh de depan mata....makan jela....bersyukur ngan apa yg makcik dining tu nak bagi....

ok, kalau puasa kat melaka, aku paling ingat time 1 ramadhan, aku dan kekawan boleh berjoli sakan kat times square nye theme park.....ya Allah, nth pape perangai......main games kat ctu...roller coster n etc mmbuatkan aku mmg nk termuntah....boleh dikira brp org je budak melayu dlm tu...yg lain sume anak mat salleh......yela, bulan puasa mna sesuai main bende alah cmtu...pusing2 putar2 terbalik2....aku ngan kawan2 mmg gilerr agknya waktu tuuu....dan kami sume berpuasa sbnrnya haritu...bukan x puasa....seharian kuar rmh x ingat dunia...masa tu aku lepak rmh member, fiza kat klang.....aiihh, mcm2....

time puasa kat rmh ngan family x yah citerlaa....hhuu...paling membahagiakan......aku slalu akn turun sahur dgn slimut skali....seejjuukk....nth pape jer....pastu kat rmh penat menjerit2 kejut adik aku yg kalau aku liat nk bangun, dia bapak segala liat....sampai dh mcm masuk kelas music dah...mnguji kekuatan vokal....eh tapi aku dh kerja ni senang giler nk bangun...skali je alarm tu bunyik terus bgn.....wahh, sudah insaf kah....

mmm....tu antara pengalaman2 aku berpuasa di rmh sndiri dan di tempat org la....masing2 ada pengalaman masing2....bgtu juga aku.....masuk hari ni, puasa tinggal 11 hari je lagi....so, insya Allah dalam next week, kita dh nak raya......uiihhh, nk raya dah....rasa mcm baru je sambut raya yg lepas.....tulaa...masa dirasakan berlalu dengan begitu pantas....pas raya karang, kejap je pulak dh masuk tahun baru....yaahh, melangkau setapak lagi umurku.....errkk....

nth pe yg aku luahkan harini nth.....pjg lak tetiba.....xpela, kot2 kalau rajin nnt aku citer lak pasal aku dan hari raya ke.....haha....aku dan duit raya ke.....

but one thing for sure, i miss my memories.......rindu lak nk puasa ngan budak2 pontian, budak2 melaka, budak2 arau....hhu....rindu kamuu sume.....

emm, skrg pun dh kul 1.43pm....aku nk sambung wat keje.....

nanti lain entry la aku membebel lagi ya......

till then...

dari aku yang merindui kamu semua.......

.: DAA ~~~ :.

11 comments:

hEarTLeSs said...

waaaaaaa terkenang zaman kt arau...huk3...plg rajin tiq la mcm mak kejut sume anak2 hehehehe kalo die xbgn 1 rmh xbgn igt lg x yg oren dah tutup ps2 buke kt luar n bli sahur skali mlm tu stay buat multimedia kalo xclap ps2 sume terlajak, ketiaw grg pn basi!!! waaaaaa cdeynyer dahla xsahur, basi lak tu sudahnyer tong sampah lerrr...huhu windu korg sumer...xsabar lak nk jupe sabtu ni buke reramai...alang2 sahur la skali hahahha

haLyZaQiut said...

heartless - hmm tula ziha...tyq la org plg rajin kejut kan...dah mcm mak mak dah..haha..ingat lagi..sian kan...ade 1 time tu, hujan, jalan gak g bazar rpa..hhu..sedihnya...

haa....sahur skali???
hahaha...leh jer...discuss la nnt...=)

.heartless. said...

aikk...ade nme sme..
huhu...
jp mau tukar nama..
sowy k.ziha...
tersama plak..hehe..

meh2 jalan kt bzar rpa..
oblong ada, nsik ayam ada, nsi ekonomi, murtabak..(pnt nk list dh)
=)

hEarTLeSs said...

lorrr ade plak tersamenyer huhuhuh

haLyZaQiut said...

hearless (miza) - haha, tula akk kata sama ngan kak ziha...korang ni mmg dh jd 'heartless' ke apa ni..

nasi ekonomi tu cmne ea...x ingtla...nasi kaler kuning makan ngan kari ayam ea...?
nk oblong 1...hhu

heartless (ziha) - ziha, jgn saman lak...=p

hEarTLeSs said...

mueheheheee....xleh jadik neh saman ttp saman huhuhuhuuuu....btw miza ni yg mane ek? hehehe sory lew sy ni low profile so xknl org (bkn ke yg low profile tu xdikenali) ahahhaa

♥M.I.Z.A♥ said...

a aahh..nsi yg mkn ngn kari ayam tuhh...rm2.00..huhu

nk oblong..? okay siap..!!!
=P bole tlg mkn kn skali..

k.ziha- owhh..xtau nk describe cmne..haha
sbb kita berdua mmg low profile..
hehhe(nk jgk)..
skang bru nk knal2..ish3..

ps:dh tukar nama..!!=) xboley saman..

haLyZaQiut said...

miza yang heartless - hoho,nasi 2 rnggit..?ish3, kat cni laksa secoet pon rm3.50...haha

p/s: samala, sgt low profile...(^_^)

hEarTLeSs said...

hoh suda tkr ka??? huh xpela same2 la kte ni heartless n low profile huhuhu

FaRA a.k.a NaNa said...

waaa...windu jugakkk..tp smuenye tinggal kenangan..kenangan2 manis yg sukar dilupekan..uhu..

haLyZaQiut said...

time nk raya ni lebih kepada mood sentimental pulak...x_x