Friday, February 13, 2009

~ValentinE~


.: SALAM :.


hari ni 13hb Feb, hari jumaat...ada apa dgn harini...??
xde ape....still berjalan sperti biasa....

esok plak 14 Feb.... hari sabtu....ada apa dgn hari esok....??
xde ape gak....still berjalan sperti biasa....

tp myb it will b different utk org yg 'meraikan' VALENTINE's DAY.....

walaupun valentine day tidak digalakkan utk disambut kerana sejarahnya yg berkisar tentang budaya barat....tp x tau la kan....

kadang2 nak larang pon x boleh....tp aku rasa tgk niat r gak setiap couple tu nak celebrate cmne...sbb terikut2 n terpengaruh dgn budaya barat or sje nak mengekspresi kan firasat cinta itu...

cewah,firasat....x boleh blah btol....tp bg aku x yah tnggu valentine pon kalau nk express ur feeling kat someone, or nak bg hadiah ke, or nk kuar date ke, ape ke.....
hari2 lain pon boleh gak....sama je....

sbb perasaan cinta tu dtg dan pergi bila2 masa....bukan time valentine lak memuncak2....hari lain terpadam begitu shj....



lagi satu, perkara yg paling penting skali......asal org ckp psal cinta je....4 sure terus teringat kat pakwe2 / aweks2 keliling pinggang tuu....

padahal, cinta tu kan subjktif.....cintakan Tuhan, keluarga, kawan2, cintakan kerjaya....

tp knp ye bila org cakap pasal cinta, mmg terus fokus kat your mate...mmg lumrah manusia agknya....suka hati la nak fokus kat ape pon....hhu...

sbnrnya cinta ini penting dalam kehidupan....sbb cinta ni la yang mmeriahkan dan mengeratkan lagi hubungan masyarakat kat dunia ni....
tanpa perasaan cinta, sesebuah masyarakat tu boleh kucar kacir.....berperang bergaduh antara satu sama lain.....
ni semua sbb hati tu dh jd batu.....xde perasaan cinta, belas kasihan, ihsan sesama manusia.....

bila kita penuh dengan perasaan cinta dan sayang, automatic sifat2 hasanah yg lain akan mengikut dan menyerap ke dalam jiwa raga kita ni....

macam kartun angel kat bawh ni....pe nth nama dia...whistle love to anyone who deserve it.


kadang2 cinta ni boleh mngubah cara dan how that people behave tau.....
cuma antara sedar atau x je.....disebabkan perasaan sayang, kita sanggup berubah jadi baik, berubah jadi rajin, berubah jd very d polite one, berubah ke arah kebaikan la kesimpulannya..
rasa jarang kita dgr cinta dan sayang mngubah attitude seseorang mnjadi buruk.
kerana apa? kerana cinta dan sayang itu satu perasaan yg sgt suci dan luhur yg lahir tnpa dipaksa atau dibuat2.....cinta tidak pernah mmbutakan hati....cuma si pencinta tu je mnjadikan cinta itu buta kerana terlampau taksub dgn cinta hingga mmbutakan hati utk berfikir secara waras dan matang......huh....(pndai rupanya mereka cerita..hhe)
kadang2 cinta gak bolh mnyebabkan seseorang tu kreatif....sperti dari xde idea, boleh terus mndapat ilham mmbuat lagu dgn membayangkan wajah org tersayang.....
mcm LAH VE wat lagu 'AYU' utk wife dia.......haha....
cinta leh gak wat seseorang mnjadi boros.....dgn pengaliran wang yg laju apabila bersama.....
terpksa mmbeli present2 pd hari2 tertntu sperti hari VALENTINE, hari jadi, hari convo, hari raya, dah hari2 yg berkaitan........
tapi apa2 hal pon......terpulangla kat diri kita sndiri.....cmne kita nk handle kuasa cinta yang dtg tu...
jgn terlalu mngikut hati dan perasaan disbbkan obsess yg melampau2 akibat penangan cinta tu...biar beringat ckit....
every single thing that we done has its own boundary.....dont over the limit....
cinta tu kalau di susur ke arah kebaikan, maka jadi elok lah ia...
kalau x, sebaliknyala....tu yg ade kes sampai nk bunuh diri tu kerana terlalu kecewa dikecewakan......
jgn cmtu.....rmai lagi org yg mmberi kasih syg kepada kita selain 'pasangan' kita tu...
nk wat sesuatu yg x elok, fkir2 la org yg sentiasa mnyayangi kita seaadanya....
bukan cinta plastik,bukan cinta materialistik, bukan cinta slapstik....
Allah S.W.T
Parents
Kwan2
FAMILY
Kesimpulannya, jgn cemarkan CINTA dengan benda2 yg mengarut kerana CINTA itu sesuatu yg sungguh SUCI......sukar utk dimengerti....lahir tanpa disedari.....
but once cinta itu dikhianati, ia akan mengubah perspektif cinta terhadap seseorang individu itu...
"Renung2kan lah, dan selamat beramal......."
.: DAA ~~~ :.


2 comments:

fndrocka said...

aku tak suka tajuk entri ni..bye

Zulhairy said...

Hmm pnjg nyer madah dier nih...Cam da maksud tsirat je..Bgs la tue..At least org fhm erti nyer kan..Huhuhu